Джон Кери: Планът на ООН дава избор между война и мир на сирийския народ

OFFNews 19 декември 2015 в 11:10 2989 4

Снимка Архив

Планът на ООН за Сирия е връх в усилията да се сложи край на конфликта в страната и дава "истински избор между война и мир на сирийския народ, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от Би Би Си.

Резолюцията за Сирия беше приета единодушно от Съвета за сигурност на ООН. Тя поставя времева рамка за формални преговори и обединено правителство в следващите 6 месеца, но не посочва каква е бъдещата роля на президента Башар Асад.

Западните страни настояват за оттеглянето му от властта, но Русия и Китай настояват, че не е необходимо да напуска поста си, като условие за мирни преговори.

Според Джон Кери, Асад е загубил способността да обединява страната, но призна, че настояването за оттеглянето на президента удължава войната.

Запада и другите арабски нации приемат, че Башар Асад може да участва в промяната, но твърдо отстояват, че той трябва да се оттегли в края й.

Френският външен министър Лорен Фабиус заяви, че дори идеята Асад да участва в избори е неприемлива.

Планът на ООН предвижда разговори между сирийското правителство и опозицията в началото на януари 2016 г. 

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров каза, че е възможно обединението на Сирия да се случи в рамките на половин година.

В плана на ООН се предвиждат избори след 18 месеца и се настоява, че сирииците сами ще решат съдбата на страната си. Той предвижда край на боевете, но има неразбирателство относно това кои групировки трябва да бъдат окачествени като терористични и изключени от възможността за прекратяване на действията срещу тях.

Не се предвижда да престанат атаките срещу терористични групи, позволявайки на САЩ, Франция и Русия да продължат с бомбардировките срещу Ислямска държава, но резолюцията задължава всички страни замесени в конфликта, да спрат с нападенията срещу цивилни.

За близо 5 години войната в Сирия е отнела живота на повече от 250 хил. души и принуди милиони други да напуснат домовете си и да потърсят убежище в Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews