Тролове - технократи

Ясен Лазаров Последна промяна на 19 март 2014 в 11:38 16524 26

Ако някой ден решите целенасочено да се поровите в интернет, за да научите малко повече за различните похвати на „тролинга” и техния произход, несъмнено ще достигнете до заключението, че те са твърде разнообразни, за да се обединят в едно изследване, което условно да наречем „Обща теория на тролинга”. От чистото заяждане по форуми с елемент на обида, до „шок-тролването”, при което събеседникът се поставя в състояние на ужас, при което да се откаже от участието в какъвто и да е дебат – за последното десетилетие „тролингът” се превърна в технология, зад която стоят немалко знания, че дори и различни школи.

Мотивацията зад „тролинга”
Политическият тролинг в България
Къде са примерите?

Мотивацията зад „тролинга”

Мотивацията зад „тролинга” е интересен аспект на това явление, за който може да се пише много. Защо нормални в ежедневния си живот хора биха пожелали да се изявяват, като тролове в мрежата? Каква може да бъде причината например, за да организирана група от тролове да нахлуе във фейсбук страницата на самоубил се младеж, създадена от неговия баща и да се погаври за сметка на починалото момче?

Повечето изследвания над „тролинга” го характеризират, като целенасочено участие в дискусия, което по един или друг начин допринася за нейното изкривяване или практическо унищожаване. Аргументите на истинските участници се игнорират, изкривяват или използват срещу тях и колкото по-силно се стремите да защитите своята позиция, толкова по-осмиван заради това ще се окажете. Умелият форумен трол в България например, няма да се посвени да ви обвини в расизъм и незачитане на чуждото мнение, докато същевременно говори за необходимостта от физическо унищожение на малцинствата или за световния заговор на евреите срещу България.

Доколкото ми е известно, поведението на троловете в България не е изследвано в детайли, може би защото, както повечето явления в нашата страна и то се разви с известно закъснение. Манипулативната експертиза в интернет започна да се изгражда изпърво най-вече през създаването на фалшиви профили, които да провокират едно или друго потребителско поведение. Така например преди няколко години, нагледно ми бе обяснено как над 100 килограмов чичко може да се превърне в една от най-авторитетните „Бг-мами”, които ежедневно съветват интернет потребителите за един или друг памперс, пюре за деца и т.н. Към онзи момент бях изумен как е възможно човек да се изхранва от подобна дейност, но виждайки успехът на тези похвати из форумите днес осъзнавам, че това бяха някои от първите манипулатори-технократи в интернет.

Политическият тролинг в България

Манипулативната активност в мрежата, като продължение на фирмените стратегии за увеличаване на приходите, породи една от особените черти на българския политически тролинг – той най-често е организиран и се извършва в нечия полза. Вече стана ясно, че в условията на изключителното ниско доверие към българската политическа система, партиите прибягват до използването на рекламни агенции, които да симулират подкрепа в новинарските интернет издания в тяхна полза. Неоспорими доказателства в тази насока ни дадоха разследванията на Биволь, които методично доказаха как БСП, ГЕРБ и ДСБ са използвали услугите на платени тролове, които да ги позиционират в мрежата, имитирайки гражданска подкрепа през предварително обобщени „опорни точки”.

Този поръчков произход на политическия тролинг в България, обаче го превръща в крайно нискоинтелектуално занимание, което лесно може да бъде разкрито от обикновения потребител на мрежата. Някои от белезите, чрез които това може да се случи са описани в следващите редове:

•Активност: Характерна черта на политическия тролинг в България е активизирането само в рамките на определени теми, които са от интерес за „възложителя” на поръчката. И тъй като целта на „тролването” не е да се разруши дискусията, а да бъде изкривена в желаната насока, то наподобява на спам-атака с целенасочено послание. Генерират се достатъчно на брой съобщения, за да изглежда, че една от отразените страни е получила изключителна обществена подкрепа. Ако решим обаче да проверим средното количество на коментари, генерирани в статиите на новинарския уебсайт през деня, лесно можем да откроим тези, които са станали обект на организиран „тролски” интерес.

•Насоченост: Политическият тролинг е най-активен в уебстраниците, които са неутрални или са публикували чужда за поръчителя позиция. Подобно на политическата технология за генериране на подкрепа, "тролингът" целящ манипулация трябва да бъде „експанзивен”. Няма смисъл да заплащаш за реклама или провеждане на скъпоструваща кампания сред хора, чиято подкрепа вече си получил. По сходен начин и „тролингът” трябва да бъде насочен така, че максимално да дискредитира опонентите на поръчителя.

•Предпазливост: Специфичен белег на българския политически тролинг е липсата на предпазливост по отношение на неговото оформяне и възможността да бъде разкрит от участниците в атакувания форум. Достатъчно е да отворим три новинарски уебстранци, които са отразили една и съща новина, за да открием паралелно публикуваните съобщения, от „привидно” различни хора с напълно еднакво съдържание.

Къде са примерите?

След всички обяснения за похватите на родния ни поръчков тролинг нека публикуваме и един явен пример за него, базиран на събитията от последната седмица.

Примерът е свързан с „контрасигнала” до прокуратурата, заведен от банкера Цветан Василев (КТБ), срещу „Протестна мрежа”. В отговор на подадения по-рано сигнал срещу Цветан Василев, Делян Пеевски и Николай Бареков, за организирането на престъпна група, на 11 март банкерът изпрати „контрасигнал” до прокуратурата. Чрез него, председателят на Надзорния съвет на Корпоративна Търговска Банка, обвини членовете на „Протестна мрежа” – Антоанета Цонева, Асен Генов и Николай Стайков, в опит за набедяване.

Екипът ни си постави за цел да проследи потребителската активност около тази новина в три новинарски уебстраници – тези на Вести.бг, Медиапул и Офнюс.бг.

•Активност: Първата любопитна подробност, която прави впечатление е, че за 11 март трите новинарски уебстраници са публикували съответно 52, 45 и 51 материала, с общ брой на коментарите, както следва – 3817 (Вести.бг), 667 (Офнюс.бг) и 579 (Медиапул) коментара.


Ръководени от чисто математическия принцип за установяване на средния брой коментари в тези издания под всяка статия, установихме, че за 11.03.2014г. той се разпределя както следва - приблизително 73 коментара под всяка статия на Вести.бг, 13 коментара под статиите на Офнюс.бг и 13 коментара под материалите на Медиапул. Същевременно под статиите, свързани с внесения от Цветан Василев "контрасигнал" са отчетени съответно 726 (Вести.бг), 220 (Офнюс.бг) и 218 коментара (Медиапул).

Трябва да отчетем факта, че в журналистиката новините рядко могат да бъдат поставени под общ знаменател, защото някои от тях просто са по-интересни за потребителите от други. Ето защо решихме да извадим и броя на коментарите в най-обсъжданите 4 теми от съответния ден на новинарските уебстраници.

Те са разпределени, както следва:

Вести.бг:

Цветан Василев внесе сигнал срещу протестна мрежа - 726 коментара;
Крим завзема украинския флот в Севастопол - 501 коментара;
Парламентът в Крим прие делегация за независимост - 517 коментара;
Всички пенсионери с добавка към априлските пенсии - 253 коментара;

OFFNews - 11 март, 2013 г. - ТОП 3 на статиите, предизвикали най-много коментари:


Цветан Василев се жалва в прокуратурата срещу "Протестна мрежа" - 220 коментара
Цв. Василев пише на „Икономист“: Бареков е независим! Не го свързвайте с мен! - 128 коментара
Кметът на Перник се жалва от ЕС пред руска телевизия (видео) - 78 коментара
Вигенин: България няма да признае резултата от референдума в Крим - 45 коментара

Медиапул:

Цветан Василев с контрасигнал срещу активисти на “Протестна мрежа” - 218 коментара;
Иван Костов: Украинската криза заплашва суверенитета на България - 108 коментара;
Ройтерс: САЩ демонстрират решимостта си да защитят съюзниците си от НАТО - 43 коментара;
Вигенин: Отношенията с Москва вече няма да бъдат същите - 36 коментара;

Ако отречем наличието на опит за манипулация през възможността за коментиране под статиите, то трябва да приемем че на 11.03.2014г. нищо не е вълнувало съзнанието на интернет потребителите повече от заведения сигнал до прокуратурата за набеждаване. Фундаментална новина за потърсената от банкера справедливост, така е разтърсила душевния им мир, че ги е провокирала да бъдат между 10 и 17 пъти по-активни в своите коментари под нея, на фона на средната им заинтересованост от останалите събития през деня.

Насоченост: В 2 от медиите, които избрахме да проверим за тролски набези, вече се е изразявала критична позиция спрямо евентуалните взаимоотношения между Цветан Василев, Делян Пеевски и Николай Бареков. Във своите материали те са отстоявали принципното виждане, че развитието на една или друга политическа фигура в българския обществен живот не може да се осъществява през неясни механизми за нейното финансиране. Третата уебстраница можем да определим като балансирана и стремяща се да запази неутралитет по темата с цената на по-ниска степен на критичност.

Едно от полезните свойства на интернет медиите е, че чрез начина, по който ни поднасят информация и последващите възможности за дебат, те обединяват хора със сходна ценностна система, начин на мислене и виждания, за това което се случва около тях.Традиционната аудитория на тези медии по един или друг начин търси, разбира и споделя представяната от медиите гледна точка. Във форумите разбира се възникват спорове между участниците, но когато цялата дискусия бъде заляна от еднотипни коментари (на новорегистрирани потребители), които рязко се разграничават от споделяните в уебстраницата позиции, можем да се замислим дали тя не се е превърнала в арена за изява на нечии поръчкови тролове. На 11.03.2014 са се замислили, както виждаме и самите участници във форума на Вести.бг:

Предпазливост - Въпреки, че количеството коментари бе явен индикатор за това, че новините са “наводнени” от тролове, все пак решихме да проверим и тяхното съдържание. Призоваваме и нашите читатели да подходят по сходен начин, ако се натъкнат на поръчани от някого (КОЙ) коментари. Както можем да видим - функцията за търсене на различните браузъри - “Control F” върши чудеса:

Коментари, на потребителите "Los" и "mila_jo" във Медиапул.

Буквално същите послания откриваме, обаче и на сайта на Вести.бг, но публикувани от "други" загрижени за дейността на Цв. Василев и КТБ граждани.

Сходни загрижени коментари от потайностите около "Протестна мрежа", публикувани от "уж" различни потребители, а всъщност - форумни тролове. Този път в Офнюс.бг (1) и в Медиапул (2);

Медиапул (1) и Офнюс.бг (2) - потребителите "Кънито" и "Мукадес" също са сериозно разтревожени от възможностите за клеветене в бъгарското публично пространство...

Думи като за "финал"...

За последните години интернет медиите породиха редица промени във функциите на журналистиката. Мигновената обратна връзка с потребителите се оказа една от най-полезните сред тях. Чрез нея журналистите могат да оценяват бързо и ефективно начина, по който предоставяната от тях информация се възприема, да създават сплотеност и потребителска лоялност сред читателите си, да толерират дискусиите в рамките на изданието, което списват.

Фактът, че в България, обаче ефективно се поръчват и организират тролски кампании, които манипулират общественото мнение през възможностите за дискусия в интернет, налага необходимостта от по-сериозни превантивни мерки срещу тези начинания. Ако все по-малко хора си задават въпроса “Кой”, най-вероятно някой има полза от това. Наложително е, когато се вгледаме в заглавията на вестниците, да оценим и опазим поне свободата ни да общуваме честно в интернет.

Тесктът е взет от сайта "Отворен парламент". Автор: Ясен Лазаров, 17 март 2014г. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.03 2014 в 10:44

Абе разбирам, че са необходими изследвания по всякави въпроси, ама всичко изглежда така преувеличено, че чак не прилича на себе си. От там и изводите никога не са били от полза за някого. Има няколко смущаващи въпроса: Защо се сетиха за троловете, чак след като партията, която в най-голяма степен се ползва от услугите им, ги обяви за нещо невиждано и нечувано нередно? Защо им се отдава толкова голямо значение, след като независимо от всички хвалби у нас, твърде много хора нямат интернет, не се интересуват от него и не могат да прочетат хитроумните тролски кампании? След като се предполага, поне на думи, че интернетаудиторията е млада, образована и качествена защо се изплозват толкова просташки и елементарни трикове за пропаганда, които един нормален, интелигентен човек никога не би възприел сериозно. Това означава само, че авторите на подобни кампании смятат интернетаудиторията за ужасяващо глупава и неадекватна? Може да се продължи в същия дух, но кава полза. Поредният раздухан балон.

20.03 2014 в 20:26

Т.е. да ми плащат да пиша определени коментари по форумите е много лошо и неморално, така ли? Ми тогава всички журналисти сте много неморални, бря! Не получавате ли пари за това, че пишете по сайтовете? Ама сте пишели вашето мнение, а не чуждото! И каква е разликата, все нечие мнение е! Хайде да не си въобразяваме, че всеки в нашата държава, че и по света, има собствено мнение по всички въпроси! На 90% от хората им е все тая, и се водят по течението, включая и повечете "не троли" по сайтовете! И вниманието им го печели този, който е най-голям популист. Доказателство - партйната картинка в България! От всички по-известни партии, само 2-3 не са популисти. Като ги наредиш едни до други, БСП, ДПС, ГЕРБ, АТАКА, НФСБ, ББЦ, всякакви националистически формацийки се надпреварват кой от кой да е по-голям ппулист. Така, че не са ви проблем троловете, вие самите сте си проблем!

20.03 2014 в 14:46

Към Пилето - защото не се подписват с имена. Защото защитават доста прекалено целенасочено определени позиции. Защото отстояват мнението си на доста места под различни потребителски имена. Защото и ти самият си позволяваш някакъв ироничен коментар, а не виждам на база какво - авторът е толкова безспорно и основно прав, че оборването му ще иска бая повече от "представи си, че отсреща има човек с различно мнение". Най-малкото - различното мнение може да се защитава и без излишно тролстване, или това е прекалено сложно? Пък и няма разсейващ характер...

Между другото, коментарите в Офнюз имат и оценки и като цяло - оценките на мненията на отявлени и не толкова тролове обикновено са силно отрицателни, т.е. повечето хора не ги харесват, въпреки, че същите тролове обикновено опитват да изразяват уж масовото мнение. Което очевидно не е така, след като най-често мненията им са силно негативно оценени и се радват на подкрепата на още няколко като тях.

19.03 2014 в 20:25

Не ми е ясно какво е това голямо внимание към българските идиоти, те са 100% анти реклама на "тезисите" които "защитават",още повече че са на "работно време", и 2-те смени са рехави, а този който иска да се информира винаги ще намери начин.

Ако говорим за професионални тролове, то такива са на 99% "българските журналисти", а да не говорим за "нашите автори".

19.03 2014 в 19:57

Няколко агенции поддържат и администрират тролската ХИПЕРактивност, и то на крайно ниско професионално-интелектуално ниво.

ОФФците се превърнаха в една ТРОЛ-МЕДИА. Тук просто се публикуват поръчково реализирани платени коментари под различни теми.

Хубавото е, че нормалните потребители вече го виждат, и се опитват да игнорират платените поръчкови коментари, особено тези от няколкото постоянни аташирани към сайта умствено дефицитни виртуални субекти.

19.03 2014 в 19:11

Първите "тролове" са онези НЕщатни сътрудници на комунистическата ДС! През всички онези години и след това и до днес, те се изявяват ,където и както могат! Било с подигравка , било със нещо друго , с клюка, внушаващи вина и прочие и прочие...обединяващи се около про-съветското мислене..."най-обикновенни" ксенофоби и фашизоиди!

19.03 2014 в 18:42

Еми ни гу четЪх тва пък. Ням да гу чита изобщо. Кой е тоя? Дето е писал тоя пасквил? Назначен професионален "гражданин"?

И защо трябва да лепят етикета "Трол" на всеки, който не споделя еврогейските-педероатлантически "ценности"? Или не изпада във възторг от гьобелсовата пропаганда на Четвъртия Хилядолетен Райх?

Не участва редовно в гей-прайда? Не подкрепя еднополовите бракове? Не участва в незаконни "протести", "оркопации", "флеш-мобове" и прочие платени от западняците простотии?

Ай ся простотии, дейба демокрастите, либерастите и толерастите, и особено ШОРОШОИДИТЕ, само Путин за вас, Путин, той ще ви "оправи", хахаха...

19.03 2014 в 16:45

Тролове има и си вилнеят тук. Някои страдат от самозаблуди, че писанията им са много вървежни, понеже презират тези за които пишат, и ги мислят за даунчета с клавиатура.
Други пък искат да откажат някои коментатори да излагат мнения, и да превърнат форума в замерване с лайна от забавачката. На повечето нормални наистина им писва и се отказват. Троловете са доволни.
Третия тип - аматьори/тролове пък са толкова размазани от собствените неуспехи, че се опитват да оплюят всичко свястно и добро, може би точно затова че животът им е скучен и жалък и трябва да се залъжат, че се забавляват с други подобни на тях, като ги дразнят без други задни мисли.
А модераторите блеят и гледат да пият кафе с колежките и не им обръщат внимание.

19.03 2014 в 16:37

Виждам "Игра на тролове" :)))) да не говорим ,че тук ги има в изобилие и работят за медията,която им се "възмущава",та какво се получава крадеца вика -дръжте крадеца :))забавлявам се...

19.03 2014 в 16:19

Ама Офф и вие тръгнахте да крадете материали от едни други медии, че и снимката даже сте си изкопирали. Поне малко да бяхте вложили въображение , друга снимка да бяхте сложили...Като гледам редовните ваши читатели, май и вие сте си наели един двама трола, ей така за цвят? Не ли? :)