Ексклузивно От четвъртък навсякъде на закрито само със зелен сертификат

Само 5 години инвалидна пенсия

Последна промяна на 15 май 2012 в 18:26 16886 39

Хора с увреждания. Снимка БГНЕС.
Хората с увреждания да имат право на инвалидна пенсия само 5 години, предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване. Те са предложени от социалното министерство като част от идеите за реформа на системата на медицинската експертиза. Всеки човек, който има над 50% степен на увреждане у нас, има право на инвалидна пенсия. Нейният срок изтича с оздравяването на болния. Ако неговите страдания се окажат за цял живот, дотогава е и пенсията му. С новите промени обаче правителството иска максималният срок за получаване на инвалидна пенсия да стане 5 години, независимо, че човекът ще е болен до смъртта си. Променя се и срокът, от който се отпуска пенсията. Досега това беше датата, на която е настъпило увреждането. Занапред се предлага това да бъде датата, на която човек е подал заявление за инвалидна пенсия. Обикновено това става няколко месеца по-късно. Така хората ще бъдат допълнително ощетени от промените. Освен това в проекта се предвижда да се промени изцяло редът, по който се освидетелстват болните. Досегашните ТЕЛК-ове да се занимават само с пенсионерите за стаж и възраст и децата до 16 години, предвиждат пък промени в Закона за здравето. Останалите хора трябва да се поемат от нова структура, която ще се създаде към НОИ, пише в измененията на КСО. Тя ще се нарича Централна експертна комисия по работоспобността и ще разполага с териториални поделения. Във всяко едно ще има председател и двама членове. Те ще взимат решение кой каква пенсия да получава. Хора с едно и също увреждане ще могат да получат различни суми, тъй като преценката им ще зависи и от конкретното място на работа на болния човек. Според изчисленията на специалистите издръжката на новите комисии ще струва около 7 млн. лв. на година. Най-вероятно причината за подобни промени е желанието на държавата да си спести разходите за инвалидни пенсии. През 2000 г. личните пенсии за инвалидност в страната са били 323 хиляди, а през 2010 г. - 861 хил. Броят на хората с пенсии за инвалидност през 200 г. е бил 228 хиляди, а през 2010 - 408 хиляди. През 2000 г. съответно разходите за инвалидни пенсии са 244 млн. лв., а през 2010 - 1.3 млрд. лв. Държавата не успя да намали тези разходи въпреки всичките си рестриктивни политики в тази сфера досега. Толкова драстично орязване на права като сега предлаганите изменения обаче никога не е правено. Подобни промени ощетяват хората, те са дискриминационни и водят до съмнително пестене на разходи, категорични са от КТ "Подкрепа". На същото мнение е и управителят на НОИ Бисер Петков. 
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.04 2015 в 21:02

Само да споделя моята мъка ,синът ми на 4години получи инсулт след падане лежахме в София неврохирургия и др. болници пихме лекардтва които тогава струваха доста пари сега имаме и епилепсия до тук приемаме всичко уча с него преподавам му защото ходише на училище завършихме със соп ресурсен и най интересното докато беше ученик получаваше по телк пари за дете с увреждане но сега е на23 пенсия не получава защото нямал стаж с54% е и парадокса как човек с пареза епилепсия да работи и да има стаж

15.12 2013 в 13:43

Iskam da popitam sled kato imame pe4at ot NOI ima li pravo direktor ot TELK da objalva?????????? I sas kakvo pravo sled kato imame vsi4ki isledvaniq????

<em>Моля, пишете на кирилица.</em>

08.04 2013 в 18:50

vsi4ko tova da ni prodadat za opiti i da ni zatriqt kato“Българите не представляват проблем” – доклад на Ричард Морнингстар / Секретно
10.02.2013 · by Светът днес · in Анализи. ·
136-0AE8142428B8_mw800_sСекретно
Екз. единствен
до държавния секретар Хилъри Клинтън
на вниманието на Института за стратегически анализи към ЦРУ
Доклад
относно защитеността на нашите интереси на територията на България
Предоставям на вашето внимание заключенията и впечатленията които получих по-време на изпълнението на мисията ми в България, която бяхте така добри да ми поверите, относно защитеността и бъдещето развитие на нашите интереси в този регион с нарастващо геостратегическо значение. Още в началото искам да ви уверя, че нашите краткосрочни и дългосрочни интереси по-никакъв начин не са накърнени в момента или заплашени в бъдеще. Смея да твърдя, че наскорошните протести, които доведоха до обезпокоителни последствия относно някои наши намерения, са по-скоро изключение и с епизодичен характер, а последиците от тях скоро ще бъдат преодолени. Станалото по-скоро можем да приемем като временно тактическо отстъпление по пътя за постигането на стратегическите ни цели. Основните положения върху които градя своите заключения са следните:
Българите са застаряваща нация, като най-застаряващ е основният етнос. Единствено ромският етнос, като съставна част на българската нация е с преобладаващо младежки характер, но поради ниската му образованост неговите действия са сведени до рамките на физическото оцеляване и поради това не оказва никакво влияние върху вземаните политически решения в страната. Уверих се, че това положение няма да претърпи скорошна промяна, тъй като всички пари които се дават за подобряването начина им на живот, отиват за материални блага, а не за образование, което е успокояващо. Благодарение на тази политика на преимуществено материално стимулиране, между българският и ромският етност се натрупва нетърпимост, която ние в случай на нужда бихме могли да използваме.
Както знаете бъдещето на една държава е в ръцете на младите, тъй като те са по-склонни към идеализъм, себеотрицание и жертвоготовност. Възможността една държава да се отклони от пътя който сме и предначертали и да застраши нашите интереси се крие в следните изходни условия – образованост на населението, ясна ценностна система основаваща се на нематериални положения и преобладаващо младежки характер на обществото. Едно от тези условия да не е изпълнено е достатъчно да предотврати каквито и да било опити за въздействие, от страна на народа върху политиците, за промяна на водената политика. Що се отнася до България мога да ви уверя, че нито едно от посочените условия не е изпълнено.
Въпреки, че българите се смятат за образовани, то аз се убедих, че тяхната образованост се свежда преимуществено до технически умения и познания. Основната цел на тяхното образование е подчинена на придобиването на умения и навици които биха им помогнали да се реализират на трудовия пазар, да са конкурентноспособни. Тяхното образование е подчинено на нуждите на корпорациите, като основна цел е да придобият умения за които да им плащат, тоест основен мотив за тяхното образование е и ще си останат парите. Тази подчиненост на образователната политика на интересите на бизнеса, чрез издигането в култ на парите, ще се задълбочава и занапред, както се уверих от разговорите си с българският министър на образованието.
Българите са обречени никога да не осъзнаят, че образованието, ако искат да бъдат свободни, трябва да бъде подчинено на интересите на държавата и обществото. Че то трябва да стимулира мисленето, а не знанието като самоцел. Че от изключителна важност са социалните умения, познаването на различните идейно философски течения относно строежа на обществото и функциите на държавата, и изграждането на ценности извън парите и материалните придобивки като такива.
В България са изключителна рядкост хората, които биха могли да отговорят какви са идейните постановки на различните идеологии и обществени строеве като комунизъм, социализъм, капитализъм, демокрация, либерализъм и т.н. , какви са техните преимущества и недостатъци. Това се наблюдава не само сред редовите граждани, но и сред самите членове и симпатизанти на партии, които са вплели в своите абревиатури въпросните понятия. Именно тази идейна неграмотност и съсредоточаването на образованието върху придобиването на както споменах – технически познания и умения, е успокоителна за нашите стратегически интереси.
Приемането на парите, като основна ценност от младото поколение и не само от него, спомага за по-лесно моделиране на начина им на мислене и реагиране на случващото се, както в страната им, така и по света. Емигрирането зад граница в търсене на по-добра реализация и заплащане се възприема като нещо нормално и спомага за източването на мозъците от страната. Изповядването на даден идеал е по-скоро обект на подигравки, а национализмът като идея е опорочен и сведен до фашизъм, което е в унисон с нашите интереси.
Чрез тази засилена емиграция, комбинирана със застаряването на нацията и насоките в образованието които по-горе споменах, бъдещето на България все повече ще се изплъзва от ръцете на обществото, а от там и политиците им (доколкото могат да се нарекат такива) ще са по-податливи на външни интереси. И сега политиците им са изключително корумпирани, както и почти целият държавен апарат, което също спомага за налагането на нашите интереси, чрез раздаването на материални стимули.
Отново ще се спра върху ролята на ромският етнос в страната, като генериращ основната част от бъдещето младо поколение. За да бъдем спокойни и да можем да управляваме този нарастващ фактор, ние трябва да стимулираме засилването на материалните помощи за този слой от населението, като същевременно ограничаваме до възможният минимум придобиването на каквото и да е образование. За да бъде това възможно, ние трябва да сме тези, които чрез различни фондации да контролираме образоваността на ромите, като под формата на стимулиране, чрез отпускане на стипендии откриваме тези от тях, които желаят да се образоват и ги изтегляме зад граница, а в същото време оказваме натиск върху българското правителство за увеличаване на материалното подпомагане на въпросният етнос и по този начин, подпомагаме задълбочаването и насаждането на етническа омраза в държавата. Благодарение на тази политика, в бъдеще в България при необходимост би било възможно да се разиграят сценарии от рода на Косово или така наречените “арабски революции”, в които ромският етнос би имал водещо значение.
Относно опасенията ви, че случващото се в Гърция, би могло да повлияе върху мисленето и действията на българското общество, то бързам да ви успокоя, че това е изключено. Независимо от непосредствената близост на двете държави, българите възприемат случващото се в Гърция преимуществено през очите на масмедиите, които са контролирани и направлявани в желаната от нас посока. В българското медийно пространство информацията за гръцките протести е оскъдна, а доколкото все пак я има се представя изцяло едностранчиво, като се набляга на кадри с насилие и безредици и се втълпява, че гърците протестират понеже не искат да работят.
Българите не подозират, че на улицата в Гърция протестира целият гръцки народ, от ученици до пенсионери, включително и инвалиди. По никакъв начин не се забелязват признаци на пренасяне на гръцките протести в България, въпреки, че българите са в много по-тежко икономическо положение отколкото редовия грък. Докато в България минималната заплата е 135 евро, в Гърция тя дори и след орязването и е 586 евро, но това някак си не стига до умовете на българите. Те дори изпитват злорадство и едва ли не щастие от случващото се в Гърция. Българите са убедени, че редовите гърци са виновни за натрупването на въпросният неизплатим дълг и ще трябва да си понесат последствията. Те не виждат в случващото се опит за заробване на цяла една нация, а просто получаване на заслуженото. Българите никога не биха проумели, че протестите в Гърция са една адекватна обществена реакция, на едно общество образовано в ценностите на истинската демокрация, защото както споменах по-горе българите са идейно неграмотни.
Освен, че са идейно неграмотни, българите не биха могли да се противопоставят на осъществяването на нашите интереси поради своята бедност, дезориентираност и стрес. Въпреки, че са най-бедните в Европа, голяма част от тях попадна под властта на банките, чрез тегленето на кредити за щяло и нещяло. Веднъж взели кредит, те се превърнаха в тотални роби на системата. Неспособността и затрудненията които срещат да погасяват кредитите си им се втълпяват като собствени грешки и им се насажда чувство за вина и малоценност, а от там те губят и малкото вяра в собствените си сили и възможности. Те не могат да осъзнаят, че са станали жертва на измама от страна на финансовите институции, които едностранно определят и могат да изменят както си искат условията по отпуснатите заеми. Вместо да въстанат и да се противопоставят бурно, като общество на въпросната въпиюща несправедливост, те се затварят в собственото си нещастие и чувство за вина.
Българите не осъзнават, че те самите са част от държавата и като такива биха могли да я принудят да действа в защита на техните интереси, а не въпреки тях. За неспособността им да се организират като общество, спомага и абсолютната им дезориентация относно случващото се в държавата, едно поради хаотичността в политиката на управляващите, друго поради тоталната медийна бомбандировка с различни проблеми, отвличащи вниманието им от цялостната картина на ставащото. Активните българи, доколкото ги има, са отдадени на различни каузи и тъкмо когато решат, че са спечелили някоя, се оказва, че тя е заменена от друга, или че уж отстранената заплаха се е върнала, но под друга форма. Това разбира се е политика, която ние водим по целия свят, но която с особен успех се провежда и в България. Така докато разпиляват усилията си върху различните проявления на едно и също нещо, те губят увереност, че някога ще успеят да контролират живота си. Те не могат да проумеят, че всяка една битка която водят, е битка между интересите на парите и интересите на човека, като разумно същество. Че за да спечелят, трябва да променят ценностната си система и да ограничат ролята на парите в управлението на държавата и обществото. За да спечелят, те трябва само да поискат народа да притежава властта, а не тя да бъде в ръцете на олигарсите и партийните им слуги.
И последно, българите не представляват проблем за осъществяването на нашите интереси, докато са готови да предоставят бъдещето си и управлението на държавата в ръцете на позорни партийци, а не на идеи. Българите търсят лидер, на когото да поверят отговорността за собственият им живот, като го избират по обещанията които им дава. Те никога не си задават въпроса,какви идеи този лидер изповядва и въобще има ли такива? Те не осъзнават, че не им трябват лидери, а учители. Че трябва да търсят не лидери които сляпо да следват, а учители от които да се учат и чрез наученото и осмисленото да променят и ръководят живота си и бъдещето на държавата.
Един от малкото образи, който ги обединява, е на техния, както го наричат – Апостол на Свободата, Васил Левски, но те и него не познават достатъчно. За наше щастие те са съсредоточили вниманието си върху въпроси от рода, кой е виновен за залавянето му и къде е погребан, а не върху идеите и ценностите които е изповядвал и пътя който е извървял. Дори и посланието му – “Да бъдем равни с другите европейски народи, зависи само от нашите собствени задружни сили.”- не успява да отвори очите им.
В този смисъл, въз основа на гореизложеното, искам още веднъж да ви уверя, че българите не представляват проблем пред осъществяването на интересите които имаме в тази част на света.
vsi4ko e dogovoreno predvaritelno

08.04 2013 в 18:36

ne stiga 4e ne otpuskat sredstva za le4enie ami i da im sprat "golemite" pensii koito ne stigat da si kupqt konsumativi i lekarstva BEZBOGNI UBIICIzahtoto tova za opredeleni hora e ubiistvo (stiga da ne vzimah falhiva penciq )zahtoto kogato hodihme sas sinut mi koito e v invalidna koli4ka sled dobur ruhvet zdrava gena polu4i pravoto na invalid 1 grupa s pridrugitel -tova kakvo govori

24.03 2013 в 12:12

Срам ме е за България! Като бях здрава -с много кафе ПРОПУСКАХ много нощи- и не спях...Оставах си над проектите -за СССР, Полша, Kитай....
А сега, когато съм със 100 % НЕТРУДОСПОСОБНОСТ -НИТО ЛЕВ ЗА РЕИМБУРСИРАНО
лечение, нито РЕХАБИЛИТАЦИЯ, НИТО - ЛИЧЕН АСИСТЕНТ...

17.02 2013 в 17:56

Uvajaemi Gospoda, az sam pensioner på bolest (obshto zaboljavane) sas stepen na uvrejdane 70%. Na 64 godini sam i mojat TELK e sas srok na opredelenia % za netrudosposobnost do 01.07. 2014 (ot 28.08.2011). V TELKa pishe, che za obshtoto mi zaboljavane se sledva pojiznen srok. Sashto i v Razporejdaneto mi za PENSIJA ZA INVALIDNOST PORADI OBSHTO ZABOLJAVANE pishe che pensjata mi e POJIZNENA. Ako v badeshte se prieme zakon za pojiznenite pensii poradi obshto zaboljavane da badat sas srok ot 5 godini shte me zasegne li tozi zakon? Ili mojata invalidna pensija shte si ostane pojiznena. Blagodarja vi predvaritelno za otgovora. S uvajenie, Galina Tzankova

17.02 2013 в 13:54

Uvajaemi Gospoda, az sam pensioner på bolest (obshto zaboljavane) sas stepen na uvrejdane 70%. Na 64 godini sam i mojat TELK e sas srok na opredelenia % za netrudosposobnost do 01.07. 2014 (ot 28.08.2011). V TELKa pishe, che za obshtoto mi zaboljavane se sledva pojiznen srok. Sashto i v Razporejdaneto mi za PENSIJA ZA INVALIDNOST PORADI OBSHTO ZABOLJAVANE pishe che pensjata mi e POJIZNENA. Ako v badeshte se prieme zakon za pojiznenite pensii poradi obshto zaboljavane da badat sas srok ot 5 godini shte me zasegne li tozi zakon? Ili mojata invalidna pensija shte si ostane pojiznena. Blagodarja vi predvaritelno za otgovora. S uvajenie, Galina

<em>Моля, пишете на кирилица!</em>

13.02 2013 в 03:34

Аз даже чух че ще махат инвалидните песии направо. Вайкайте се, плашете се, скубете си косите.

22.01 2013 в 18:47

а тези инвалиди,които са с доживотен срок на инвалидност с над 90% от много години и вече са в пенсионната възраст и те ли остават без пенсии?
направо нямам думи,това предложение на нашето скъпо и уникално правителство не се побира в главата,в нормалната глава,явно техните не са такива!

22.01 2013 в 18:39

трябва да се напише таково писмо,но трябва да знаем как ще се събират подписите,видимо много от нас,инвалидите,не могат да ОТИДАТ на крак,затова трябва да е чрез интернет.