С кръвно си инвалид, с рак те броят за здрав

Мария Чипилева 24 април 2012 в 07:48 13537 2

Росица Калчева. Снимка: Личен архив.
Росица Калчева. Снимка: Личен архив.
Кога човек е по-болен – когато има високо кръвно или рак? Повечето хора с насмешка биха подминали този въпрос като риторичен. И са прави. Не така обаче седят нещата за 50-годишната Росица Калчева от Варна. Миналата година ТЕЛК й дава 36% за това, че е болна от рак на щитовидната жлеза, а 52% за това, че кръвното й е високо. Абсурдният казус е плод на Наредбата за медицинската експертиза. В нея се казва, че след петата година хората с рак на мозъка, на костите, на белия дроб, на щитовидната жлеза, на кожата и на ларинкса имат право на около трийсетина процента инвалидност. Освен, ако не получат рецидив. Тогава експертите могат да им дадат над 50% загуба на работоспособността. Според лекарите и пациентите обаче това е недомислие. Когато видях как комисията оценява състоянието ми не знаех какво да правя - да плача ли или да се смея, че ме мислят за здрава, казва Росица Калчева. Тя е оперирана за първи път от рак на щитовидната жлеза през 2005 г. Болестта открили случайно покрай проблеми с дишането. Когато отишла на лекар, установили, че има възли и трябва да се оперира в онкологичната болница в София. След това обаче медиците разбрали, че има рак на щитовидната жлеза и се наложила нова операция.

След двете интервенции, през 2006 г., Росица за първи път отишла на ТЕЛК във Варна. Лекарите без колебание й дали 80% заради рака на щитовидната жлеза. След три години отново се наложило да мине през комисията, защото срокът на предишното решение изтекъл. Лекарите от ТЕЛК в болница "Св. Анна" в морската столица отново й дали 80% за три години. Междувременно обаче болестта пак се обадила.

Изследванията й показали, че има проблеми и трябва отново да влезе в болницата в София. Тогава онколозите видели, че има остатък, който започва да се разширява. Затова през октомври 2009 г. направила 7 дни йод-терапия. На контролния преглед обаче се видяло, че пак има остатък и опасност от рецидив. Въпреки това през ноември 2011 г., когато отишла за трети път на ТЕЛК лекарите й дали 36% инвалидност за рак на щитовидната жлеза.

Усъмних се, че може да има проблеми, когато разбрах, че ще ме освидетелстват в друга болница - "Св. Марина", защото се носеха слухове, че там всички болни са орязани, разказва Росица. Когато отишла в лекарския кабинет,  г-жа Друмева, представител на НОИ в комисията на ТЕЛК и ендокринолог, й казала, че има нова наредба. Според този документ болните от рак на щитовидната жлеза имали право само на 30% загубена работоспосбност. Така без преглед дори тя получила 36% инвалидност, нищо, че има две операции и може би й предстои трета.

Не разбирам защо един болен с диабет има право на 50% инвалидност, тъй като до края на живота си ще ползва инсулин, а един болен от рак на щитовидната жлеза, на когото няма да му порастне втора жлеза и до края на живота си ще приема хормонотерапия - не, казва Росица. Тя се чудила как да постъпи и в крайна сметка решила да обжалва решението пред НЕЛК. Оттам й насрочват дата за ново явяване на ТЕЛК в болница "Св. Анна". Тъй като Росица искала да покаже, че ракът на щитовидната жлеза не е леко заболяване, изпратила документи и за сърдечна криза, която направила през 2005 г. Оттогава тя е и с диагноза хипертония или високо кръвно.

Когато тази пролет отидох отново пред ТЕЛК, лекарите ме прегледаха и ми дадоха 52% заради високото ми кръвно, а не заради това, че имам рак на щитовидната жлеза, казва Росица. Медиците от комисията видели, че има туморни остатъци, но това отново не им стигнало, за да повишат процента на инвалидност. Хирургът от комисията още като пипнал врата й казал, че остатъкът е колкото грахово зърно, но искал да знае по-точно как стоят нещата. Какво точно ще се прави с тези образувания, дали ще има нова операция, а това е невъзможно на този етап, казва Росица. За да даде тази информация, жената трябва да отиде на специален преглед в София, но няма смисъл, защото решението на ТЕЛК, което щяла да получи ще важи само няколко месеца. Така в началото на април тази година тя получила увеличение на процента загубена работоспосбност не защото е болна от рак, а защото има високо кръвно.

С това обаче не свършват абсурдите и неволите за Росица. От ноември миналата година, когато е получила 36% инвалидност, до новото решение за 52%, тя остава без инвалидна пенсия от 280 лв. и без здравни осигуровки. Пенсията е единственият й доход, защото заради болестта, я съкращават от работа още през 2009 г. Търсех нова, но никой не иска да те наеме, когато види, че си на повече години и имаш заболяване, казва тя. Сега се надява да получи поне 120-150 лв. пенсия и то със задна дата, но още няма отговор от НОИ.

С прекъсването на този доход обаче Росица е загубила и право на лекар и безплатни изследвания. Добре, че джипито ми прояви разбиране и ми даваше направление за изследванията, вярваше, че ще спечеля обжалването, казва жената. През тези месеци без пенсия и осигуровки тя оцелява благодарение на близките си. Заедно с дъщеря ми, сина ми, снаха ми живеем в 65 квадрата и се мъчим да свързваме двата края, казва Росица.

Друг проблем освен неадекватното орязване на процента инвалидност в ТЕЛК е и отношението към пациентите, смята тя. Много често в комисиите се дава решение без изобщо да се извърши преглед на болния човек. Самите комисии също са проформа, казва Росица. В кабинета просъства един човек, а след това под решението на ТЕЛК седят подписите на петима. Аз дадох сигнал до РЗИ-Варна с такова оплакване, но още нямам отговор, казва жената. Според нея разбиране към болните няма нито в ТЕЛК, нито от работодателите, а не трябва да е така.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови