Нели Огнянова за Миков и медиите: Това си има име - цензура

Последна промяна на 27 юни 2013 в 13:22 2809 7

Нели Огнянова
Нели Огнянова

 

Специалистът по медийно право Нели Огнянова коментира в блога си изказването на Михаил Миков от БСП, който призова медиите да неглижират протестите.

"В частта за медиите изявлението не се различава от в. "Дума" (Не си играйте с огъня!),  според който трябва  медиите  по всякакъв начин да се стремят да уталожат общественото напрежение.  

Ролята на медиите  е преди всичко да информират. А намесата от лица извън редакционната колегия си има име. Цензура."

Доц. Огнянова припомня, че и друг червен парламентарен председател се е изкушавал да диктува поведение на медиите:

"Впрочем председателят Миков идва след председателя Пирински, който  беше  поискал  хигиена на медийното пространство. Пирински говореше за охулване и пряка заплаха за държавното устройство,  както Станишев  и Румен Петков – за оцапване на страната. Ето за хигиената:

Но отново искам и пред вас да повторя дълбокото си убеждение, че каквито и претенции да има към Народното събрание, каквито и критики – основателно или не, търпим, недопустимо е в парламентарна република парламентът да бъде обект на безскрупулна, безогледна кампания на охулване и, нещо повече, от екрана да се правят внушения за насилие спрямо парламента. Това са абсолютно недопустими неща, по които смятам, че отношение трябва да вземат и такива органи като Съвета за електронни медии и Прокуратурата на Република България."

 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.06 2013 в 18:43

Защитавам демокрацията, която вие и такива като тази горе смятате, че тя е частна собственост и лично разбиране. Само дето в нея има правила и нарушавайки ги, ей такива псевдодемократи като госпожата ни връщат обратно в болшевизма (който е доста различен от комунизма по дифолт).

27.06 2013 в 16:17

Поля, ти последно защитавайки мафиотите и комунистите, срещу комунизма ли се бориш?

27.06 2013 в 16:07

Можеш, можеш, още повече че не съпоставяш бройки хора, а искания. И няма да е зле да спрете да си играете на болшевики и меншевики, щото това си има име и съвсем не се припокрива с демокрацията. Медиите (уж) като информиращи да не си позволяват да представят нещата едностранно и с преобладаваща тежест на това, което ги устройва, щото, както казва Otgovornik, това е цензура. Освен цензура е и манипулация на общественото мнение. Тъй, че и на мен ми писна от професори и доценти, които не могат да се разделят с комунистическото си възпитание и болшевишки манталитет.
Снощи една представителка на СЕМ обясняваше възторжено от една телевизия как ролята на медиите била да възпитава и насочва политическата енергия на обществото в правилна посока. само дето в демократичните държави на такова възпитание и насочване му се казва манипулиране и се наказва. Тук, обаче, не се свенят контролиращите го да го проповядват. Та ей на това се вика гьонсуратлък!

27.06 2013 в 15:53

Не може да сравняваш хиляди със стотици драги. знаеш, че говориш глупости. Свобода на словото е да прецени медията какево, а не да и казват какво, камо ли по равно. По равно при комунизма, който така и не се състоя.

27.06 2013 в 14:59

ami....ne emnogo priatno da ti vikat 4erven bokluk no te sa si takiva...a sas zen3ura mogat da si praviat kakvoto iska no sega e 21vek malko sa zakasneli mediite sa pravi parlamentaristite vmesto da se okopavat da smeniat izborniat kodeks MAJORITARNI izbori ida se omitat GEIA BEIA IZLODEIA nikoi negi iska.Mai tova ne im e iasno

27.06 2013 в 14:51

Има и още нещо - правилното отразяване изисква предоставяне на трибуна на едната страна (протестиращите срещу к-та Орешарски), така и на другата страна, г-жо доц. Огнянова. Това, което Вие предлагате е цензура - едностранното отразяване на един наболял въпрос. За съжаление медиите в България действат по този едностранчив начин, а когато ги укорят за това се възмущават.

Направете си следното сравнение - колко медийно време бе отделено за протеста срещу кабинета Орешарски спрямо медийното време за контра-протеста. Не може да е извинение, че на контра-протеста са се явили по-малко хора.

27.06 2013 в 14:10

Не медиите, а някои личности от трибуната на Народното събрание си позволяват да всяват напрежение.
 
X