Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Започва ключовата конференция за климата в Париж

OFFNews 30 ноември 2015 в 09:29 1920 0

Критично важната конференция на ООН за климатичните промени започва днес в Париж и ще продължи до 11 декември.

Преговарящите представители на 195 страни ще се опитат да постигнат споразумение в рамките на две седмици. Лидери от 147 държави ще държат речи пред делегатите.

Но най-бедните страни казват, че се страхуват да не бъдат "забравени" в пиковите за постигането на споразумението часове, пише Би Би Си.

Френското правителство официално ще ръководи разговорите по време на откриващата церемония в понеделник.

След вчерашния марш за климата, събрал над 20 000 протестиращи в Париж, полицията блокира достъпа до центъра, където се провежда конференцията. Затворени са пътища, а степента на сигурност е повишена сериозно. За конференцията в Париж пристигат президенти и министър-председатели, включително българският държавен глава Росен Плевнелиев.

Държавните лидери ще дискутират в Париж възможността за ново глобално споразумение, свързано с климатичните промени, насочено към намаляване на емисиите на парниковите газове, за да се ограничи заплахата от опасното глобално затопляне в резултат на човешката дейност.

Сред плановете са увеличаване на инвестициите в чистите технологии. Франция и Индия ще обявят началото на съюз, чиято цел ще е обединяването на 100 страни в тропическите региони, които рязко да увеличат възможността за производство на електроенергия от слънцето. Инициативата включва най-малко 19 правителства и частни лица, включително Бил Гейтс и основателя на Фейсбук Марк Зукърбърг, които ще инвестират в такива проекти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!