Богослови от СУ: Часът удари, нека излезем срещу злото

Последна промяна на 29 октомври 2013 в 12:56 7299 25

Богословският факултет на СУ
Богословският факултет на СУ

Преподаватели, студенти и докторанти от Богословския факултет на Софийския университет подкрепиха с декларация протестиращите студенти и призоваха всички християни у нас да излязат на улицата и "да прояват своята християнска активност и да защитят на дело своите морални принципи и ценности".

Богословите подкрепят окупацията на студентите, но посочват, че тя далеч не е достатъчна. Затова апелират за протест “очи в очи” (на улиците и площадите) срещу това, което олицетворява в днешно време злото – Министерския съвет, Народното събрание, Конституционния съд и всички държавни институции, отговорни за хаоса и сриването на държавността."

"Часът удари (...) Нека излезем от затворените бетонни пространства", зоват от Богословския факултет и се присъединяват към искането за оставка на правителството и разпускане на парламента.

Eто пълният текст на документа и списък на подписалите се под него преподаватели.

ДЕКЛАРАЦИЯ ОТ ПРЕПОДАВАТЕЛИ, СТУДЕНТИ И ДОКТОРАНТИ ПРИ БОГОСЛОВСКИЯ ФАКУЛТЕТ НА СУ „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ” В ПОДКРЕПА НА ГРАЖДАНСКИТЕ/СТУДЕНТСКИТЕ ПРОТЕСТИ В РОДИНАТА НИ СРЕЩУ КОМПРОМЕТИРАНОТО И НЕКАДЪРНО БЪЛГАРСКО ПРАВИТЕЛСТВО

 Уважаеми колеги – професори, доценти, асистенти, докторанти и студенти, служители на българската Алма Матер – СУ “Св. Климент Охридски”,

Солидарни с исканията и протестите на българските граждани и на студентите от Софийския университет, ние, преподаватели, студенти и докторанти от Богословския факултет, заявяваме:

І. Подкрепяме справедливия протест на българското гражданско общество от последните месеци, който е в резултат от безсрамното олигархично управление на страната ни.

 ІІ. Подкрепяме „раннобудните студенти” от Софийския университет, които намериха морални сили да противодействат на безпрецедентното ни държавно управление – арогантно, некомпетентно и безотговорно.

 ІІІ. Редом с тази ни подкрепа, поставяме предложение към всички студенти, преподаватели и служители на Софийския университет за последващ дневен ред: да протестираме “очи в очи” (на улиците и площадите) срещу това, което олицетворява в днешно време злото – Министерския съвет, Народното събрание, Конституционния съд и всички държавни институции, отговорни за хаоса и сриването на държавността. Смятаме, че „окупацията”, сама по себе си, е ход само с временно въздействие и нейното продължение под тази си форма в бъдеще няма шанс за това, което всички искаме – почтено и компетентно управление на родината ни.

 ІV. Като членове на Св. Православна Църква, ние призоваваме всички християни да прояват своята християнска активност и да защитят на дело своите морални принципи и ценности, защото те не са призвани само да свидетелстват за вярата си, а са отговорни за съдбата на света и за своята дейност в него; отговорни са за управлението и реда в нашата страна; отговорни са и за тези, които след тях ще носят Кръста на Христос за спасението на света, като нова реалност и начало на Божието царство на земята.

 За това призоваваме:

 ЧАСЪТ УДАРИ И СВЕТОТО ДЕЛО НА ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО И НА АКАДЕМИЧНАТА ОБЩНОСТ Е ЗАПОЧНАТО! СЕГА Е МИНУТАТА! НЕКА ДА ИЗЛЕЗЕМ ОТ ЗАТВОРЕНИТЕ БЕТОННИ ПРОСТРАНСТВА, ЗА ДА ОТСТОЯВАМЕ НАШИТЕ ПРИНЦИПИ И ИДЕИ, КАТО ПОИСКАМЕ НЕЗАБАВНА ОСТАВКА НА ПАРЛАМЕНТА И ПРАВИТЕЛСТВОТО! ДА НАПРАВИМ ЗАЯВКА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ИСТИНСКИ МОРАЛ В ДЪРЖАВНИЧЕСКИ И ОБЩЕСТВЕН ПОРЯДЪК, В КОЙТО ДА ЖИВЕЕМ ДОСТОЙНО НИЕ И ИДНИТЕ ПОКОЛЕНИЯ.

 28.10. 2013 г., Богословски факултет

 От името на преподаватели и студенти от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”:

 Доц. Дилян Николчев

 Проф. дбн Емил Трайчев

 Доц. д-р Мария Йовчева

 Доц. д-р Ивайло Найденов

 Доц. д-р Павел Павлов

 Доц. Костадин Нушев

 Доц. д-р дяк. Иван Иванов

 Гл. асист. д-р Екатерина Дамянова

 Гл. асист. д-р Светослав Риболов

 Гл. асист. Димитър Димитров

 Асист. Симеон Генов

 Асист. Иван Йовчев 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.11 2013 в 01:54

Коко, бегай у кенефа да се самоанихилираш, олигофрен!

01.11 2013 в 17:55

Е какво- комунистите пречупиха временно религията..в резултат на това целенасочено действие изостанахме морално...и ще са ни необходими 5 поколения поне, за да си оправим ценностната система... само не мога да разбера- пропвядвате мир, а тихичко вадите томаховките и се готвите за контра атака с над 60 г. закъснение(при това тихомълком)- евала!

01.11 2013 в 17:51

Били, моля те използвай български думи, на мястото на турцизмите...(поне днес, ако обичаш).
Иначе поддържам мнението ти напълно!

31.10 2013 в 15:54

Какво зло,бе?Бесове ли гоните? Как не ви е срам!Що не си окупирате синода,поне знаете как!Вече човек да не ходи, нито на рок концерт,нито на мач,Хр.Мутафчиев ще затваря театрите,сега и в църква ли да не влизам?Що не напишете на олтара "Оставка!" ?

29.10 2013 в 21:46

Видно от сайта на Университета, общият брой на преподавателите от Богословския факултет е 25. От тях 11 са подписали въпросната Декларация (Асист. Иван Йовчев не фигурира в списъчния състав):

+ Проф. дбн Емил Трайчев Свещено Писание на Новия Завет
Проф. д-р Божидар Андонов Християнска педагогика, Омилетика
Доц. д-р Александър Омарчевски Обща история на Църквата
+ Доц. Дилян Николчев Църковно право
Доц. д-р Иван Христов Християнска философия
Доц. д-р Любомир Тенекеджиев Догматическо богословие
Доц. д-р Иван Рашков Християнско изкуство
Доц. д-р Димо Пенков Християнска апологетика
+ Доц. д-р дякон Иван Иванов Литургика
+ Доц. Костадин Нушев Нравствено богословие
Доц. д-р Емил Иванов Църковна археология
+ Доц. д-р Мария Йовчева Старобългарска книжнина, Химнология
Доц. д-р Клара Тонева История на религиите
+ Доц. д-р Ивайло Найденов Библеистика - Стар Завет, Библейски еврейски език
+ Доц. д-р Павел Павлов История на Българската Православна Църква
Гл. ас. д-р Ивайло Шалафов Пастирско богословие, Методика на обучението
Гл. ас. д-р Анна Маринова Библеистика
+ Гл. ас. д-р Светослав Риболов Патрология
Гл. ас. д-р Иво Янев Пастирско богословие
Гл. ас. Румен Стефанов Библейски гръцки, Латински език
+ Гл. ас. д-р Екатерина Дамянова Библейска археология
Гл. ас.д-р Андриан Александров Християнска педагогика, Омилетика
+ Гл. ас. Димитър Димитров Старобългарска книжнина, Химнология
+ ас. Симеон Генов Църковна музика
ас. Невяна Ризова Свещено Писание на Новия Завет

