Русия спира доставките на газ към България от 1 януари 2016 г.

OFFNews 30 декември 2015 в 19:41 26266 40

Снимка gazpromexport.ru

Премиерът Бойко Борисов е събрал ръководители на енергийни компании на спешна среща, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Причината е писмо на руската фирма "Газпром Експорт" до българо-руското дружество "Овергаз", в което се информира, че от 1 януари 2016 г. се предвижда нулево количество газ за всички битови потребители в България.

Става въпрос за около 200 000 домакинства, газифицирани в цялата страна.

„Писмото е адресирано до „Овъргаз” с копие до „Булгартрансгаз”. Срещу заявката на „Овъргаз” от 1 януари 2016 година са посочени нули, което означава, че „Газпром Експорт” не предвижда доставки за „Овъргаз” към настоящия момент. „Овъргаз” има около 200 000 абонати”, заяви пред Нова телевизия изпълнителният директор на БЕХ Жаклен Коен.

Премиерът Борисов е разпоредил държавните дружества от газовия сектор да създадат нужната организация и да имат готовност да осигурят допълнителни количества природен газ при необходимост, уточни Коен.

Организация е създадена, необходимо е само "Овергаз" да се обърне към "Булгаргаз" за сключване на договор, за да могат клиентите на "Овергаз" да бъдат снабдявани, каза още изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!