Доц. Стефанова: Окупаторите пробваха да заключат с вериги шефа на охраната на СУ

OFFNews 26 януари 2014 в 16:45 5464 4

СУ „Св. Климент Охридски”
СУ „Св. Климент Охридски”

Студентите окупатори на Софийския университет са изгонили охраната на сградата и са се опитали да заключат с вериги шефа й, твърди заместник-ректорът по учебната дейност доц. Милена Стефанова.

Сутринта около 9 ч. отидох, за да се опитам да разговарям със студентите окупатори и да им обясня колко сложен е учебният процес и как провеждането на изпитите не може да се изнесе в други сгради. Охраната беше вече изгонена отвън - пред главния вход, от студентите окупатори, каза доц. Стефанова пред агенция „Фокус”.

Окупаторите са се опитвали да заключат шефа на охраната Борис Ангелов в неговата стая с вериги, което вече по никакъв начин не ми говори за демократичност на поведението, заяви доц. Стефанова. 

В момента в Софийския университет няма охрана, там е само шефът на охраната, който си стои в стаята, защото е сам и нищо не може да направи, каза заместник-ректорът на СУ.

Студентите опровергаха думите й. Никой не е заключвал Борис Ангелов. Той дори не е в университета, тръгна си сам, по свое желание. Освен това Борис Ангелов е управител на Университета, а не началник на охраната, явно доц. Стефанова се е объркала, коментираха студентите.

Началникът на охраната е единственият представител на администрацията на СУ, който продължава да бъде в сградата.

Ако доц. Стефанова е действително е казала, че сме връзвали или сме се опитвали да вържем някого, то това е лъжа. Ние обаче се съмняваме тя да е казвала такова нещо, защото имаме доверие в нейния морал, коментираха още студентите. 

По данни на нашата охрана, когато напускаше сутринта, окупаторите са били около 30 - 40 души, съобщи още заместник-ректорът.

В предишната окупация имахме пълна информация за това какво се случва в сградата. Нашата охрана никога не е напускала тогава. Чистачките също поддържаха хигиената. Сега нито охрана, нито чистачки има и ние сме в пълно невидение какво се случва - точно това ни притеснява, каза доц. Стефанова.

Утре ще имаме заседание в друга сграда, на което ще обсъдим какви действия ще предприемем, каза още доц. Стефанова.

Според нея окупаторите трябва да си понесат отговорността.

Ректорът не може да каже кога ще бъде сезирана прокуратурата

Академичният съвет на Софийския университет ме упълномощи да предприема предвидените от закона действия заради окупацията на Ректората. Това е престъпление, защото сградата на университета е публична държавна собственост, която е изцяло е под разпореждането на ректора. По закон, ректорът няма право да преотстъпва това управление. Това заяви ректорът на СУ „Св. Климент Охридски” проф. Иван Илчев.

В тази сграда има апаратура за стотици милиони левове, там се намира секретна документация, там са печатите на факултетите и на университета. Там е паричният салон, там са банкомати, има апарати за храна и напитки, компютри. Всичко това в момента е без надзор. Това е престъпление и на практика е кражба на държавна собственост, каза още проф. Илчев.

Събира се необходимата документация, за да бъдат предприети предвидените от закона действия заради окупацията на Софийския университет, твърди ректорът на СУ.

Към момента обаче Илчев не може да каже кога ще бъде сезирана прокуратурата.

Пълният текст на решението на Академичния съвет на СУ:

"Във връзка с окупацията на Ректората след проведено гласуване днес, 26 януари 2014 г., Академическият съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ реши следното:

Академическият съвет се съгласява, включително и на основание чл. 22, т. 2 от Закона за висшето образование, и настоява ректорското ръководство незабавно да предприеме всички законови мерки, предвидени в българското законодателство и правилниците на Софийския университет, за освобождаване на сградата на Ректората, осигуряване на достъп на всички преподаватели, студенти и служители в нея и използването й само за целите на висшето образование и академичната автономия".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews