Спасиха 50 души в с. Бисер

Последна промяна на 06 февруари 2012 в 11:39 1283 0

Наводнение
Наводнение

Над 50 души са вече евакуираните от село Бисер, съобщиха от пресцентъра на МВР. Създадена е организация спасените да се настаняват в Харманли. С помощта на военен хеликоптер са спасени двама души в района на хасковското село Стойково. Те бяха блокирани в затънал във водата лек автомобил.

По непотвърдена информация открити са телата на трима удавили се. Издавени са десетки животни, рухнали са около 15 къщи и постройки.

Със заповед на премиера Бойко Борисов е задействан Националният план за защита при бедствия в частта „наводнения”. Сформиран е Национален щаб под ръководството на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. На директорите на областните дирекции на МВР и звената „Пожарна безопасност и защита на населението” е разпоредено да предприемат всички необходими мерки във връзка с усложнената обстановка и обилните валежи на територията на страната.

Областните управители са уведомени да организират контрола на състоянието на язовирите и непрекъснато наблюдение с цел максимално изпускане на водните запаси, за да се осигури свободен обем за поемане на притока.

По разпореждане на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов екипи на горските служби с високопроходима техника са се включили в операцията по спасяване на населението в бедстващото с. Бисер, община Харманли. Това съобщиха от министерството. Освен служителите на Изпълнителната агенция по горите и местния клон на „Напоителни системи” ЕАД, за участие в операцията са мобилизирани и областните и общински земеделски служби, както и ветеринарните власти.

Язовир „Иваново”, чиято стена е скъсана, е собственост на общината, но се намира на територията на военен полигон и в последните 10 години поддръжката му е занемарена.

Най-голямото количество валежи, измерено в област Кърджали за последното денонощие, е в община Кирково – 179 л/кв.м. В община Джебел са паднали 75 л/кв.м, в община Момчилград – 116 л/кв.м. Заради интензивните валежи на територията на областта бе обявен код „червено”. Областният управител Иванка Таушанова координира усилията на институциите за овладяване на обстановката, съобщиха от областната управа.

Към 7,30 ч тази сутрин без електрозахранване са селата Ленище и Чубрика в Ардинско. По данни на Областно пътно управление-Кърджали временно е бил затворен пътят между селата Падало и Орешари поради паднали камъни на пътното платно. Под наблюдение са водоемите в цялата област. Преливат микроязовирите край селата Македонци, Бенковски, Домище, Сливарка – 1 и 2, Гулия, Вранско и Груево. Опасност за населението и инфраструктурата няма. Водоемите край Нановица са изпуснати предварително, за да се освободи свободен обем за нови количества вода. Вследствие на поройните дъждове са залети помпените станции по р. Върбица, при с. Припек и с. Мургово.

Наводнени са детски градини в кв. „Гледка”, кв. „Веселчане”, ОДЗ „Вяра, надежда любов”, с. Горна крепост и с. Три моголи, ОУ „Васил Левски”, ГПЧЕ „Христо Ботев”, ПГ по механотехника.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови