Блокират Орлов мост - Попов не забрани втори лифт на Банско

10 май 2013 в 18:22 2005 0

Сцена от миналогодишните протести на Орлов мост. Снимка: Сергей Антонов
Сцена от миналогодишните протести на Орлов мост. Снимка: Сергей Антонов

Екоминистерството ще уточни каква площ в парк „Пирин“ се полага на концесионера на ски зона Банско „Юлен“ до края на мандата на служебното правителство. В следващите няколко седмици преди встъпването в длъжност на бъдещия кабинет ще бъдат създадени и пълни регистри на съоръженията и пистите в ски зоната и документацията към тях, както и регистър на собствеността на трети лица в ски зоната. Това обяви днес министър Юлиян Попов. Препоръките за решаване на спора за площта, създаване на регистрите и въвеждане на стриктен контрол върху концесията в Пирин бяха дадени от Сметната палата през април в одитен доклад за изпълнението на концесията. Палатата даде срок от 4 месеца на министерството да изпълни препоръките. Екипът на Попов планира да ги изпълни по-рано, каза днес министърът.

Той обаче не се ангажира с решение по спорната процедура за промяна в режима на парка, която да позволи строителство на нови лифтове и писти. Процедурата бе започната през февруари от предишния екоминистър Нона Караджова. По нея обаче досега няма развитие, което настрои и екоорганизациите, и община Банско срещу Попов. Активисти на екоорганизациите поставиха на министъра ултиматум да прекрати процедурата до днес и предупредиха, че в противен случай ще блокират за пореден път Орлов мост в София довечера. „Не го приемам насериозно“, коментира Попов.

Община Банско, която иска разширяване на ски зоната вчера обяви, че ще свика местен референдум по въпроса, а днес нейните поддръжници от организацията „Природата за хората“ се възпротивиха на инициативата на Попов за създаване на „харта за устойчив туризъм“. Хартата беше основна тема на днешното заседание на обществения съвет към екоминистерството. Сдружението, което подкрепя всички ски проекти на банкера и председател на федерацията по ски Цеко Минев, провидя в нея опит за предизборна агитация за партията на Зелените и заяви, че туризмът не е ресор на екоминистерството. Вчера то призова да се отмени заседанието и заяви, че няма да участва в него. Негов представител обаче се появи на срещата. „Хартата ми прилича на плтформа на зелена партия“, коментира Ваня Божилова от организацията.

„Какво мисля за зелената партия ще ви кажа веднага след изборите“, отвърна Попов. Той заяви, че инициативата не е само на екоминистерството и в нея участват също икономическото министерство (което отговаря за туризма), и спортното.

Сред принципите, които екоминистерството предлага да залегнат в документа, е „опазването на защитените територии“. „Участниците в хартата се ангажират да спазват принципа на избягване на работа в защитените територии, в които развитието на туризма се свързано със създаване на заплаха за съответните хабитати и обитаващи ги видове“, гласи текстът на проектодокумента, представен днес на обществения съвет. По думите на Попов обаче той не бил свързан с Пирин или друг конкретен казус. Той каза, че решението дали да се разширява ски зоната в Пирин няма да бъде обвързано с въпросната харта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови