Quantcast

За какво тъгува Сашо Диков

Последна промяна на 04 август 2013 в 16:53 11324 14

Проф. Нели Огнянова

Автор: Проф. Нели Огнянова, специалист по медийно право

Сашо Диков  даде пресконференция, за да обясни защо напуска Канал 3. Абонатите на М-Тел нямаха възможност да я гледат:  ако е вярно съобщение от вчера,  М-Тел сваля Канал 3 от ефира си.  “Поради намалял зрителски интерес”.  На мястото на Канал 3 от вчера е  Планета Пайнер  HD.

Отделна тема. В кой момент, защо и за сметка на какво М-Тел извършва тази промяна.

*

Как медиите са разбрали причините за напускането на Диков:

Става известно, че има смяна на собствениците на Канал 3.  Кои са новите собственици се вижда от горните публикации, вкл. факта, че непосредствено преди сделката за Канал 3  компания с участието на съпруга на Мария Опренова получава сериозно финансиране по оперативните програми.

На пресконференцията Диков разказа случай. Служителят  на Министерството на земеделието Еньо Зяпков, медиен съветник на министъра на земеделието, се обажда в медията и иска спиране на предаването на протестите пред земеделското министерство. Според Диков

Аз само казах, че дори и Сергей Станишев, и Пламен Орешарски да ми се обадят, ние ще излъчваме всичко. Този господин, аз го нарекох Сульо Пулев,  обясняваше, че Петя Петрова трябва да си ходи, заради репортажите с протестиращите пред министерството. Единственият проблем беше, че Петя не е потърсила гледната точка на хората от земеделското министерство. Веднага наредих да се свържат с тях, но позицията им не дойде до излъчването на репортажа. Ние изрично го споделихме това в репортажа.

След този случай репортерката е уволнена без знанието на програмния директор Диков, освен което се подготвя нова позиция главен редактор:

Предложиха ми абсурдния вариант да остана програмен директор, но те да си назначат главен редактор на публичистичните предавания и преките включвания, който да бъде на директно подчинение на Мария Опренова, а моите функции  да станат чисто организационни. Имахме уговорка, че ще имам свобода на действие и редакционна политика, но нещата не се случиха така.

*

След пресконференцията на Диков, както и да се развиват отношенията му със собственици и продуценти, остават фактите – за някои изводи:

  На вниманието на Зяпков и министър Греков:  В правото има термин, дефиниран като  “намеса на лица извън редакционната колегия”.  Намесата е забранена от Конституцията и закона.

Независимите медии се отличават с максимална разграниченост на административното управление от решаването на програмни въпроси.

Уволнението на журналист (дори оформено като напускане по взаимно  съгласие)  често има аспекти извън обичайните трудовоправни отношения. Правилно гилдията поставя на преден план необходимостта от защита на журналистическия труд. Вярно е, че репортерите са в по-силна позиция, когато спазват установените журналистически  стандарти – но  в конкретния случай има анонс за втората гледна точка, при това Зяпков е искал спиране на излъчването – което е различно от представяне на позицията на МЗ.

В светлината на  разсъжденията на депутата Борисов от последните дни (риторична форма с двойно отрицание) – Кой политик не обича да не го атакуват медиите? – връзката между финансирането на Телелинк, от една страна,  и придобиването и събитията в Канал 3  не може да се твърди, че е незначителна.

Диков излезе извън конкретния казус и коментира журналистиката като цяло.

Все по-трудно една медия може да се издържа от честна и професионална журналистика, такава журналистика създава проблеми на собствениците си, отблъсква рекламодатели и не е особено интересна за аудиторията. Липсата на пари в медиите и все по-голямата зависимост от държавната реклама превръща България в журналистическо блато.

Финансирането на качествената журналистика е проблем. Не само за Канал 3.  В българския си вариант обаче проблемът (има данни често да) намира удобно противозаконно решение: медиен комфорт срещу обществени средства.

*

Диков не адресира проблемите си към новите собственици, които според него действали в рамките на закона. Само че зад гърба му.

По всичко личи, завършва период в историята на тази телевизия. Канал 3предаваше пряко срещи, семинари, кръгли маси, конкурси, пресконференции, аварии, инциденти, протести – откъдето  другите не предаваха.  Канал 3  вършеше работа, каквато нито Диков в Нова ,  нито Канал 3 без Диков като програмен директор ще върши.

Нито Планета Пайнер HD.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.08 2013 в 20:04

@-10, бъркате протеста и годината. Говоря за юни 2012 г., а не 2013.
Да, разбира се, че ги формулирахме, при това многократно, в продължение на много месеци, ясно и сбито, надълго и нашироко, има ги и в цитираната статия: " В конкретния случай искаме горите да се секат за нови ски писти, само когато от такива има истинска нужда и когато местните изрично се съгласят. А не когато някой се чуди как да похарчи няколко милиона, вследствие на мегаломанската си мания да има още повече милиони."
Но целта на набедения журналист Диков беше манипулация в полза на Цеко, затова все се правеше на недоразбрал.

07.08 2013 в 10:25

Именно, формулирахте ли ги? И най-важното - готови ли сте Вие лично да ги изпълните, да поемете властта и да направите нещата, които искате? Защото от това да ревеш и да искаш по-лесно няма, става трудно когато и трябвая да го изпълниш! Тогава започваш да се сещаш, че онези неща дето ги "ревеш" нещо не се връзват и полза от тях няма. Пресен пример: Вчера питат една от "протестиращите" - "Докога така?". Отговор: До оставката. И после? После служебното правителство. И после? После избори. И после? После .... и замлъкна, до там и стигаха вижданията за бъдещето. Защото след изборите ще е пак същото. Защото онези дето се пишат сега за реформаторски блок са гола-вода. И в парламента ще влязат БСП, ГЕРБ, ДПС и ... ха, ми те същите. Та какво като се случи оставката господа "протестиращи"?

07.08 2013 в 08:47

След слагаческото му интервю с Боко Тиквата в продължение на 1 час съм отписал Сашо Пелтека от журналистите, които имат право да ми дават акъл!!

07.08 2013 в 01:03

Сашо Диков ближеше подметките на Цеко Минев. Забравихте ли неговото "Какво искате, бе, приятелю, айде формулирайте си аргументите!" по време на блокадите на Орлов мост юни 2012 г.? http://offnews.bg/index.php/68033/kakvo-iskate-be-priyatelyu-ajde-formulirajte-si-argumentite Забравихте ли цялата му поне двегодишна пристрастна и безогледно манипулативна кампания по Канал3 в полза на застрояването на парковете (особено Витоша) и безконтролната сеч в горите? Е, припомнете си го, защото много беди идват от късата памет. И много обяснения на медийни перипетии се губят пак по тая линия. Така че само не ми говорете, че Сашо Диков бил независим, а особено пък че бил журналист.

06.08 2013 в 21:01

Диков - респект! Сашо - поклон!
"Бедни, бедни Македонски ! Защо не умря при Гредетин ..."...ама то иде Видовден за душманите... Без кютек се разбра ...нема да се мине. ;(

05.08 2013 в 11:49

Много важно...

05.08 2013 в 09:48

TL;DR : тъжна вест след кратко боледуване почина София Кабел aka Канал 3 1993 - 2013 .


Remember remember the fifth of November
Gunpowder, treason and plot.
I see no reason why gunpowder, treason
Should ever be forgot...

04.08 2013 в 21:22

Сашо Диков е класа, символ в българската журналистика. Канал 3 без него, с новия замисъл е нищо. Респект!

04.08 2013 в 21:07

Канал 3 сега е собственост на хора, много навътре в телеком сектора. Мтел ги настъпват по този начин.