Затриват хората с увреждания

Мария Чипилева 16 май 2012 в 17:23 3861 3

Веска Събева. Снимка Сергей Антонов.
Веска Събева. Снимка Сергей Антонов.

Веска Събева е председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия, член е на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания и е негов представител в работната група за медицинската експертиза. Досега обаче е викана на заседание на работната група само един път - през миналата година. За сметка на това във вторник  е получила готов пакет с промени в Кодекса за социално осигуряване и Закона за здравето, с които драстично се орязват правата на хората с увреждания.

- Г-жо Събева, запознахте ли се вече с подготвяните промени, харесват ли ви?

- Получихме материалите вчера след обяд и видяхме, че се ограничава получаването на  инвалидни пенсии до 5 години. Това предложение ни учудва, тъй като на последния Национален съвет министър Тотю Младенов обеща, че няма да се отнемат права. Утре ще излезем с категорично становище, но съм убедена, че никой няма да се съгласи с това предложение.

Хората с увреждания много често не работят, кой ще им намери препитание, а какво ще се случи с децата след като изтекат петте години пенсия. Тези промени може да са адекватни за хора с временна неработоспособност, но те са малък процент сред всички. Какво правим с останалите?

- Ще загубят ли здравните си осигуровки хората с увреждания, ако останат без пенсия?

- Разбира се, защото сега те са осигурени от държавата на базата на тази пенсия. Не може просто да спреш едни пари, има последствия от това и те са много сериозни.

Хората с увреждания имат нужда от сериозна подкрепа, от разбирането, че имат по-големи потребности от останалите. Сега средният размер на инвалидната пенсия е 100 лв., но без този доход много от тях ще останат изобщо без приходи. Защото дали са с 50, 80 или 90 на сто увреждане, те обикновено са без работа.

- Кой седи в основата на тези идеи според вас?

- У нас, не знам защо, но много дълго време се води една кампания - че хората с увреждания са ментета. Това е много страшно. Защото те не са менте и не може да се заиграваш така с тази уязвима група. Да, има документи, които са издадени с невярно съдържание, но за това не са виновни хората с увреждания. Не трябва изобщо да има такова говорене, камо ли то да се прави от институциите.

- Каква е целта на тази кампания?

- Целта на тази кампания според мен е да се намали механично броя на хората с увреждания. Това е изключително вредно  за цялото общество и то се случва точно в годината на ратификация на Конвенцията на хората с увреждания. Ние уж искаме да променим нагласите на обществото - да е по-толерантно в тази посока, а говорим как трябва да ги намалим и че са ментета.

- Докъде сте готови да стигнете, до протести?

- Най-вероятно. Не виждам как хората ще оцелеят и как ще допуснат това нещо да се случи. Категорично няма да оставим тези предложения да се приемат. Ние говорим за промяна на политики за подкрепа на тези хора и за включването им в обществото, а не да ги оставим да загинат.

Ако институциите не ни чуят, ще предприемем и протестни действия. Национално представителните организации на хората с увреждания имат над 186 хиляди членове. Мисля, че е недопустмо в една страна тази група, която трудно живее да излиза на протести, но имаме и такива прецеденти, можем да го направим. Ситуацията е взривоопасна, отвсякъде ми звънят и ме питат какво е това чудо.

- Как оценявате предложенията да се оцени медицинската експертиза на две?

- Не може НОИ да казва дали и колко пари ще даде на човека, има конфликт на интереси.

- Как оцеляват хората с увреждания сега у нас?

- Чрез семействата си, които нямат семейства не знам как оцеляват. По-скоро не оцеляват според мен. Държавата ни трябва да предприеме реални стъпки  с реално финансиране, за да се подобрят нещата. Тя не е богата, за всички е трудно, защото времената са такива, но не може 100 лв. да е пенсията, а прагът на бедност да е 231 лв.

Хората с увреждания сега наистина оцеляват, защото имат семейства, които са отговорни. Родителите, братята, сестрите, братовчедите се грижат за тях, докато са живи, ами после. Обществото е сключило негласен договор, че ще подкрепя тази група, нека наистина да го направи.

- Какво искате да кажете на управляващите?

- Малко повече да се вслушват в това, което казваме. Ние не сме поискали кой знае какво - само нормален и достоен живот.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!