Кои са новите окупатори?

Иван Бедров - DW Последна промяна на 26 януари 2014 в 17:10 27031 23

Снимка: DW
Снимка: DW

Студентите, които заключиха Ректората на Софийския университет, имат същите искания като преди: оставка и избори. И отчитат като най-голямата си грешка свалянето на първата окупация.

Започват шестима. Решават да окупират, обявяват исканията си и поставят вериги по вратите. Половин ден по-късно в университета вече са около 80 студенти. Втората окупация на Ректората на Софийския университет „Св.Климент Охридски“ (СУ) е обявена през нощта срещу събота. Следващата нощ идва новината, че и Пловдивският университет е окупиран. „Призоваваме да се окупират всички университети в страната, всеки един факултет, да се блокират пътища. За да разберат твърдоглавците в парламента, че трябва да си ходят", казва Тони Господинов, студент по право и политика в Нов български университет и основно действащо лице в подновената окупация.

Исканията са същите като от предишната окупация: оставка на правителството и разпускане на парламента, но с едно допълнение – този път искат и оттеглянето на ректора на СУ проф. Иван Илчев. Обвиняват го в близост до властта и натиск върху протестиращите студенти през есента. „Хората бяха принуждавани да се разотиват по различни начини. Сега съм сигурен, че окупацията ще бъде далеч по-продуктивна, по-издържлива и ще нанесе доста по-силен удар“, твърди Тони Господинов.

Ранобудни или среднощни?

Хората в университета са по-малко в сравнение с предишния път, но почти всички са част от първата окупация. Решението е взето от популярното сред самите студенти като „радикално крило“ на Ранобудните, които са били против обявеното по-рано този месец сваляне на окупацията. Сайтът на Ранобудните първоначално се разграничи от акцията, но по-късно популярни лица от предишната окупация се присъединиха към колегите си. На практика това са същите хора.

Трима съмишленици: Манол Глишев, Тони Господинов и Веселин НедковТрима съмишленици: Манол Глишев, Тони Господинов и Веселин Недков

 

„Истината е, че всички хора, които окупирахме, както и ние тримата, сме част от Ранобудните студенти от самото начало“, обяснява Тони Господинов и сочи към стоящите до него Манол Глишев, историк, и Веселин Недков, химик, от СУ. Тримата са ядрото на новата окупация – държат ключовете, решават кой да влезе в сградата на Ректората, говорят пред медиите. „Нещата са като през октомври-ноември, само че този път нямаме никакво намерение да смекчаваме и да сваляме окупацията. Напротив – имаме намерение да бъдем трън в петите на Народното събрание," заканва се Манол.

Усещането е за дежа вю. „Не е толкова важно да сме иновативни и интересни, важното е да имаме инат“, отговарят те. Всичко е като преди, само в по-малък мащаб. И отново има хора, които се обаждат и питат от какво имат нужда окупаторите, носят им храна или идват само да ги поздравят през решетките на оградата. Казват, че за момента нямат нужда от храна и вода, а от това гражданите да патрулират по уличките наоколо, за да не се повтори случаят от 27 октомври, когато група контрапротестиращи нахллу в двора и опита да разбие вратите.

„Знаем, че сме досадни“

Втората окупация не предизвика толкова масова подкрепа колкото предишната. Не последва голям протест пред университета както през есента. Два дни след началото все още няма и вълна от декларации в тяхна подкрепа, както беше преди. „Ние сме окупирали университета не за да търсим подкрепа за себе си, а да влеем нов живот на протестите. Трябва да се блокира цяла България“, призовава Манол.

И на предишната окупация през есента основното искане беше същото: Оставка!

И на предишната окупация през есента основното искане беше същото: Оставка!

Новите окупатори осъзнават, че отношението към тях не е еднозначно и за част от обществото са нещо като досада. Ректорът проф. Иван Илчев дори бе пределно краен: „Хората, участващи в акцията, са с психологията на двегодишни деца, които тропат с крак и казват "Искам!".

Окупаторите твърдят, че не се интересуват от негативните оценки и са наясно, че в очите на някои са досадни. „Усещаме подигравателно отношение не само към нас, а към всякаква гражданска кауза, която не включва лично обогатяване. На хората лесно им омръзва. Нищо не става на този свят без упорство", мисли Манол Глишев.

"Предишния път бяхме обвинени, че действаме постфактум. Включително и г-н Илчев ни обвини. Защо толкова дълго след назначението на Пеевски сме направили окупацията, то вече се било разводнило и т.н. Сега го правим в крак с времето. Онзи ден излезе мониторинговият доклад, днес затваряме университета," уточнява Тони Господинов. Сега често им се налага да отговарят на въпроса на техни съмишленици „Не видяхте ли, че така не става?“. Отговарят с усмивка: „Става, става. Само трябва човек да има характер“.

Докога?

Студентите са и сред най-активните в протестите пред парламента

Студентите са и сред най-активните в протестите пред парламента

 

Мен нищо няма да ме откаже. Ще си тръгна оттук, когато си подаде оставката Народното събрание,“ заканва се Веселин Недков. Предупреждава и следващото правителство да бъде готово, че ако се държи като настоящото, отново ще има граждани по улиците, които ще му искат оставката. Тони Господинов също обещава този път да не излязат с наведена глава и да не сменят формата на окупация.

„Имаме незаконно правителство, което не спечели изборите. Имаме антизаконен Конституционен съд, който възстанови на длъжност като народен представител човек, който е престанал да бъде такъв. Имаме бивш зам.-шеф на Народното събрание, който е съден за пране на пари. Имаме народен представител, който обижда чужди дипломати и наши журналисти, какво още трябва да се случи“, чуди се Манол Глишев.

И тримата определят като грешка решението за прекратяване на предишната окупация и се заканват да не я повтарят. Не бягат от определението радикални: „По никой начин не призоваваме към насилие, но по никакъв начин не се разграничаваме от хора, на които им е дошло до гуша".

И. Бедров, Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.01 2014 в 17:30

До вива
"Педалчето с ушанката се сравни с Айнщайн- какво да коментираме повече."

И казва че и Айнщайн е един ама ...ддддь
А пък аз му казвам, че по скоро го определям кат Джак Изкормвача ... и той си е бил един!!!

29.01 2014 в 17:01

Манол Глишев е "boy_4_boy" в гепиме.бг

29.01 2014 в 16:56

Тръгнаха аслани и се върнаха н@срани!
Questo e tutto la commedia e finita!
Това е всичко, комедията свърши!
Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш.....
Циркаджиите да си събират куклите, парцалките, балончетатата и книжните пищаци .......... Да си вземат хонорарчетата и бегом на село!!!!
Ако целта е била целият български народ да види резила на политическите сили, които организират безобразията в държавата, то целта е постигната.

29.01 2014 в 10:05

Педалчето с ушанката се сравни с Айнщайн- какво да коментираме повече.

27.01 2014 в 20:18

Имам един елементарен въпрос, ама не знам на кого да го задам и има ли кой да ми отговори. След като тоя младеж в средата на снимката учи в НБУ, що не окупира НБУ, а се барикадира в СУ?

27.01 2014 в 19:38

По-скоро ХОМОДРУЖИНКА. За гейчето с ушанката изтекоха линкове от негови полуголи снимки в ГЕЙ МРЕЖИТЕ за запознанства в Нета. Окупацията на Алма Матер от подобни неблагонадеждни лица ме съмнява, че нощем в сградата се извършват непристойни действия.

27.01 2014 в 17:33

Случайно ми се видя написано на стената ЛУСТРАЦИЯ.Протестиращите ли са го написали и ако са те защо не кажат искат ли наистина нещо ново.Защото иначе пак старите муцуни но сега вече децата и внуците им ще са първи сред равни.Нито една партия не поставя тези искания,което значи,че са производни на БКП.А каквото и да ви говорят значи става въпрос за пари.

27.01 2014 в 14:05

Подкрепям Ви със всичките си налични ръце, крака, желание и любов(без нея не сме еволюирали повече от тези в парламента)!

ОСТАВКА!!!

27.01 2014 в 11:04

Тази окупация наистина вече се изроди във фарс! Съветвам ви да прегледате обширните и напоителни репортажи на Канал3, от мястото на събитието, с дълги интервюта на ръководителите на окупацията. Веднага ще забележите изключително ниското интелектуално ниво на интервюираните, които искат от нас да ги подкрепим?! Дори е срамно да се изказваш така наивно пред хиляди хора, една част от които поне не са с основно образование. Жалко за Реформаторите, че се оставиха Бойко да ги води за носа! Ако Иван Костов беше останал на чело на ДСБ едва ли бихме свалили нивото толкова ниско! Казвам го с горчивина, защото до сега, без всякакво съмнение съм подкрепяла политиката на ДСБ! Винаги! Но сега ме е срам от тях!Загубиха си истинската кауза, задоволяват се да бъдат подметка на примитива Бойко и неговата еднолична "партия", която също няма кауза и станаха ЖАЛКИ!

27.01 2014 в 10:14

Забелязва се как младежкото БКП е завладяло и off news. В много новинарски сайтове, винаги има няколко човека който гласуват, пишат в подкрепа партията майка и съответно против всичко останало. Тук само раздават палци на долу и рядко пишат. Явно вече и те няма какво ново да излъжат. Но пък се създава смут, че нещата са са 60/40 а не 90/10 спрямо подкрепата на партията майка.