Контра опорните точки на Ивайло Калфин

Последна промяна на 13 февруари 2014 в 11:20 5188 7

Ивайло Калфин

Ивайло Калфин, водач на листата за евроизборите на АБВ, пусна в блога си контра опорни точки на разпространяваните от БСП сред членовете на левицата и троловете, наети да коментират по форумите:


В сайта „Биволъ“ имах „удоволствието“ да прочета актуалните опорни точки, по които се води пропагандата сред актива на БСП през месец януари 2014.
Какви абсурдни мащаби взема желанието да се промиват мозъците на мислещите хора! Каква потресаваща липса на ясна мисъл и аргументи! Каква нищета на анонимната душичка, скрита зад фасадата на партийното ръководство!
По изключение отделих част от времето си, за да прочета 20-те страници партиен инструктаж, произведени от нечие скудоумие. Няма да ви товаря с целия опус, но на тези глупости, които ме засягат лично, имам кратки коментари.
Каня писача на опорни точки или някой от ръководството на БСП, който поръчва и допуска подобна глупава пропаганда, на публична размяна на аргументи.
Противно на всички правила за писане на блог, този е значително по-дълъг, за което моля за извинение. Разчитам, че коментарите ми дават отговор на много въпроси, които витаят във въздуха.
И така, напред:

I. БСП
▪ Атака разчита на скандала, ГЕРБ – на компроматите. Като че ли само БСП предлага дебат по изхода от кризата.

И.К. Дебат? С кого и по коя тема? Има ли и една, по която има съгласие, стимулирано от БСП? Публичен дебат няма дори с ДПС.

▪ На евроизборите трябва да се гласува за програми, а не по симпатии.

И.К. Именно! А какво става после с програмите? Нека се зачетем заедно в предизборната програма на БСП за предишните избори. Или отново ще я четем преди следващите? Всъщност, единствената партия, която си изпълнява и преизпълнява програмата е ДПС.

▪ Голямата опасност на тези евроизбори идва от националистическите крайно десни партии, които ще се опитат да станат първа сила и да работят за разпускане на ЕС. Затова на предстоящите евроизбори трябва се гласува масово.

И.К. Къде ще станат първа сила, за да разпуснат ЕС? В България? Другаде?▪
Западните политици започнаха предизборната си кампания на наш гръб. Въпреки, че Станишев и правителството, в лицето на правосъдния министър осъдиха поведението на Сидеров, ЕНП няма
скрупули да хвърлят обвинения върху прекият им конкурент за европарламента – ПЕС.

И.К. Западните политици (нашите явно са от източните) правят, каквото могат, включително и на наш гръб. Колко време след авио-агресията на Сидеров чакахме ясна политическа позиция от БСП? За забравилите – над 2 седмици.

▪ Напористата немска евродепутатка Гресле (ЕНП) е в отдавнашен конфликт с М.Шулц (ПЕС) и е намерила удобен повод да го атакува по линия на този доста незначителен договор, за който от ЕП вече отговориха, че няма данни за конфликт на интереси!

И.К. Не размерът на договора, а принципът е важен. В разговор със същата депутатка, когато се опитах да й обясня, че нито Станишев е поискал проекта, нито М.Шулц го е разрешил, тя ми каза, че е абсолютно недопустимо жената на лидера на европейска партия да получава европейски публични средства. „Все едно жената на министър-председателя да получава средства от националния бюджет по обществени поръчки”, завърши за по-убедително Гресле. Приключих набързо разговора.

▪ ЕНП атакува политически ПЕС за сметка на България.

И.К. Защо пък за сметка на България? Мислех, че става дума за конкретни лица. Освен това защо не за сметка на Франция? Или на Малта например?

▪ Правилно „Актив Груп“ са решили да върнат парите на ЕП – казусът се използва за атаки към БСП и Станишев в предизборната кампания.

И.К. Правилно са решили!

▪ ГЕРБ се чувстват застрашени от изпреварващата ги по рейтинг БСП и затова финансират забравения проект на Първанов. Неслучайно хората около бившия президент говорят за единодействие с ГЕРБ, което да свали правителството на Орешарски.

И.К. Ауу! Интрига в стил жълти вестници, които впрочем активно участват в кампанията на С. Станишев. Освен това ГЕРБ тайно пробутали назначението на Пеевски, накарали БСП и ДПС да разпределят 500 милиона без критерии, извели Закона за хазарта като жизнен приоритет, назначили неизвестно с какво заслужили министри, приели Изборния кодекс непосредствено преди изборите, а междувременно кадруват като луди по регионите. Моля писачите на опорни точки да обсъдят възможността светът да е по-разнообразен от титаничната битка между Станишев и Борисов и елегантно да насочат сегашните управляващи, че да повтаряш политиката на предшествениците си, води и до повтаряне на тяхната съдба. И там повече от година слушахме за плашилото и вечния виновник БСП. Сега какво се променя?

▪ БСП ще се сплоти след тези събития, а АБВ няма да изпрати дори един депутат в Европарламента.
И.К. Кажи мама „тенк ю”.

▪ Социологът К.Колев е прав – АБВ няма да успее да вкара дори един депутат и това ще е лебедовата песен на Първанов и Калфин в политиката. Защото са приключили с лявото, а не ми се вярва (но знае ли човек) да отидат да се умилкват на Реформаторския блок и ГЕРБ да ги припознаят като съмишленици срещу „страшната“ БСП.

И.К. Инакомислещият е враг, предател и нищожество. По-добре въобще да спре да мисли. Решил съм да погледна архивите по партийните линчове на Трайчо Костов, на Светлин Русев и на други с различно мнение от партийното ръководство. Удивителна е приликата в речника.

▪ АБВ е заплаха за пълната победа на БСП на предстоящите евроизбори. От резултатите им зависи дали ГЕРБ ще имат повод отново да искат предсрочни парламентарни избори, или безславно трябва да се примирят с изпадането си от властта.

И.К. ГЕРБ и без това си иска предсрочни избори. Надали това ще зависи от някой друг евродепутат. А пълната победа на БСП е в кърпа вързана. След спечелването на предишните избори, ръководството направи всичко възможно да консолидира още допълнителна подкрепа зад партията. То беше изключително безгрешно и непорочно. Да живей!

▪ Троянският кон Първанов няма да види добро – от историята се знае, че и той е бил унищожен след превземането на града. Като го използва за да разбие БСП, Борисов ще го захвърли, както направи вече през 2009 г.

И.К. „Троянският кон“ беше президент, избиран два последователни мандата и председател на БСП, който я изведе от безпътицата и изолацията. Къде ли са били тогава авторите на опорните точки? Може би си струва усилието за няколко опорни точки на тема защо се случи всичко това?

▪ Няма незаменими хора. Калфин неведнъж напуска БСП – да припомним отделянето му в Евролевицата, а сега в АБВ.

И.К. Няма незаменими, да. Тук съм напълно съгласен.

▪ Успехите на Калфин са свързани само и единствено с БСП, която сега го възприема като предател. На практика политическата му кариера приключи.
И.К. Тази опорна точка засяга фундаменталния въпрос „Има ли живот извън БСП?“, който ежедневно тормози поне 7 милиона българи. Бих помолил авторката (или авторът) на тази точка да ми се обади, за да се обзаложим. Ако тази мрачна прогноза не се случи, ще я (го) помоля тържествено да обещае, че никога повече няма да пише опорни точки.

▪ Корифеят на невъзможните коалиции Първанов, който успя да ни натресе „тройната коалиция“, сега е на път да надмине себе си – в името на самоцелната власт и лично облагодетелстване е готов да направи коалиция „БСП-ГЕРБ“.

И.К. Авторката(рът) вдига градуса на емоцията. Само че забравя съдържанието. Тройната коалиция вече нещо лошо за БСП ли е? Не беше ли точно това теорията на ГЕРБ? А в тройната коалиция БСП нямаше ли партиен лидер и министър-председател? Тази опорна точка май трябва да си я приберете обратно.

▪ Разните му руменовци все дават за пример Германия, но след милиционерската диктатура на ГЕРБ, такъв вариант е неприемлив за бизнеса и хората.

И.К. Разните му коалиции из Европа се правят само на основата на коалиционни споразумения. Не за друго, а за да знаят гражданите какво ще правят партиите. Какви са им приоритетите и какво от обещанията им ще пропадне. Освен Германия, през последните години така се прави в Холандия и в Чехия например. Вярно – там ГЕРБ не е управлявал и затова коалициите не се нуждаят от мъгла и неясни интереси. При нас е друго.

▪ Факт е, че дори привържениците на Първанов не разбират защо иска да срине БСП на евроизборите. Това самоунищожително поведение (все пак той си остава в БСП) е обяснимо само ако има договорка между него и Борисов.

И.К. Интересно твърдение, но му липсва конкретност. Пак ще трябва да зададем въпроса Кой? Що се отнася до предпочитанията на ГЕРБ, те винаги и неизменно са свързвани с лидерството на БСП от страна на Станишев.

▪ АБВ са се заиграли с ГЕРБ и взаимно си правят услуги. Борисов финансира проекта на Първанов. Предатели.

И.К. А така! Авторката(рът) стига до кулминация. Важно е чувството и опиянението. Пълно (само)задоволение.

▪ Азбукарите с подривните си и манипулативни действия сами се изключиха от БСП. Доста нагло е да заблуждават хората с втора, уж червена листа. Но пък в БСП се усетиха и съвсем правилно се разграничиха – да за да не се объркват избирателите.

И.К. Тук вече твърдо влизаме в лексиката на народната революция. Първото изречение е просто шедьовър.

▪ Б.Димитрова е втората М.Радева. Поръчкова социология.
И.К. Долу продажната социология! Да живей правилната! По едно време това е било и отношението към обществените науки. После това време се е изчерпало, защото обективната истина го е подгонила. Впрочем, като стана дума за медийни олигарси, изведнъж се сетих за едни други. Кой?

▪ Номинациите отразяват популярността и работата на номинираните. Логично е Станишев да води по брой номинации.

И.К. Попитах ръководството по какви критерии ще отчетем работата на евродепутатите. В резултат на въпроса бях отстранен от отчета. Сега той е правилен.

▪ Иска им се на герберите Станишев повече да не е председател на ПЕС, но вземат желаното за реалност.

И.К. Иска им се, ама няма!

II. ГЕРБ

▪ Колкото повече ГЕРБ отричат подкрепата си за АБВ, толкова повече убеждават хората, че има задкулисна договорка между тях.
И.К. Ами да вземат да си признаят, че да мирясат писачите на опорни точки! Така им е слабичка логиката.

▪ Първанов и Борисов имат дългогодишни отношения – всъщност Първанов привлича Борисов към своя пернишки бизнес кръг „котараците“.

И.К. Уау! Или Мяу! Тъкмо се чудех кой контролира строителството в София! Разбира се, Първанов! Но и на Борисов му се поотворил парашутът покрай Първанов. Взел ръка, както казват.

▪ Сидеров последователно показва, че мястото му не е в НС.
И.К. Моля, кажете тази опорна точка публично! Дайте я на ръководството! Иначе то прави точно обратното.

▪ Кой знае с какви мутри се е забъркали това семейство на високопоставени гербери, че да им подпалят колите. Това е знаково за тази партия. Ама вече няма как да го препишат на политически опоненти – хулиганската проява е дело на техни „съдружници“.

И.К. Не обичам ГЕРБ, но това не е ли в повече?

III. Парламента

▪ Докладът на ЕК е за три бг правителства, като само последните 6 месеца са на Орешарски. Да отговорят на критиките управляващите от ГЕРБ и прогербеския служебен кабинет.
И.К. Това съм го слушал и преди и винаги е свършвало зле. Наистина ли не са прочели и примерите от последните месеци в доклада? За сведение, е за България и от управляващите се очаква следващият да е по-добър или да отпадне въобще. Което значи да се захващат за работа.

▪ Ако сами не си помогнем и не си направим реформите, никакви доклади отвън няма да ни помогнат.
И.К. Именно, това имах предвид по-горе.
IV. Правителството на Орешарски

▪ Правителството работи прозрачно – за 6 месеца това е трети отчет.
И.К. Прозрачно означава цялата информация в интернет. Има и европейска директива по този въпрос. Бях основен преговарящ по нея. Мога да съдействам.

▪ ГЕРБ трябва да млъкнат поне 1 година, докато ефектите от некомпетентността им бъдат туширани.
И.К. Защо само за една? Най-добре опозицията да млъкне за всичките 4 години. И пак -не обичам ГЕРБ.

▪ Недопустимо е разни чужденци да искат обяснение от българското правителство – не само не са прави, защото реакция по случая Сидеров имаше, но и не сме васална република на никого.

И.К. А така!

V. Президента Плевнелиев

▪ Плевнелиев направи поредния си гаф – определено вървим към предсрочни президентски избори.
И.К. Това значи импийчмънт и на президента, и на вицепрезидента. Само да поясня процедурата.

▪ Пристрастност на Плевнелиев към определени олигархични кръгове е очевидна.

И.К. Да е само той, с мед да го намажеш.

▪ В една бедна страна част от олигархията си има президент – за каква стабилност може да се говори.

И.К. Друга част – правителство. Отново.

▪ Плевнелиев прави гаф след гаф – скоро няма да остане незасегнат сектор или прослойка в България от оперетнитему акции. За съжаление, в случая с фаворитизираната КРИБ нещата са по-сложни – това си е лобизъм в чист вид (което означава и финансови компенсации).

И.К. Е, за баланс Огнян Донев гостува и на конгреса на БСП.

▪ Президентът се оказа в тъпия виц да вини другите за това, което сам прави. Но скоро гуруто на олигархичната медийна група ще му се наложи да освободи поста, който така и не успя да заслужи.
И.К. На коя от всички групи? Трябва да сме точни, за да не си отиде погрешка неправилен гуру.

VI. Извънпарламентарната опозиция

▪ Щом РБ са решили да подкрепят ГЕРБ за да свалят правителството това означава, че ГЕРБ ще се разпадне скоро и настоящето правителство ще си изкара пълен мандат. Защото каквото подкрепят реформаторите, то скоропостижно изчезва (справка студентската окупация).
И.К. Дано реформаторите не се сетят да подкрепят ръководството на БСП!

▪ Исканията на тези „студенти“, ако въобще са такива, са нелепи. Със същия апломб и шизофреничен патос можеха да поискат с декларация и тържествено да посрещнем марсианците.
И.К. Прави впечатление, че шизофренната тема е широко застъпена в различните издания на опорните точки.

VII. Вътрешнопартийната опозиция

▪ „Съцераздирателното писмо“ на Калфин разкрива високата му самооценка и това, че според него заслужава само първо място в евролистата.
И.К. Оценката ми е обективна. Никога и пред никого не съм претендирал за първо място в никоя листа – нито сега, нито преди. За настоящата листа на БСП имах трайно и стабилно мнение по отношение на водача. Който го знае, да си каже.

▪ Листите се подреждат според номинациите и желанието на хората. Не може да се редят според желанието на този или онзи политик.
И.К. На този и онзи – не. Само на един!

▪ За да се върнат във властта някои хора са готови на всичко – включително и да тръгнат срещу собствената си партия.

И.К. Познавам такива. Те и днес са в ръководството на БСП.

▪ Ренегати изразяват готовност да се коалират и с проваления ГЕРБ, само и само да се наместят отново под светлината на прожекторите в бг политиката.

И.К. Ярко, но общо и с липса на фокус.

▪ Калфин си мисли, че така изнудва БСП, но всъщност това е краят на политическата му кариера. Хората не обичат ренегатите и политическите екскурзианти, които в името на властта са готови да предадат всяка кауза.

И.К. А, сега е по-ясно. Моля някой да ми посочи кога и по какъв повод съм изнудвал когото и да било и за каквото и да било. Лидерът на БСП може да каже, че никога не съм искал постове. Ами, да го каже, че да си поправят опорните точки. Властолюбието в случая би било свързано не с изразяване на собствена позиция, а с традиционното „снишаване“, за да попадна в следващата листа. Последното го правят доста хора, докато вече и сами ги е страх да си признаят, че от снишаване са станали мижитурки.

▪ Калфин се опитва да оправдае дезертьорството си от БСП – ясно е посочил, че се възприема за пръв сред всички бг евродепутати и се смята за абониран за челното място в евролистата за предстоящите избори. След като не го получава до момента е готов да разцепи партията. А то сега вървят номинациите по места и нищо не е
предрешено, ама жаждата за власт заслепява.

И.К. За каква власт говорим? Единственото, което си позволих да питам ръководството е дали са верни слуховете, че нямам място в листата. Така и не получих убедителен отговор.

▪ Хората помнят колко трудно Калфин беше включен в евролистата на БСП на предишните избори, защото тогава пък членуваше в Евролевицата! Заиграването му с АБВ на Първанов означава ли, че може да е кандидат от всяка формация, стига да го сложи на първото място в евролистата си.
И.К. Някой много се е объркал. Тогава нямаше Евролевица, но карай да върви – важното е опорните точки да се пишат.

▪ Първанов и Калфин се опитват на върнат Борисов на власт – ГЕРБ финансира АБВ, с което се опитват да объркат избирателите на левицата. Неслучайно азбукарите обясняват, че трябва да се съобразяваме с бившия премиер.

И.К. Ето го и смъртният грях! Само, дето не е вярно. Сегашното поведение на ръководството на БСП, бягството от отговорност, зависимостта от външни кръгове и коалиционни партньори, най-бързо ще върнат ГЕРБ. Ние ще се постараем това да не стане. Първо ще изкараме държавата от безумното джафкане Станишев-Борисов. Хората имат и по-важни проблеми.

▪ Заради енергийни интереси Първанов се активизира дотам, че създава проблеми на БСП преди изборите. Но необмисления му ход е и полезен – повлече в бездната на забвението Калфин, Петков и куп нереализирали се техни симпатизанти.

И.К. Ух! Облекчихме се!

▪ Първанов иска да бъде изключен за да стане „жертва“. Поборникът на невъзможните коалиции и задкулисни договорки, сега е решил да си поделят приятелски с Борисов политическото пространство, и да останат само БСП и ГЕРБ. Тежко ни с такива политикани.

И.К. Моля авторката(ът) на тези опорни точки да не се издава. Тези глупости сме ги чували и преди. Куцат им аргументите.

▪ „Високата коалиционна политика“ на Първанов я видяхме – сърбахме му попарата по време на тройната коалиция, когато всичко вървеше по формулата 8:5:3. Сега се е засилил да се съюзява с ГЕРБ за да бетонира във властта Борисов. Не може да обедини невъзможното – лявото и дясното в балкански вариант, защото тук
не е Германия.

И.К. Ама, да не ви е някаква Германия тука! Гадната тройна коалиция нямаше партиен лидер и министър-председател. А освен това ръководството на партията непрекъснато се дърпаше. Даже Първанов му внуши идеята за плоския данък, за закона за досиетата и т.н. в последователни соматични сеанси.

▪ Болната амбиция на Първанов да оглави отново БСП е нелепа. Да се поучи от П. Стоянов, който се върна начело на СДС, колкото да се изложи и го разкараха. Това е пътят, по който е тръгнал и Първанов. А можеха да си останат в историята като успешни президенти.

И.К. Можеше, ако не беше прочел горните опорни точки.

▪ Позорния политически край на един бивш президент от БСП.

И.К. Моля, слагайте пълния член на място!

▪ Добре, че вътрешнопартийни опозиционери като Дончева напускат БСП. Така по-ясно ще се разбере, че обслужват интересите на политическите противници на левицата.
И.К. Добре е всички вътрешни опозиционери да напуснат.

▪ Дончева поне постъпи по-честно като напусна БСП, а азбукарите искат да я превземат отвътре.
И.К. Как?

▪ Т. Дончева да вземе да направи алтернатива на алтернативната листа. Така на всички ще стане ясно, че проблемът е в това кой да води бащина дружина.

И.К. Хайде сега – съвети! Бива ли така, за чужди партии.

▪ Калфин предава БСП за втори път.

И.К. Важното е ръководството да не предава БСП.

▪ Първанов прави услуга на Борисов – неслучайно в деня, когато падна окупацията на СУ беше обявен рестарта на АБВ.

И.К. Голяма координация падна. Помолихме студентите да се разкарат, за да ни обърнат внимание и на нас.

▪ Подновяването на АБВ цели да разцепи БСП и да върне отново Първанов начело на партията. Това не са идейни различия, а самоцел на бившия президент отново да командва парада.

И.К. Не се сещам за по-нелеп път към ръководството на БСП.

▪ Много внимание се обръща на АБВ, а те няма да успеят да вкарат и един евродепутат.

И.К. Sic! Напълно вярно. Тъкмо щеше да се освободи енергия на авторката(рът) на опорните точки и здрав разум на читателите.

▪ Докладите на ЕК за България винаги са такива, но тълкуването им зависи от това кой е на власт и в опозиция.
И.К. Пак вярно! Опорните точки постепенно намират верния път.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.02 2014 в 20:56

Винаги съм вярвал, че нашите мъдри предци са определяли много точно прякорите на съселяните и съгражданите си. Така са се появили фамилиите. И тъй като не ми се вярва няколко поколения "Калфини" да са били цял живот "калфи", то очевидно се е влагал някакъв нелицеприятен, подигравателен смисъл. Вероятно е намек за някаква родова черта. Разбира се Ивайло Калфин няма вина за това, но гените са си гени...

14.02 2014 в 20:34

Моите лични реконтра-опорни точки на контра-опорните точки на Ивайло Калфин

Г-н Калфин, не членувам в БСП. Членувах някога в евролевицата и не смятам да крия, че от тогава имам осезаема нетърпимост към Вас. И може би бих си замълчала, ако бяхте поизчакали с готовите отговори на "опорните точки", излезли едва вчера в медийния мир. А пък и когато става дума за подбрани коментари от нета и наречени опорни точки, а авторите им охарактеризирани като тролове, съвсем не мога да подмина подобен опит за монолог, като вашия. Е, да ви информирам, не съм трол, защото никой не ми плаща, а и не познавам нито Кутев, нито агенцията, която уж работела с троловете на БСП. И те не ме познават. Пиша по собствени убеждения и, ако те не харесват на някого, изобщо не ми пука. Имам толкова право на лично мнение, колкото и вие, колкото и всеки друг в тази държава. Нали това била демокрацията? Всички животни равни! Е, аз се чувствам толкова равна, че да мога да напиша моите реконтра-опорни точки на вашите контра-опорни.

I. БСП
▪ Атака разчита на скандала, ГЕРБ – на компроматите. Като че ли само БСП предлага дебат по изхода от кризата.
И.К. Дебат? С кого и по коя тема? Има ли и една, по която има съгласие, стимулирано от БСП? Публичен дебат няма дори с ДПС.
К.Т. С всички гореизброени, даже и с АБВ. Но не това е целта на опонентите на БСП, нито дори на ДПС, а още по-малко на АБВ. Всички трупат дивидент на гърба на БСП в момента, в т.ч. и вие г-н Калфин. Само дето не ви се иска да го признаете, но за сметка на това то се вижда. Не че бСП не съдейства активно за това, но поне да наричаме нещата с истинските им имена.

▪ На евроизборите трябва да се гласува за програми, а не по симпатии.
И.К. Именно! А какво става после с програмите? Нека се зачетем заедно в предизборната програма на БСП за предишните избори. Или отново ще я четем преди следващите? Всъщност, единствената партия, която си изпълнява и преизпълнява програмата е ДПС.
К.Т. Нека се зачетем и в програмата на БСП, преди да влезе в тройната коалиция, в която ви бяхте външен министър. Нещо да споделите за изпълнението на онази програма и изпълнението й, докато министерствахте? А и щом трябва, пак ще я четем, докато тези, които искат да се изпълни, не уврат, че за да се случи това, трябва да не се управлява в коалиция, а партията да има пълно мнозинство. Но това и вие го знаете, нали г-н Калфин, другото е демагогия, да не кажа софизъм в рафиниран вид.
А това, че ДПС си изпълнява и преизпълнява програмите, е, никой не ви е крив, че лидерите в ДПС са по-добри политици от вас (всички взети заедно).

▪ Голямата опасност на тези евроизбори идва от националистическите крайно десни партии, които ще се опитат да станат първа сила и да работят за разпускане на ЕС. Затова на предстоящите евроизбори трябва се гласува масово.
И.К. Къде ще станат първа сила, за да разпуснат ЕС? В България? Другаде?
Западните политици започнаха предизборната си кампания на наш гръб. Въпреки, че Станишев и правителството, в лицето на правосъдния министър осъдиха поведението на Сидеров, ЕНП няма скрупули да хвърлят обвинения върху прекият им конкурент за европарламента – ПЕС.
К.Т. Достатъчно е да станат в няколко държави от ЕС, за да се затъркаля колелото. Швейцария го побутна, но няма гаранция, че евровотът и резултатите от него ще му послужат за спирачка. А това, че западните политици започнаха политическата кампания на наш гръб не учудва никого. Откакто сме влезли в ЕС все сме дъвка в устата на някой западен политик, който иска да се докаже. И, ако не съществуваше Сидеров, щяха да си го измислят и пак да ни дъвчат. Да не говорим за скрупулите на ЕНП. Те изобщо нямат скрупули за нищо, щом застават зад политици като Ердоган и Цветанов. И се надявам, всички, които не одобряват поведение на тези двамата, да внимават за кого ще си пуснат гласа на евроизборите.
И.К. Западните политици (нашите явно са от източните) правят, каквото могат, включително и на наш гръб. Колко време след авио-агресията на Сидеров чакахме ясна политическа позиция от БСП? За забравилите – над 2 седмици.
К.Т. Западните политици (щом нашите явно са от източните) винаги са правели, каквото могат, и не включително, а винаги на наш гръб. И не го правят от последната година, за да се търси вината в Сидеров (не че той няма такава, но при тези атаки от вси страни към него, започвам да се замислям дали не му се спретват активни мероприятия, от които да се възползват). А авио-агресията не е доказана, така че да се чака политическа позиция за недоказани събития и обстоятелства е или постановка, или активно мероприятие (което понякога е едно и също).

▪ Напористата немска евродепутатка Гресле (ЕНП) е в отдавнашен конфликт с М.Шулц (ПЕС) и е намерила удобен повод да го атакува по линия на този доста незначителен договор, за който от ЕП вече отговориха, че няма данни за конфликт на интереси!
И.К. Не размерът на договора, а принципът е важен. В разговор със същата депутатка, когато се опитах да й обясня, че нито Станишев е поискал проекта, нито М.Шулц го е разрешил, тя ми каза, че е абсолютно недопустимо жената на лидера на европейска партия да получава европейски публични средства. „Все едно жената на министър-председателя да получава средства от националния бюджет по обществени поръчки”, завърши за по-убедително Гресле. Приключих набързо разговора.
К.Т. И защо така набързо, г-н Калфин? Нима истината не заслужава повече упоритост? Да не говорим, че дори и един евродепутат не е застрахован от предубеденост, от проява на пристрастност и опити да омаскари опонентите си, без значение какви примери дава, още повече когато хубостници като Б.Б. и Ц.Ц. и представителите им в Европарламента му наливат вода в мелницата. Всъщност и примерът на г-жа Гресле е некоректен. Първо, защото Станишев не е Председател на Европарламента, нито дори на групата на ПЕС в същия парламент.

▪ ЕНП атакува политически ПЕС за сметка на България.
И.К. Защо пък за сметка на България? Мислех, че става дума за конкретни лица. Освен това защо не за сметка на Франция? Или на Малта например?
К.Т. Я пак? Г-жа Гресле не атакува ли М.Шулц заради проекта, спечелен от фирмата на Моника Станишева? И не си ли служи със съвсем манипулативни доводи, за да атакува ПЕС? Всъщност, г-н Калфин, вие сам малко по-горе, не обяснявате ли, че не става дума за конкретни лица, защото нито Станишев е поискал проекта, нито М.Шулц го е разрешил? Или онзи ваш разговор с г-жа Гресле не се е състоял?

▪ Правилно „Актив Груп“ са решили да върнат парите на ЕП – казусът се използва за атаки към БСП и Станишев в предизборната кампания.
И.К. Правилно са решили!
К.Т. А защо, г-н Калфин? Премълчаването на „защо” във вашия случай не носи ли своеобразен подтекст?

▪ ГЕРБ се чувстват застрашени от изпреварващата ги по рейтинг БСП и затова финансират забравения проект на Първанов. Неслучайно хората около бившия президент говорят за единодействие с ГЕРБ, което да свали правителството на Орешарски.
И.К. Ауу! Интрига в стил жълти вестници, които впрочем активно участват в кампанията на С. Станишев. Освен това ГЕРБ тайно пробутали назначението на Пеевски, накарали БСП и ДПС да разпределят 500 милиона без критерии, извели Закона за хазарта като жизнен приоритет, назначили неизвестно с какво заслужили министри, приели Изборния кодекс непосредствено преди изборите, а междувременно кадруват като луди по регионите. Моля писачите на опорни точки да обсъдят възможността светът да е по-разнообразен от титаничната битка между Станишев и Борисов и елегантно да насочат сегашните управляващи, че да повтаряш политиката на предшествениците си, води и до повтаряне на тяхната съдба. И там повече от година слушахме за плашилото и вечния виновник БСП. Сега какво се променя?
К.Т. Ами, интрига! Живата реалност си е и който има очи – вижда. Всъщност, г-н Калфин, кои точно са жълтите вестници, които активно участват в кампанията на С. Станишев? Щото едни такива безадресно споменати жълти вестници, си е действаща жълтевина на исказа ви. А не искате да ви наричат жълтеникавият политик? Или пък искате? Всъщност, май искате, щом опряхте до опорните точки на ГЕРБ. Моля ви, разнообразете поне вашите опорни точки, твърде единомислено и твърде терминологично еднакво с герберските такива. Елегантен ход би било да не ползвате едни и същи PR-и, тези на ГЕРБ доказаха, че за нищо не стават. Протестите го доказаха, така че се поучете от тяхната съдба. Иначе добре се справяте и вие с вечния виновник, само дето БСП е сменена със Станишев, а при Първанов – с Моника Станишева. Та какво точно ви различава от ГЕРБ ?

▪ БСП ще се сплоти след тези събития, а АБВ няма да изпрати дори един депутат в Европарламента.
И.К. Кажи мама „тенк ю”.
К.Т. Оооо, не, правилното е, „Кажи, баба „тенк ю”. Все пак говорим за столетница, която е щипала по бузките доста такива като вас. Е, има и напляскани, но това си е в реда на нещата, Макаренко си е цяла школа.
▪ Социологът К.Колев е прав – АБВ няма да успее да вкара дори един депутат и това ще е лебедовата песен на Първанов и Калфин в политиката. Защото са приключили с лявото, а не ми се вярва (но знае ли човек) да отидат да се умилкват на Реформаторския блок и ГЕРБ да ги припознаят като съмишленици срещу „страшната“ БСП.
И.К. Инакомислещият е враг, предател и нищожество. По-добре въобще да спре да мисли. Решил съм да погледна архивите по партийните линчове на Трайчо Костов, на Светлин Русев и на други с различно мнение от партийното ръководство. Удивителна е приликата в речника.
К.Т. Не, инакомислещият не е враг, предател и нищожество. Враг е този, който се пише за съмишленик, докато има изгода, а когато няма става инакомислещ. Но пък г-н Калфин, чувала съм, че един път предател - цял живот предател. Всъщност, речникът на отвратените от предателите едва ли се различава кой знае колко, та кое ви учудва в речниковата приликата? Иначе добре звучи да се подредите до имена като Трайчо Костов и Светлин Русев, само дето те не си играеха на „иди ми – дойди ми”, за разлика от вас.

▪ АБВ е заплаха за пълната победа на БСП на предстоящите евроизбори. От резултатите им зависи дали ГЕРБ ще имат повод отново да искат предсрочни парламентарни избори, или безславно трябва да се примирят с изпадането си от властта.
И.К. ГЕРБ и без това си иска предсрочни избори. Надали това ще зависи от някой друг евродепутат. А пълната победа на БСП е в кърпа вързана. След спечелването на предишните избори, ръководството направи всичко възможно да консолидира още допълнителна подкрепа зад партията. То беше изключително безгрешно и непорочно. Да живей!
К.Т. Приветствам чувството ви за хумор, особено пък наличието на умение то да прераства в сарказъм, но бих желала на тази опорна точка да отговорите по същество? Защото в случая вашето „Да живей!“ не се знае към кого точно е насочено, както и за кого точно бие камбаната (не вашата, обаче).

▪ Троянският кон Първанов няма да види добро – от историята се знае, че и той е бил унищожен след превземането на града. Като го използва за да разбие БСП, Борисов ще го захвърли, както направи вече през 2009 г.
И.К. „Троянският кон“ беше президент, избиран два последователни мандата и председател на БСП, който я изведе от безпътицата и изолацията. Къде ли са били тогава авторите на опорните точки? Може би си струва усилието за няколко опорни точки на тема защо се случи всичко това?
К.Т. А кой е казал, че един Президент (думата се пише с главна буква) не може да бъде „Троянски кон”, та дори и след два мандата? Да споменавам ли, че тези два мандата далеч не ги дължи само на себе си? А и да попитам как точно сам успя да изведе партията от безпътицата и изолацията? Не беше ли това в резултат и на труда на всички онези социалисти, които работеха с него, щото нямам спомен някога тази партия да е била лидерска, а вие се опитвате май да ни убедите в обратното? Що се касае до това, къде са били авторите на опорните точки, ами все на същото място, само дето тогава се занимаваха да ни убеждават колко лош е Жан Виденов. Мдаааа, със сигурност си струва усилието за няколко опорни точки на тема защо се случи всичко това.

▪ Няма незаменими хора. Калфин неведнъж напуска БСП – да припомним отделянето му в Евролевицата, а сега в АБВ.
И.К. Няма незаменими, да. Тук съм напълно съгласен.
К.Т. И аз съм съгласна, особено за незаменимостта и заменимостта на „иди ми – дойди ми”.

▪ Успехите на Калфин са свързани само и единствено с БСП, която сега го възприема като предател. На практика политическата му кариера приключи.
И.К. Тази опорна точка засяга фундаменталния въпрос „Има ли живот извън БСП?“, който ежедневно тормози поне 7 милиона българи. Бих помолил авторката (или авторът) на тази точка да ми се обади, за да се обзаложим. Ако тази мрачна прогноза не се случи, ще я (го) помоля тържествено да обещае, че никога повече няма да пише опорни точки.
К.Т. Всъщност на фундаменталния въпрос „Има ли живот извън БСП?“ лично за вас мога да отговоря така: Да, има. Но досегашният ви не би бил такъв, какъвто беше през последните 8-10 години, ако зад вас не стоеше БСП. Иначе това за успехите и че са свързани само и единствено с БСП, си е абсолютно вярно. Би било твърде лицемерно да не го признаете. Дали ще имате бъдеще като политик? Времето ще покаже и не бих искала да задълбавам, но ще спомена само едно име: Николай Камов. Без опорни точки.

▪ Корифеят на невъзможните коалиции Първанов, който успя да ни натресе „тройната коалиция“, сега е на път да надмине себе си – в името на самоцелната власт и лично облагодетелстване е готов да направи коалиция „БСП-ГЕРБ“.
И.К. Авторката(рът) вдига градуса на емоцията. Само че забравя съдържанието. Тройната коалиция вече нещо лошо за БСП ли е? Не беше ли точно това теорията на ГЕРБ? А в тройната коалиция БСП нямаше ли партиен лидер и министър-председател? Тази опорна точка май трябва да си я приберете обратно.
К.Т. То и вие забравихте съдържанието и доста добре го замествате с градуса на емоциите, особено като ги въртите около Делян Пеевски и Моника Станишева. Но пък с изказването на Първанов, че Моника управлява държавата избихте рибите до Карибите. Хубава опорна точка! Пласира се добре. Има какво да учат създателите на опорни точки от вас.

▪ Разните му руменовци все дават за пример Германия, но след милиционерската диктатура на ГЕРБ, такъв вариант е неприемлив за бизнеса и хората.
И.К. Разните му коалиции из Европа се правят само на основата на коалиционни споразумения. Не за друго, а за да знаят гражданите какво ще правят партиите. Какви са им приоритетите и какво от обещанията им ще пропадне. Освен Германия, през последните години така се прави в Холандия и в Чехия например. Вярно – там ГЕРБ не е управлявал и затова коалициите не се нуждаят от мъгла и неясни интереси. При нас е друго.
К.Т. Г-н Калфин, наслушахме се на опорните точки за коалиционните споразумения и за това за какво служат; за Германия, Холандия, Чехия; за мъглите и за неясните интереси. Ще се радваме да споделите с нас кое ви изкара от мъглата на евролевицата преди години и (т)ясните интереси, които ви вкараха в АБВ. Още повече биха ни развълнували опорните точки, които така активно работят в нивата на .... неееее, не на ГЕРБ, на... ЕНП?

▪ Факт е, че дори привържениците на Първанов не разбират защо иска да срине БСП на евроизборите. Това самоунищожително поведение (все пак той си остава в БСП) е обяснимо само ако има договорка между него и Борисов.
И.К. Интересно твърдение, но му липсва конкретност. Пак ще трябва да зададем въпроса Кой? Що се отнася до предпочитанията на ГЕРБ, те винаги и неизменно са свързвани с лидерството на БСП от страна на Станишев.
К.Т. Каква точно конкретност ви е нужна г-н Калфин. Подобна на доброто познаване предпочитанията на ГЕРБ или новата опорна точка, че това предпочитание е неизменно свързвано с лидерството на БСП от страна на Станишев? Апропо, ние също задаваме въпроса Кой? Но най-много ни вълнува въпроса „Защо в този момент?” Минаха повече от 8 месеца от издигането на Делян Пеевски и поне половин година от големите гафове на правителството, в т.ч. и влиянието на ДПС над него /не че в тройната коалиция го нямаше/, но вие решихте точно сега и точно за европейските избори да се правите на праведници. Пита се в задачата, Защо в този момент? А юристите обикновено задават и още един, съвсем резонен въпрос в такива случаи, В чия полза?
Аз бих добавила, И про боно ли е?

▪ АБВ са се заиграли с ГЕРБ и взаимно си правят услуги. Борисов финансира проекта на Първанов. Предатели.
И.К. А така! Авторката(рът) стига до кулминация. Важно е чувството и опиянението. Пълно (само)задоволение.
К.Т. Г-н Калфин, това не е никаква кулминация. Надявам се кулминациите тепърва да предстоят. Всъщност, ефектът е точно както казва авторката – взаимно си правите услуги. Простичко е, защото не е важно какво целите с действията си, а какви са резултатите от тези действия и кого задоволяват. Без значение колко са опиянителни чувствата (и индивидуалните, и взаимните). А йезуитщината не сте я открили вие.

▪ Азбукарите с подривните си и манипулативни действия сами се изключиха от БСП. Доста нагло е да заблуждават хората с втора, уж червена листа. Но пък в БСП се усетиха и съвсем правилно се разграничиха – да за да не се объркват избирателите.
И.К. Тук вече твърдо влизаме в лексиката на народната революция. Първото изречение е просто шедьовър.
К.Т. Не, бе г-н Калфин, просто май няма такъв като вашия случай в историята на всички партии. От тази гледна точка не визираното изречение (щото то е вярно), а действията ви са истински шедьовър – точно на подривността и манипулациите. А пък да работиш срещу партията, в която членуваш и да продължаваш да твърдиш, че имаш право да бъдеш неин член, на това му се вика абсолютен гьонсуратлък.

▪ Б.Димитрова е втората М.Радева. Поръчкова социология.
И.К. Долу продажната социология! Да живей правилната! По едно време това е било и отношението към обществените науки. После това време се е изчерпало, защото обективната истина го е подгонила. Впрочем, като стана дума за медийни олигарси, изведнъж се сетих за едни други. Кой?
К.Т. Много емоционално, но не по имената :).
Но пък: Защо в този момент? В чия полза? И про боно ли е?

▪ Номинациите отразяват популярността и работата на номинираните. Логично е Станишев да води по брой номинации.
И.К. Попитах ръководството по какви критерии ще отчетем работата на евродепутатите. В резултат на въпроса бях отстранен от отчета. Сега той е правилен.
К.Т. Някой може ли да потвърди тази опорна точка?

▪ Иска им се на герберите Станишев повече да не е председател на ПЕС, но вземат желаното за реалност.
И.К. Иска им се, ама няма!
К.Т. А личното Ви мнение?

II. ГЕРБ

▪ Колкото повече ГЕРБ отричат подкрепата си за АБВ, толкова повече убеждават хората, че има задкулисна договорка между тях.
И.К. Ами да вземат да си признаят, че да мирясат писачите на опорни точки! Така им е слабичка логиката.
К.Т. „Няма нищо скрито, което да се не открие, и тайно, което да се не узнае.” Лука 12:2

▪ Първанов и Борисов имат дългогодишни отношения – всъщност Първанов привлича Борисов към своя пернишки бизнес кръг „котараците“.
И.К. Уау! Или Мяу! Тъкмо се чудех кой контролира строителството в София! Разбира се, Първанов! Но и на Борисов му се поотворил парашутът покрай Първанов. Взел ръка, както казват.
К.Т. Твърде много възклицания. Липсват, обаче, опровержения, особено на Взел ръка. Даже и на Взел втора с импас на Мишо Бирата. Но пък Големият шлем тепърва предстои.

▪ Сидеров последователно показва, че мястото му не е в НС.
И.К. Моля, кажете тази опорна точка публично! Дайте я на ръководството! Иначе то прави точно обратното.
К.Т. А вие досега защо мълчахте и не я казахте публично и на ръководството? Да не би да чакахте опорните точки на французите, за да реагирате?

▪ Кой знае с какви мутри се е забъркали това семейство на високопоставени гербери, че да им подпалят колите. Това е знаково за тази партия. Ама вече няма как да го препишат на политически опоненти – хулиганската проява е дело на техни „съдружници“.
И.К. Не обичам ГЕРБ, но това не е ли в повече?
К.Т. Може и да е прекалено, но Как да разбираме чувствата Ви към БСП на фона на мълчанието Ви по едни особено обидни и мерзки опорни точки не за ръководството, а за редовите членове на БСП и то от троловете на ГЕРБ и соросоидчетата?
III. ПарламентЪт.

▪ Докладът на ЕК е за три бг правителства, като само последните 6 месеца са на Орешарски. Да отговорят на критиките управляващите от ГЕРБ и прогербеския служебен кабинет.
И.К. Това съм го слушал и преди и винаги е свършвало зле. Наистина ли не са прочели и примерите от последните месеци в доклада? За сведение, е за България и от управляващите се очаква следващият да е по-добър или да отпадне въобще. Което значи да се захващат за работа.
К.Т. Защо да не са ги прочели, прочели са ги, нали са упоменали „три бг правителства”. Но изглежда имате възражения срещу това управляващите от ГЕРБ и прогерберския служебен кабинет да отговорят на поне част от критиките? Не разбрах, обаче, това: За сведение, е за България и от управляващите се очаква следващият да е по-добър или да отпадне въобще. Все пак отпадането не се ли решава на избори или демокрацията по европейски значи отпадането да става по желание на европейските или американските надзиратели?
Апропо, не уточнихте за каква работа става дума.

▪ Ако сами не си помогнем и не си направим реформите, никакви доклади отвън няма да ни помогнат.
И.К. Именно, това имах предвид по-горе.
К.Т. Брех имало и правилни опорни точки, а?
IV. Правителството на Орешарски

▪ Правителството работи прозрачно – за 6 месеца това е трети отчет.
И.К. Прозрачно означава цялата информация в интернет. Има и европейска директива по този въпрос. Бях основен преговарящ по нея. Мога да съдействам.
К.Т. А по-конкретно какво липсва от дейността на правителството в интернет? И не разбрах за кое можете да съдействате. За качване на информацията в интернет? Или да разяснявате директивата?

▪ ГЕРБ трябва да млъкнат поне 1 година, докато ефектите от некомпетентността им бъдат туширани.
И.К. Защо само за една? Най-добре опозицията да млъкне за всичките 4 години. И пак -не обичам ГЕРБ.
К.Т. Сериозно ли? Това, че не ги обичате? Трудно може да ме убедите, че е така, особено когато се правите на дръж ми шапката по отношение на това, което е имал предвид автора на коментара.

▪ Недопустимо е разни чужденци да искат обяснение от българското правителство – не само не са прави, защото реакция по случая Сидеров имаше, но и не сме васална република на никого.
И.К. А така!
К.Т. Така я! Да не би пък да сме станали васална република, а аз да не съм разбрала?
V. Президента Плевнелиев

▪ Плевнелиев направи поредния си гаф – определено вървим към предсрочни президентски избори.
И.К. Това значи импийчмънт и на президента, и на вицепрезидента. Само да поясня процедурата.
К.Т. Ами пояснете я.

▪ Пристрастност на Плевнелиев към определени олигархични кръгове е очевидна.
И.К. Да е само той, с мед да го намажеш.
К.Т. И какво сега? Да го мажем ли с мед или да не го мажем? Пък и това, че не е само той, дали е достатъчно смекчаващо и оправдаващо обстоятелство и то за Президент?

▪ В една бедна страна част от олигархията си има президент – за каква стабилност може да се говори.
И.К. Друга част – правителство. Отново.
К.Т. И? Пак да питам, това оправдава ли Президента Отново, щото подразбирам, че не оправдавате правителството?

▪ Плевнелиев прави гаф след гаф – скоро няма да остане незасегнат сектор или прослойка в България от оперетните му акции. За съжаление, в случая с фаворитизираната КРИБ нещата са по-сложни – това си е лобизъм в чист вид (което означава и финансови компенсации).
И.К. Е, за баланс Огнян Донев гостува и на конгреса на БСП.
К.Т. Явно слагате знак за равенство между конгреса на БСП и посещението на Президента и КРИБ в Китай. Много съм любопитна да разбера къде се крият общите им опорни точки?

▪ Президентът се оказа в тъпия виц да вини другите за това, което сам прави. Но скоро гуруто на олигархичната медийна група ще му се наложи да освободи поста, който така и не успя да заслужи.
И.К. На коя от всички групи? Трябва да сме точни, за да не си отиде погрешка неправилен гуру.
К.Т. Не се притеснявайте, г-н Калфин, цялата политика в БГ е живото доказателство, че гурутата от този вид в торба не стоят. Те обичат като въшките да излизат на чело. Но пък колко му е и да си отиде погрешка някой неправилен гуру. В България гурута под път и над път, така че ще го преживеем, както 24 години преживяваме една и същи политически и телевизионни морди.

VI. Извън парламентарната опозиция

▪ Щом РБ са решили да подкрепят ГЕРБ за да свалят правителството това означава, че ГЕРБ ще се разпадне скоро и настоящето правителство ще си изкара пълен мандат. Защото каквото подкрепят реформаторите, то скоропостижно изчезва (справка студентската окупация).
И.К. Дано реформаторите не се сетят да подкрепят ръководството на БСП!
К.Т. На ръководството на БСП им стига и АБВ, г-н Калфин. От какъв зор да ви конкурират, като така успешно се справяте с ролята на леви „реформатори“?

▪ Исканията на тези „студенти“, ако въобще са такива, са нелепи. Със същия апломб и шизофреничен патос можеха да поискат с декларация и тържествено да посрещнем марсианците.
И.К. Прави впечатление, че шизофренната тема е широко застъпена в различните издания на опорните точки.
К.Т. Всъщност шизофренната тема широко е застъпена в много коментари из нета, които говедата, пардон, биволите етикетираха като опорни точки. Но пък аз лично разчитах поне до тук да сте забелязал този детайл, г-н Калфин. Явно съм надценила интелигентността Ви, щом продължавате да припявате на така прокламираната опорна теза на Бивол.

VII. Вътрешнопартийната опозиция

▪ „Сърцераздирателното писмо“ на Калфин разкрива високата му самооценка и това, че според него заслужава само първо място в евролистата.
И.К. Оценката ми е обективна. Никога и пред никого не съм претендирал за първо място в никоя листа – нито сега, нито преди. За настоящата листа на БСП имах трайно и стабилно мнение по отношение на водача. Който го знае, да си каже.
К.Т. Твърдението ви не значи, че мнението за сърцераздирателното Ви писмо не е обективно от гледна точка на автора на коментара. По отношение на Вас хората също имат право на трайно и стабилно мнение, което в същото време да не съвпада с лично вашето. Или ще им оспорите това право? И правото им да го казват и публикуват?

▪ Листите се подреждат според номинациите и желанието на хората. Не може да се редят според желанието на този или онзи политик.
И.К. На този и онзи – не. Само на един!
К.Т. Плоско и тенденциозно. Но след като се разпорежда този Само един, защо не се възпротивихте, когато попаднахте на избиряемо място в листата на миналите избори?
Та, не разбрах, каква е целта на бунта? Кой да е този Един ли?

▪ За да се върнат във властта някои хора са готови на всичко – включително и да тръгнат срещу собствената си партия.

И.К. Познавам такива. Те и днес са в ръководството на БСП.
К.Т. И аз познавам. Някои бяха в ръководството на евролевицата...

▪ Ренегати изразяват готовност да се коалират и с проваления ГЕРБ, само и само да се наместят отново под светлината на прожекторите в бг политиката.
И.К. Ярко, но общо и с липса на фокус.
К.Т. Да не би да очаквате от обикновени интернет коментиращи политически анализи и конкретизиране и фокусиране на ренегатите? Горко ни, щом една Бивол-ска манипулация може да докара един политик с Вашата претенция до подобен диалог.

▪ Калфин си мисли, че така изнудва БСП, но всъщност това е краят на политическата му кариера. Хората не обичат ренегатите и политическите екскурзианти, които в името на властта са готови да предадат всяка кауза.
И.К. А, сега е по-ясно. Моля някой да ми посочи кога и по какъв повод съм изнудвал когото и да било и за каквото и да било. Лидерът на БСП може да каже, че никога не съм искал постове. Ами, да го каже, че да си поправят опорните точки. Властолюбието в случая би било свързано не с изразяване на собствена позиция, а с традиционното „снишаване“, за да попадна в следващата листа. Последното го правят доста хора, докато вече и сами ги е страх да си признаят, че от снишаване са станали мижитурки.
К.Т. Ярко, но общо и с липса на фокус. Както казва д-р Филипов, твърде околовръстно.
Но пък и останах с убеждението, че изнудванията се извършват публично и само трябва медийна покана, за да се потвърди или да се отрече това пак публично.

▪ Калфин се опитва да оправдае дезертьорството си от БСП – ясно е посочил, че се възприема за пръв сред всички Бг евродепутати и се смята за абониран за челното място в евролистата за предстоящите избори. След като не го получава до момента е готов да разцепи партията. А то сега вървят номинациите по места и нищо не е предрешено, ама жаждата за власт заслепява.
И.К. За каква власт говорим? Единственото, което си позволих да питам ръководството е дали са верни слуховете, че нямам място в листата. Така и не получих убедителен отговор.
К.Т. Г-н Калфин, с какво точно ви е длъжна БСП, за да претендирате за убедителен отговор и от от ръководството й?

▪ Хората помнят колко трудно Калфин беше включен в евролистата на БСП на предишните избори, защото тогава пък членуваше в Евролевицата! Заиграването му с АБВ на Първанов означава ли, че може да е кандидат от всяка формация, стига да го сложи на първото място в евролистата си.
И.К. Някой много се е объркал. Тогава нямаше Евролевица, но карай да върви – важното е опорните точки да се пишат.
К.Т. Така е. Я колко са важни сопорните точки! То че нямяше, нямапе, но защото ТОГАВА ВЕЧЕ нямаше. Но преди това имаше и и някои от нас все още помнят каква беше заслугата Ви за да я няма ВЕЧЕ по времето на издигането Ви за евродепутат. Но пък по време на избирането Ви за съветник на Президента Първанов и издигането Ви за Министър на външните работи на тройната коалиция вече беше пътник благодарение на Вас.

▪ Първанов и Калфин се опитват на върнат Борисов на власт – ГЕРБ финансира АБВ, с което се опитват да объркат избирателите на левицата. Неслучайно азбукарите обясняват, че трябва да се съобразяваме с бившия премиер.
И.К. Ето го и смъртният грях! Само, дето не е вярно. Сегашното поведение на ръководството на БСП, бягството от отговорност, зависимостта от външни кръгове и коалиционни партньори, най-бързо ще върнат ГЕРБ. Ние ще се постараем това да не стане. Първо ще изкараме държавата от безумното джафкане Станишев-Борисов. Хората имат и по-важни проблеми.
К.Т. Тези опорни точки на АБВ хванаха мухъл, а и това не променя факта, че действията ви работят в полза на Борисов. Което си е смъртен грях, колкото и да го омаловажавате.
Останалото е в сферата на приказната фантастика. Ако Първанов искаше да реши проблемите на хората, можеше да го направи през двата си мандата като Президент, а не да се заиграва с евровота и връщането си на лидерска позиция в БСП уж заради интересите на хората.

▪ Заради енергийни интереси Първанов се активизира дотам, че създава проблеми на БСП преди изборите. Но необмисления му ход е и полезен – повлече в бездната на забвението Калфин, Петков и куп не реализирали се техни симпатизанти.
И.К. Ух! Облекчихме се!
К.Т. Така е. Облекчихте се. Даже ароматът на облекчението се разнесе из общественото пространство.
▪ Първанов иска да бъде изключен за да стане „жертва“. Поборникът на невъзможните коалиции и задкулисни договорки, сега е решил да си поделят приятелски с Борисов политическото пространство, и да останат само БСП и ГЕРБ. Тежко ни с такива политикани.
И.К. Моля авторката(ът) на тези опорни точки да не се издава. Тези глупости сме ги чували и преди. Куцат им аргументите.
К.Т. Не са нужни никакви аргументи. Така го чувстват, така го пишат. Много от вашите твърдения също не са подкрепени с факти, но ги превърнахте в опорни точки на „съпротивата”.
А така и не виждам причина вашата дума да тежи повече от чиято и да било друга.

▪ „Високата коалиционна политика“ на Първанов я видяхме – сърбахме му попарата по време на тройната коалиция, когато всичко вървеше по формулата 8:5:3. Сега се е засилил да се съюзява с ГЕРБ за да бетонира във властта Борисов. Не може да обедини невъзможното – лявото и дясното в балкански вариант, защото тук не е Германия.
И.К. Ама, да не ви е някаква Германия тука! Гадната тройна коалиция нямаше партиен лидер и министър-председател. А освен това ръководството на партията непрекъснато се дърпаше. Даже Първанов му внуши идеята за плоския данък, за закона за досиетата и т.н. в последователни соматични сеанси.
К.Т. Да не би пък да е Германия, а? Или сме пропуснали да забележим?
Всъщност, вие къде бяхте, когато се приемаше плоският данък и законът за досиетата? Или ви сугестираха в тяхна полза, та нищо не се чу от устата Ви? Както и от тази на Първанов, де.

▪ Болната амбиция на Първанов да оглави отново БСП е нелепа. Да се поучи от П. Стоянов, който се върна начело на СДС, колкото да се изложи и го разкараха. Това е пътят, по който е тръгнал и Първанов. А можеха да си останат в историята като успешни президенти.
И.К. Можеше, ако не беше прочел горните опорни точки.
К.Т. Не, не можеше. Както някъде горе споменах, гуру в торба не седи. Дори и без опорни точки.

▪ Позорния политически край на един бивш президент от БСП.
И.К. Моля, слагайте пълния член на място!
К.Т. Това едва ли ще промени ролята на съществителното, което трябваше да бъде подлог в изречението. Прилагателното си е прилагателно, както и да бъде членувано.

▪ Добре, че вътрешнопартийни опозиционери като Дончева напускат БСП. Така по-ясно ще се разбере, че обслужват интересите на политическите противници на левицата.
И.К. Добре е всички вътрешни опозиционери да напуснат.
К.Т. Е, поне тези, които се опитват да обсебят ръководството на партията или да си направи своя партия, но ги е страх да го направи излизайки и заявявайки намеренията си открито, а работят в посока да се разбие съществуващото. Което вече се и случва.

▪ Дончева поне постъпи по-честно като напусна БСП, а азбукарите искат да я превземат отвътре.
И.К. Как?
К.Т.Да не би да вършите нещата в състояние на амок, та не знаете какво точно правите? Или Монтана е завземане от вън?

▪ Т. Дончева да вземе да направи алтернатива на алтернативната листа. Така на всички ще стане ясно, че проблемът е в това кой да води бащина дружина.
И.К. Хайде сега – съвети! Бива ли така, за чужди партии.
К.Т. А на вас откога БСП ви е бащиния? Всъщност, убедена съм, че ви е бащиния, но пък вие се разсиновихте доста отдавна от нея.

▪ Калфин предава БСП за втори път.
И.К. Важното е ръководството да не предава БСП.
К.Т. А защо не, вие бяхте от ръководството на евролевицата, но я предадохте за министерския пост?
▪ Първанов прави услуга на Борисов – неслучайно в деня, когато падна окупацията на СУ беше обявен рестарта на АБВ.
И.К. Голяма координация падна. Помолихме студентите да се разкарат, за да ни обърнат внимание и на нас.
К.Т. То че е паднала координация, е паднала. Все пак твърде бързите отговори на точно тези опорни точки, ме карат да си задам въпросите Откъде все пак тръгват те и дали изобщо БСП има нищо общо с тях. Иначе не е зле да ползвате различни PR-и със студентите.

▪ Подновяването на АБВ цели да разцепи БСП и да върне отново Първанов начело на партията. Това не са идейни различия, а самоцел на бившия президент отново да командва парада.
И.К. Не се сещам за по-нелеп път към ръководството на БСП.
К.Т. Аз пък не се сещам и за по-леп път. А Вие?

▪ Много внимание се обръща на АБВ, а те няма да успеят да вкарат и един евродепутат.
И.К. Sic! Напълно вярно. Тъкмо щеше да се освободи енергия на авторката(рът) на опорните точки и здрав разум на читателите.
К.Т. Нещата все още са в сегашно време, г-н Калфин, не бързайте да спрягате глаголите в минало. А пък опрем ли до задния акъл на българина, може наистина да бъдете изненадани неприятно и без енергията на авторката(рът) на опорни точки. Все пак здравият разум винаги е надделявал, нищо че през последните 24 години доказваме упорито липсата му.

▪ Докладите на ЕК за България винаги са такива, но тълкуването им зависи от това кой е на власт и в опозиция.
И.К. Пак вярно! Опорните точки постепенно намират верния път.
К.Т. В повечето опорни точки тук са го намерили. Но пък и е видно, че не всеки предпочита да върви по верния път.


http://kleotemida.blog.bg/politika/2014/02/14/moite-lichni-rekontra-oporni-tochki-na-kontra-opornite-tochk.1238834 http://kleotemida.blog.bg/politika/2014/02/14/moite-lichni-rekontra-oporni-tochki-na-kontra-opornite-tochk.1238833

13.02 2014 в 14:31

Евала на Калфин! Показва нагледно колко простички могат да бъдат отговорите на всяка опорна точка и трол - само да искаме да разберем!

13.02 2014 в 14:30

Ивайлооо, Ивайло,
Един път предател - цял живот предател!

Но трябваше да поизчакаш с готовите отговори на опорни точки, излезли едва вчера в медийния мир. Все пак твърде бързите отговори на точно тези опорни точки, ни кара да си зададем въпросите откъде все пак тръгват те и дали изобщо БСП има нищо общо с тях. М? Ти как мислиш? Дали отговорът не се крие в собственото ти изречение: "Голяма координация падна." То че е паднала, е паднала координацията, ама и друго е паднало, което вярваме също ще излезе наяве. Както излязоха наяве езикът, терминологията и дори възклицанията. Честит да си им на глупаците, които ще ти се вържат, както ние ти се вързахме в евролевицата едно време! Прецака нас, сега прецакваш БСП, ще прецакаш и следващите, които поемат да те отглеждат и тикат напред.

13.02 2014 в 14:05

Вътрешните ежби и чистки при червените не са нищо ново. Почват още при Маркс, Ленин и Благоев.

13.02 2014 в 13:46

"Уау" и "мяу", както и "взел ръка" не бях чувал до сега от устата на И.К. Нито пък написано от него в интерес на истината. Явно бързо възприема езика и терминологията на Борисов. Не са необходими никакви жълти вестници или конспиративни теории за да видиш приликата и общите аргументи. Все едно един тинк танк ги е "творил". Поздравления! Очаквам много скоро да разбера, че и И.К. е прочел единствено „Завещанието на инката“ и това му е било достатъчно да го вкара в бюджетната комисия на ЕП. Поне ще вдигне самочувствието на голяма част от българите. Успех! На нищо по-жълто от това не бях попадал от години.

13.02 2014 в 13:19

Не харесвам комунистите /бих се изразил и по-крайно,но ще се въздържа/ ,но след този отговор на Калфин,поне на него му ставам фен.Явно е бил един от малкото интелигентни членове и е обяснимо защо се маха от там.