НЕК оценява активите на "Белене"

29 септември 2012 в 17:26 2304 1

АЕЦ
АЕЦ "Белене"

Националната електрическа компания е обявила обществена поръчка за избор на изпълнител, който да изготви оценка на обособени активи и пасиви, свързани с проекта АЕЦ "Белене", с готовност за тяхното отделяне, съобщи БНР.

Изборът на кандидат ще става на базата на най-ниската предложена цена, а поръчката е обявена на приблизителна стойност до 500 000 лв. (без ДДС).

В активите се включват земи, сгради, машини, оборудване, транспортни средства и всякакъв вид съоръжения, намиращи се на площадката в Белене. Към пасивите спадат всички вземания към НЕК по консултантски услуги, по изграждане на АЕЦ и по кредити.

Народното събрание вече взе решение за спиране на проекта "Белене". За рестарта на проекта е необходимо ново решение от парламента.

По време на представянето си и от "Глобал пауър консорциум" заявиха, че първо ще правят оценки на всички активи и пасиви и едва тогава ще могат да говорят с подробности по намеренията си. НЕК очевидно възнамерява да свърши тази работа със собствени средства, коментира "Дневник".

Намеренията на американския инвеститор бяха обявени във вторник. “Global Power Consortium” има намерение да запази техническите параметри на досегашния проект „Белене“. Това означава, че на площадката ще бъдат инсталирани 2000 мегавата. Източници на OFFNews.bg съобщиха, че компанията се надява да привлече в проекта руската "Росатом". “Росатом” обаче нямало как да се съгласи да влезе в проекта, ако не получи поне 33% (ако не 51%) дял в него и това тепърва трябвало да се урежда чрез преговори по инициатива на американците. 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови