Сравнение между прогнозите на социолозите и резултатите от изборите

Владимир Йончев Последна промяна на 30 май 2014 в 21:18 45575 41

Изследване от 9 март 2014 г. на Института за модерна политика за резултатите от Евроизборите

Преди изборите обещах да напиша този текст, а никак не ми се пише.

Изключително много ценя българските социолози и ги смятам за много кадърни и точни. Някои от тях са мои преподаватели в Университета, научили са ме на много и никак не искам да ги маскаря.

Въпреки това смятам, че е нужно да се опише перверзията, в която участваха социолозите в последната година, за да им се напомня всеки път, когато се изкушат да се впускат в подобни преживявания.

За първи път, откакто наблюдавам избори, професията на социолога е толкова унизена. Социология нямаше. Имаше опорна точка, с която трябваше да се облъчи избирателя, за да се легитимира купуването на гласове и фалшифицирането на изборите.

Тук трябва да направя едно огромно уточнение, защото не всички агенции са еднакви:

Две социологически агенции през цялото време измерваха тенденции, които бяха реалистични и се доказаха в изборите. Това са Алфа рисърч и Екзакта.

Някак си по средата остана Галъп, която в повечето си изследвания показваше вярната  тенденция, но я обвързваше с процента гласували и според него даваше шанс за победа и на ГЕРБ, и на БСП. Галъп обаче е единствената агенция, която прогнозира с голяма точност доброто представяне на ДПС. Във финалната си прогноза за изборите Галъп дава 370-420 хил. гласа за ДПС. 

Групата на агенциите с неточни прогнози не е еднородна. Там има агенции, които очевидно имат грешка в методиката, породена от новата изборна ситуация, в която факторът купуване на гласове и корпоративен вот не е отчетен.

Други пък очевидно използват данните за надъхване на електората и предпочитат ролята си на партийци вместо на социолози, но това не се случва за първи път. Винаги имам едно наум, когато чета изследванията на Юрий Асланов (Афис), но съм сигурен, че все пак е направил коректно изследване, само представянето пред журналистите трябва да се слуша с повишено внимание и да се вглеждаш по-дълбоко в данните.

Трети пък откровено объркаха социологията с проституцията и лично аз всеки път се питах правили ли са изобщо изследвания или само са разтръбили опорните точки.

Поводът, по който обещах да напиша този текст е това изследване. Правено е на 9 март 2014 г. от Института за модерна политика на Борислав Цеков.

В това изследване няма почти нищо вярно. Според института на Цеков първи са БСП с 4 пъти и половина по-висок резултат от ДПС, а ДПС са чак четвърти след Бареков, като хващат почти същият процент като АБВ.

В текстовото обяснение на изследването се казва, че евродепутати ще имат между 3 и 5 партии. Т.е. че е много вероятно ДПС да няма нито един евродепутат.

Реформаторският блок остава зад АБВ, няма никакъв шанс за мандат и има почти същия процент като Атака, която от своя страна изпреварва НФСБ два пъти и половина.

Данните на ИМП сочат, че 25,7% няма да гласуват, а 11,5% още не са решили за кого да гласуват.
Тук няма да търсим под вола теле и да обясняваме, че негласувалите всъщност са 65%, защото това разминаване е характерно за всички изследвания на всички избори и не зависи от професионализма на социолозите. Но за да получим сравними с изборния ден данни, следва да извадим тези 37,2% негласуващи и да преизчислим дадените в графиката резултати за партиите като ги умножим с коефициент 1,45.

Получава се следният резултат:

БСП - 27,2%

ГЕРБ - 26,1%

ББЦ - 11,6%

ДПС - 6,2%

АБВ - 5,7%

РБ - 5,2%

Атака - 4,4%

НФСБ - 1,7%

А ето и истинските резултати от изборите:

Вместо да изостават с 1%, ГЕРБ бият БСП с 11,5%. Вместо да са четвърти на ръба на бариерата, ДПС са трети на процент и половина от втория и за малко да го изместят. Вместо АБВ да са пети с шанс за място е Европарламента, на тяхно място са Реформаторския блок, които Цеков твърдо бе закотвил под чертата. Вместо предречените й 4%, Атака има под 3 и не само, че не изпреварва 2 пъти и половина НФСБ, а е зад него.

В изследването има и едно голямо вярно попадение - процентът на ББЦ е улучен доста точно.

Месец по-късно - на 16 април 2014, Борислав Цеков публикува друго "изследване":

В него за "достоверност" все пак ГЕРБ изпреварва с няма и процент БСП, но въпреки очевидните настроения сред обществото, останалите опорни точки остават същите:

- Разликата между първия и втория е в рамките на статистическата грешка.

- Бареков бие ДПС, които са на ръба

- Реформаторският блок е под чертата

- Пред РБ вече са и Атака, които са на ръба да вкарат депутат и вече изпреварват над 3 пъти и половина преките си конкуренти от НФСБ.

Тук си позволявам едно леко отклонение и малка подсказка как по косвени белези да разбирате кога данните са напълно измислени. Процентът на хората, които не са решили за кого да гласуват е спаднал на 2,7% - с над 4 пъти за един месец.

Първо резултат, в който само 2% се колебаят няма да получите и на въпроса "С колко лъжички захар пиете кафето си?". И второ - в социологията чудеса за един месец не се случват. Да се промени един резултат четирикратно е невъзможно.

На 16 май ИМП публикува нова прогноза. В нея пак "БСП надмина ГЕРБ, Бареков по-напред от ДПС".

Цеков не е единственият, който вещаеше подобни резултати. Залпово това направиха и други. Опорните точки винаги бяха едни и същи: БСП е пред ГЕРБ и Бареков е пред ДПС. Реформаторският блок е малко под чертата и ще похабите гласа си, ако го пуснете за него. Ако все пак искате да гласувате рисково - по-добре за АБВ.

Страница на статията : 010203
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.07 2015 в 14:33

Горното е вярно само за Евроизборите. Нещата са ТОЧНО ОБРАТНИТЕ, когато става дума за важните избори-Парлам.избори Октомври 2014. Доц.д-р Андрей Иванов е публикувал 2 седмици след сравнение м-у социологическите данни -С НАЙ-ДОБЪР РЕЗУЛТАТ Е И.М.П.(И-т модерна политика) и АФИС, с най-лош -Алфа Р. и СОВА Х. Методиката на сравнение е стабилна- повече отриц.точки за груби грешки, по-малко за леки неточности. ИМП има само -6 отриц. точки, МБМД има -15 т., АЛФА Р. има -35, а СОВА-26 т. ЕКЗАКТА е също от двойкаджиите. АЛФА Р., СОВА и ЕКЗАКТА се ПРОВАЛЯТ в неумението да познаят КОЙ влиза в Парламента - и трите представят и АБВ, и АТАКА извън ПАрламента. Това е възможно най-грубата грешка. ВПрочем, ГАЛЪП И МЕДИАНА и МБМД също изключват АБВ (но поне не и АТАКА). що се отнася до първите 2 партии за никого не е било трудно да определи голямата преднина на ГЕРБ пред БСП.
Така че прогнозата и данните на ИМП се оказаха НАЙ-ТОЧНИ, а твърде прехвалваната АЛФА Р. бе с най-лош резуртат за Парлам.избори. (Впрочем, още по-добра бе прогнозата на малката агенция НЕОХРОН, но тя е от по-неизвестните)
По сайта на демокраси,бг

http://democracy.alle.bg/%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D0%B8%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D0%BD %D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B5%D0%BE%D1%85%D1%80%D0%BE%D0%BD/

06.06 2014 в 13:44

Mnogo ste mi interesni vie vsichki, koito jivo se interesuvate, koi shte pobedi i ima li smisyl sa se glasuva i posle bivate povliqvani ot tova i t.n. i t.. Izborite ne sa evro futbol da vi interesuva koi she specheli i sprqmo tova da vzemate resheniq. Glasuva se po syvest i razumno. Tova che vi nalygali pak i t.n. e nishto novo pod slynceto.

03.06 2014 в 20:09

Поздравления за автора.
A уж всички знаем, че на лъжата краката били къси, но малко са тези дето успяват да хванат лисицата за опашката.
Силен анализ,велик финал.

03.06 2014 в 09:02

Браво на автора.
Повече такива статии трябва да има, относно политици и министри също--кой какво обещава и после как точно лъже че не го е обещал...

03.06 2014 в 03:59

Следя много отдавна, поне от 15г прогнозите на тези "социолози". Съвсем убедено мога да твърдя, че с изключение на Alfa Research и НЦИОМ/Exacta, евентуално Мира Радева, /може би и още 1-2 слабо известни/ останалите са платени червени МАНИПУЛАТОРИ. Непрекъснато обикалят ТВ предаванията, буквално няма ден в който някой от тях да не облъчва зрителите. ВИНАГИ твърдят, че БСП побеждава а ГЕРБ/СДС/РБ губят за да разколебаят десните и да ги откажат да гласуват. Не е случайна грешка защото досега веднъж не са казали истинският победител, все тикат БСП напред поне с 5-6%.

Преди продължаваха манипулацията през цялото време и последният ден даваха приблизително вярна прогноза с която да се хвалят. Последните 2 кампании лъжеха да последно, явно битката е била за всеки глас. И това ги разобличи напълно, и за най-големият глупак стана ясно че са платени лъжци.

Сега Кольо Колев се оправдава че познали броят гласували. Когато има мач аз се интересувам кой е победителя и с колко гола. Когато ми дава фалшив победител не ме интересува че е познал колко зрители е имало на трибуната. Но вината е и на телевизиите и вестниците че им дават трибуна на такива. Защото те лъжат без да се изчервяват. Затова всяко предаване трябва да започва с даване на тези таблици на лъжите им. А най-добре въобще да не ги канят.

бТВ се хвали че давала всички гледни точки. Благодаря, но това означава че тя дава и всички лъжи а така става съучастник.

01.06 2014 в 08:35

Браво! До днес се чудех няма ли някой да напише статия по този повод. Браво!

01.06 2014 в 04:13

Ако Йончев се кандидатира, ще гласувам за него. Истински демократ, интелигентен, със широки разбирания, толерантен, либерален, културен и добър организатор. Такива политици трябват на България.

01.06 2014 в 00:30

Добра статия

01.06 2014 в 00:29

Абсолютна лъжа е, че " ... където ГЕРБ управлява общините, "Лафка" получава без търг всички места"
Точно това се случи в Шумен, където управлява кмет от БСП, подкрепен от ДПС.
Със сигурност и това твърдение е " опорна точка".
ГЕРБ редовно ви побеждават, подкрепени от мислещите хора, а вие си правите " анализи".
Продължавайте " да анализирате", ( а и това не ви се отдава) - до следващата разгромна загуба.

31.05 2014 в 16:56

Забрана на социлогическите агенции и техните "проучвания" със закон в името на демокрацията. За честен и неманипулиран избор те не са нужни, даже както се вижда влияят твърде много и вредят.