29.10 2013 в 16:26

ДА ИЗЛЕЗЕМ ДА ВЗЕМЕМ ПО ЕДНО ДЪРВО И ДА ИМ СЧУПИМ ГЛАВИТЕ НО КАТО БОГОСЛОВИ ДА ЗАПОЧНЕМ ПЪРВО ОТ СВЕТИЯ СИНОД.ОВЛАСТЕНИ ЛОЯСАЛИ И ПОТЪНАЛИ В ПОКВАРА ВЛАДИЦИ ИЗТЕЗАВАТ БЪЛГАРСКИЯ СВЕЩЕНИК И ПРАВЯТ С НЕГО КАКВОТО ПОИСКАТ.НЕ ПРИЗНАВАТ НИТО БОГА НИТО ЦАРЯ.МЪЖЕЛОВЦИ ПОТЪНАЛИ В ГРЯХ ПОКВАРА И СКЪПИ ЧАСОВНИЦИ И ДЖИПОВЕ ЛИМУЗИНИ - НЕХАЯТ ЗА СЪДБАТА НА БПЦ.ЦЪРКВАТА НИ Е ЗАПРИЛИЧАЛА НА БОРДЕЙ.ГЕЙ ПАСМИННА КОЯТО СЕ ПОДКРЕПЯ И СМУЧЕ РЕСУРСИТЕ НА ЦЪРКВАТА И ДЪРЖАВНИТЕ СУБСИДИИ ДОКАТО ИМА СЕЛА И МАЛКИ НАСЕЛЕНИ МЕСТА В КОИТО СЕЛСКИЯ ПОП АКО НЕ ПРОДАДЕ ДНЕС 5 СВЕЩИ НЯМА ДА ИМА ХЛЯБ.НАДНИКНЕТЕ В МИТРОПОЛИИТЕ В СИНОДАЛНИТЕ АПАРТАМЕНТИ - ТЕХНИКА И БИЖУТА ЗА МИЛИОНИ И ДОКАТО НИЕ СЕ НАДЯВАМЕ ДА СЕ ВЪЗРОДИ ВЯРАТА ДА СЕ ПОЛОЖАТ УСИЛИЯ ДА СЕ ВЪРНЕ ХРИСТИЯНСТВОТО В БЛГАРСКОТО СЕМЕЙСТВО - ТЕ МЪРСУВАТ И ТРУПАТ ИМОТИ И БАНКОВИ СМЕТКИ.КОЛЕГИИИИИИИИИИ ДА ЗАПОЧНЕМ ОТ НАЙ-ГОЛЯМОТО ЗЛО НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА - МУТРОПОЛИТ ПРАВОСЛАВНО-КОМУНИСТИЧЕСКИ НИКОЛАЙ НАЙ-ИЗЯВЕНИЯ ГЕЙ В БПЦ.ЗА ТАКАВА ЛИ ЦЪРКВА СЕ БОРИМ?

29.10 2013 в 16:08

Aко всяка власт е от Бога, Христос нямаше да гони самозабравилите се търговци от храма.

29.10 2013 в 15:44

Просто съм глупав. Умните, младите и красивите оркопират в полза на бившия диктатор Тиквочев срещу възнаграждение от 20-30 лева на ден, а аз тук дремя за по 20-30 стотинки на постинг. Да, верно съм глупав...

29.10 2013 в 15:18

Да, има се предвид, че след сваляне на правителство, ще се наложи сваляне на друго, ако нищо не се промени и управляващите не си вземат поука. Сваляне на всеки, който се държи по този начин и не зачита народа си. Моко, личи си че си платен, ако не си, значи си просто глупав.

29.10 2013 в 15:01

Поредната медийна манипулация, всъщност богословите са ПРОТИВ оркопациите като форма на протест: "Смятаме, че „окупацията”, сама по себе си, е ход само с временно въздействие и нейното продължение под тази си форма в бъдеще няма шанс..."