Въпреки трагедиите 2015-а даде нови надежди

Джон Ф. Кери 29 декември 2015 в 11:57 3199 2

Джон Ф. Кери

Снимка Архив

Държавният секретар на САЩ Джон Кери говори на събитие в рамките на Парижката конференция по климатичните промени. Той смята постигнатото там споразумение за най-важен успех на международната общност през 2015 г.

Обзорната статия на държавния секретар на САЩ Джон Ф. Кери с оригинално заглавие в дух „Да надграждаме 2015, докато гледаме напред” излезе днес във в. „Бостън глоуб”. Тук я публикуваме с незначителни съкращения.

Една причина за забележителния рекорд на „Ню Инглънд пейтриътс” („Патриотите от Нова Англия”, бостънски отбор по американски футбол) е единното съсредоточаване на тима към следващата игра. Управлението на световните дела изисква същата концентрация към бъдещите предизвикателства, тъй като отминалите постижения не са гаранция, че успехът ще продължава. Те могат, все пак, да ни дадат увереност, че при правилна подготовка и усилия, ще последват положителни резултати.

Сега, когато една година отстъпва път на следващата, международните лидери имат възможността да надградят няколко големи постижения на 2015-а.

Никое сред тях не е по-важно от неотдавнашното глобално споразумение в Париж за предотвратяване на най-вредните въздействия от климатичните промени. По-раншните преговорни усилия се бяха провалили заради разделенията между индустриализирани и развиващи се страни.

Обръщайки се Китай, който е първи в света по емисии на парникови газове, и подчертавайки невероятния икономически потенциал на технологиите за чиста енергия, ние съумяхме да сключим споразумение, което праща до всички правилното послание. Сега ние споделяме отговорността да поддържаме импулса, генериран в Париж, така че целите, установени там да не бъдат смятани за таван, на онова, което можем да извършим, а за платформа, от която можем да напреднем по-нататък.

През юли Съединените щати и техните преговарящи партньори се договориха с Иран за съвместен цялостен план, проект за блокиране на всички възможни пътища на Иран към ядрено оръжие. Оттогава Иран - както се беше съгласил - демонтира основни елементи от своите ядрени съоръжения и на 28 декември прати с кораб голяма част от обогатения си уран извън страната (към Русия).

По-рано бе изчислено, че на Иран биха стигнали два-три месеца, за да се сдобие с количество уран, колкото за едно оръжие. Вчерашната пратка увеличи повече от тройно този срок – затова е важен елемент от техническото уравнение за контрол дали споразумението се спазва. Ние трябва да продължим внимателно да проверяваме реализирането на тази договореност, за да бъде гарантирано, че призракът на един ядрено въоръжен Иран е отстранен като заплаха за сигурността в Близкия Изток и за глобалния мир.

През август имах привилегията да пътувам до Хавана, за да издигна американския флаг над нашето посолство за първи път от 54 години. Смелото решение на президента Обама да нормализира дипломатическите връзки с Куба отразява и нашите национални интереси, и нашето желание да помогнем на гражданите на онази страна да живея в по-отворено и процъфтяващо общество. Докато вървях по улиците на Стара Хавана, аз почувствах по-силно от всякога, че не би трябвало да допуснем продължителните ни различия с кубинския режим да възпрат един по-близък ангажимент към кубинския народ.

През октомври, след седемгодишни преговори, Съединените щати се присъединиха към единадесет други страни от Тихоокеанския регион, като подписаха и пратиха в Конгреса Транс-Пасифическото партньорство (ТПП), търговско споразумение, което ще гарантира по-високи трудови и екологични стандарти в 40 процента от глобалната икономика. ТПП ще подкрепи американския просперитет, като снижи бариерите пред нашия износ и ще помогне да се изравни търговския терен за нашите работници и предприемачи.

Преди година някои професионалисти от общественото здравеопазване смятаха, че до един милион души ще умрат, преди да бъде поставено под контрол избухването на зараза от ебола. Но не стана така. Съединените щати се обединиха с партньори в международната общност и със силни местни партньори в Западна Африка, за да бъдат обучени хората за вируса и да се спре неговото разпространение и по този начин да се спаси живота на стотици хиляди хора.

Отминалата година отбеляза и важни демократични успехи в страни като Нигерия, Бирма, Шри Ланка и Венецуела. С помощта на САЩ Колумбия се приближи до края на най-продължителната гражданска война в света. В ООН страни от цялата планета се споразумяха по Дневен ред за устойчиво развитие до 2030 г. – поставяйки важни цели, свързани с детското хранене, равенството между половете, образованието, бедността и здравеопазването.

Междувременно конфликтът в Сирия, бежанската криза, която той породи и насилственият екстремизъм, за който допринесе, остават най-важно предизвикателство за всички нас. Американската стратегия е тройна. Първо, ние засилихме нашата кампанията – чрез 65-членната международна коалиция, която мобилизирахме – да разбием терористичната групировка, известна като ИДИЛ или Даеш. И тази седмица иракски сили, подкрепени от коалицията, си възвърнаха провинциалната столица Рамади, свивайки още повече зоната, контролирана от терористите.Нашите усилия са насочени едновременно към централните мрежи на Даеш в Сирия и Ирак, и към потушаване на опитите на терористи да създадат филиали или да предизвикат нападения другаде, включително в Съединените щати.

Второ, ние работим с партньорите си, за да предотвратим разпространение на насилието в Близкия Изток, и за да се грижим за бежанците и другите жертви. Трето, ние лансирахме подновена дипломатическа инициатива за да постигнем деескалация на конфликта в Сирия, да насърчим демократичен преход и да изолираме терористите. Тази инициатива, за първи път, събра заедно всички големи международни играчи и доведе до график за преговори между отговорната опозиция и сирийското правителство.

Препятствията пред мира в Сирия, остават обезсърчаващи, но нуждата от уреждане е непреодолима. Колкото повече напредваме към тази цел, толкова по-лесно ще бъде да се построи истински устойчиво и единно усилие против Даеш – най-отявленото въплъщение на зло, което нашето поколение е познавало, и враг, който абсолютно решени да разгромим.

Въпреки бурите и трагедиите изминалата година даде нови надежди, че световната общност може да обедини усилията си и да се заеме дори с най-тежките проблеми. Това е хубаво, защото един календар вече сменя предишния е ние трябва да се подготвим – всъщност се подготвяме – за следващите изпитания, които ни очакват.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки