Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Карло Луканов: Станишев ми е присърце

Лъчезар Вълев 04 май 2012 в 12:32 3501 0

Карло Луканов. Снимка:БГНЕС
Карло Луканов. Снимка:БГНЕС

 Миналата седмица стана ясно, че синът на бившия премиер Андрей Луканов влиза в политиката.  Карло Луканов вече е член на Изпълнителния съвет на Политическа партия „Обединена социалдемокрация“.  Защо Карло Луканов обърна гръб на БСП и какво очаква от новото си поприще -  OFFNews.bg го потърси за интервю.

Г-н Луканов, как решихте да се занимавате с политика?

Принципно дълго време странях и не исках да се занимавам с политика и сега се включвам със смесени чувства, защото не смятам да ставам професионален политик и да се издържам от това. Смятам, че е дошъл момент, в който не трябва да се стои отстрани. Трябва всеки да има някаква позиция и да се включи в политическия процес, за да има право да критикува.

По какъв начин мислите да участвате в политическия процес?

До колко активно - ще видим. Ще се включим. Поканиха ме от пазарджишката организация и ме предложиха за член на Националния съвет на партия "Обединена социалдемокрация" и това е общо взето.

А защо млада партия като "Обединена социалдемокрация", защо не избрахте БСП за дебют в политиката? 

По принцип ми харесва идеята за обединение на социалдемокрацията. БСП също до някаква степен се социалдемократизира, но според мен не достатъчно. БСП извървя доста голям път към социалдемократизиране, макар и не последователно. Идеите на двете партии са близки, въпросът е в тяхната реализация.

А при социалдемократите ми се струва по-интересно. Интересно като идея за обединение на лявото пространство. Мисля, че отдавна има нужда от такова обединение, защото сега има много разпокъсани леви партии. Има нужда от още, според мен, партии в ляво.

В един момент може цялото ляво пространство да се обедини. В случая обаче целта е обединение на социалдемократическите течения. Това за момента не включва БСП. Това са течения извън БСП. Не е ясно обаче какво ще става със самото БСП. Там си съжителстват хора, които са социалдемократи и хора, които определено изпитват носталгия към комунизма.

Не бива да забравяме, че социалдемократите и БСП имат общи корени. И едните, и другите са за социална справедливост.

Какво е отношението ви към ръководството на БСП, вашият колега Кольо Парамов ги нарече "червени милионери"?

Не бих искал да ги коментирам. Мисля, че не може да се слага знак за равенство между партията БСП и ръководството, което не е единно. Има различни крила в него. Огромната част от членската маса далеч не са милионери.

Получавал ли сте през годините покана да се присъедините към БСП?

Аз бях член на БСП до към средата на 90-те години. След това дълго време бях в Москва и се откъснах от политиката. Дори след като се разпокъсаха партийните организации, аз през цялото време бях и продължавам да съм симпатизант на лявата идея. Просто не съм взимал участие в някакъв партиен живот.

Какво мислите за вътрешнопартийната лидерска битка в БСП между Сергей Станишев и Георги Първанов?

Това в определена степен също е израз на нееднородността на самата партия. Израз на това, че в нея си съжителстват противоположни течения. От крайни комунисти до социалдемократи. Предполагам, че това е резултат на този сблъсък. А какво ще се случи - не знам, ще видим. На мен лично Станишев ми е присърце.

Успешно ли е според Вас до момента управлението на ГЕРБ?

Имат някои успехи, които не могат да им се отрекат, има и много какво да се желае.

Ако го сравним с това на Тройната коалиция?

Те също имаха известни успехи, но работеха в по-спокойна обстановка. Нямаше я тази жестока икономическа криза. Това е едното. Другото е, че ГЕРБ по-успешно пропагандира успехите си от Тройната коалиция.

До къде ще стигне Вашата политическа амбиция?

За момента ми е достатъчна позицията, на която съм. Моята амбиция е да допринеса с каквото мога за обединението на социалдемокрацията в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews