След тази лъжа вторият тур е излишен

Владимир Йончев 11 ноември 2016 в 14:34 67824 54

Има поверие, че мъртвите могат да се призовават на помощ, но само веднъж. Дълбоко експлоатирано е в киното. Във "Властелинът на пръстените" Арагорн призовава армията на мъртвите, но веднага след битката е длъжен да я освободи. В "Мера според мера" Слава вика на помощ Църна Мория и плаща с живота си за помощта й. Примерите са стотици, сценарият е класически.

Използването на тоя сценарий в избори не е забранено, но е изключително рисково. Най-голямата победа в историята на американските избори е постигната от вицето на Кенеди Линдън Джонсън, който няма друга опорна точка, освен тази, че щом мъртвият Кенеди го е избрал за вице, значи той е избраникът му и за президент. Управлението на Джонсън е най-лошото в американската история и той дори не се кандидатира за втори мандат.

Сама по себе си историята за убития от комунистите дядо, която Цецка Цачева разказа в дебата с Румен Радев, е рискова. Точно както картата на лагерите на смъртта, с които беше облепена България през 1990 г.

Дваж по-рискова е историята с нарушената клетва на смъртния одър на бащата. Но и тази помощ от мъртвите може да сполучи. Но само при две условия - да е искрена и наистина да се разказва за първи път.

Но се оказа, че историята не се разказва за първи път. Разказана е още на 16 февруари 2011 година във вестник Сега. Още по-лошо: разказана е само преди дни  - на 3 октомври 2016 г. от отпадналия в последния момент като кандидат за неин вицепрезидент Андрей Ковачев в очевидно пиарски материал във вестник "24 часа".

Никой не се съмнява, че сълзите на Цачева са истински. Гадното е, че сценката е планирана и пробутвана като опорна точка в пиарите от седмица. Дали е имало клетва пред смъртния одър на баща й, няма как да знаем. Гадното е, че беше разиграна пиарската сценка как за пръв път (БОМБА! ШОК! ЕКСКЛУЗИВНО! САМО ДНЕС!) се нарушава свещена клетва, при положение, че същият разказ се върти от седмица в платени материали и от 5 години в безплатни.

Цачева беше на крачка да спечели този дебат. Тезата "Не съм красива, нито млада, но никой не може да ме обвини, че съм корумпирана" е много силна. Достоен отговор на гнусната кампания за външния й вид и полата й.

На политическите въпроси тя отговори малко по-слабо от ген. Радев. Да, загуби повечето сблъсъци, но изненадващо спечели точки на няколко пъти. Но се видя, че изобщо е нямало защо ГЕРБ да я крият като нещо срамно - стоеше съвсем прилично, макар и по-зле от опонента си.

Ако Цачева водеше кампания от юни, а не от 4 октомври. Ако в щаба на ГЕРБ работеха специалисти, а не физкултурници, ако не бяха платили ШОК! БОМБА! медии да промотират тази семпла, но честна жена, то никой не може да каже дали очевидно по-добрите лични качества на ген. Румен Радев щяха да са достатъчни да заличи огромната преднина, която ГЕРБ имаха пред БСП преди изборите.

Но след вчерашната лъжа вторият тур е само протокол. И преди да се разбере, че историята с ексклузивното престъпване на клетвата е пиар трик, социологическото допитване за дебата сочи, че на него Радев побеждава Цачева с 56:36. Това преди да се разбере, че сръчният щаб от физкултурници е планирал и я е ръчкал да нарушава клетвата си, за да я доведе до сълзи.

ПП: Преди дебата в редакцията бяхме решили, че заглавието ни ще бъде от типа "Цачева каза това, Радев каза онова", за да има баланс. След дебата си дадохме сметка, че балансът ни е последна грижа, защото имаме историческо събитие. Никой няма да запомни какво е говорил Радев. Този дебат ще влезе в историята със сълзите на Цачева, редом с компромата на Петър Стоянов за Богомил Бонев и "Абе, Жельо, ти знаеш ли, че си турчин с фес?" на Велко Вълканов.

А провалът, който нейният щаб и партия й причини ще влезе в учебниците по журналистика и политология, редом с оставката на Борисов и вкарването на Кристалина Георгиева в състезанието за ООН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26179

51

ELPIDA

12.11 2016 в 23:39

"...герб избра цачева за да загуби съвсем планирано..."

Айде бе, сега си търсим начин
да заблудим обществото от загубата си...
Дип си бяха амбицирани и уверени, че ще "покорят света" с подкупи.
"Не всичко е пари,приятелю..."

12688

47

Emil Kasamakov

12.11 2016 в 09:49

Всъщност управлението на Линдън Джонсън е далеч от наи-лошо, сравнено с примерно издънката на Никсън или всеобщо признатите издънки на Буш-син.
Повечето хора се сещат само за кашата във Виетнам, а забравят един куп други негови постижения. Джонсън активно променя гражданските права в САЩ, премахва сегрегацията в южните щати, прокарва сериозни екологични мерки, увеличава достъпа до социални помощи, създава фондове за безопасност на движението по пътищата, приема широко федерално финансиране на образованието, неговият Закон за контрол на оръжията още действа и пр.

А не се кандидатира за втори пълен мандат, главно защото Демократическата партия през 1968 е силно разцепена на враждуващи фракции. Той се отказва именно за да консолидира партията и с тази стъпка одобрението към него веднага скача.