Галъп: 73% от българите мислят като Тръмп за бежанците

Последна промяна на 23 февруари 2017 в 15:22 5423 11

73 на сто от хората у нас одобряват забраната граждани на някои мюсюлмански страни да влизат у нас – по подобие на политиката на Тръмп. 1,7 милиона българи вече съобразяват бъдещето си с опасенията от тероризъм. В последните четири години тревогата и нетърпимостта към мигрантите са нараснали осезаемо. 

Това са част от данните от последното национално представително проучване на „Галъп интернешънъл“, проведено сред 822 пълнолетни българи, чрез пряко интервю, между 3 и 10-и февруари.
Проучването опита да провери за пореден път темите за миграцията и тероризма, които междувременно отново станаха актуални край политиката на президента на САЩ Доналд Тръмп, напрежението у нас в град Елин Пелин и др.

„Българите – умерени „тръмписти“?

Мнозинство от 73% от българите одобрява да се забрани влизането на граждани от различнимюсюлмански държави в България. 14% са „против“, а останалите се колебаят. С това българите на практика одобряват идеята на президента на САЩ Доналд Тръмп. 

68% пък споделят мнението, че трябва да се спрат всякакви социални и здравни помощи за ромите. 19% са против такава идея, а останалите се затрудняват да отговорят. Очевидно, обществото не би имало много против и радикална социална и здравна реформа в духа на Тръмп. 
Данните са от провокативни въпроси от последното национално представително изследване на „Галъп интерншънъл“, които целят да проверят обществените реакции по модната напоследък тема „консервативно или либерално“.
 


Една друга идея от политическия дебат в САЩ обаче по-скоро стъписва българите – всеки да може да носи оръжие. Само 11% са „за“, а 76% са против. Останалите се колебаят. Сред по-младите обаче носенето на оръжие са радва и на малко по-радушен прием.

Сходна е картината и по отношение на евентуална забрана на абортите – друга знакова идея, позната от американския дневен ред, предизвикала наскоро дискусия и в Полша. Само 12% у нас са „за“. 69% са „против“, а останалите се затрудняват да отговорят. Сред отговорилите „за“ личат по-скоро възрастни хора.
Очевидно, някои консервативни идеи изглеждат по-скоро чужди за обществото ни, но когато се отнася за мигрантите, малцинствата и т.н., българите са привърженици на послания, подобни на тази на Тръмп.

Преди изборите в САЩ водещата глобална изследователска асоциация УИН/„Галъп интернешънъл“ провери отношението към Тръмп и Клинтън в 45 страни по света. Клинтън беше изключително популярна в Западна Европа, Латинска Америка и Африка. Доналд Тръмп беше популярен в Русия и Китай. 

България тогава се нареди сред страните, в които подкрепата за Клинтън преобладава, но тук тази подкрепа беше сравнително ниска в сравнение с другите страни. България се подреди едва на 38-мо място по този показател – сред 45 изследвани страни. Още тогава беше ясно, че немалка част от обществото ни гледа благосклонно на Тръмп и на послания като неговите. 

Четири години на растеж по отношение на тревогата от миграцията и тероризма

30% казват, че опасността от терористични атаки влияе на плановете им за бъдещето. 53% отричат да усещат такова влияние, а останалите се затрудняват да отговорят. Това означава, че около 1,7 млн пълнолетни българи смятат, че непосредственото или по-далечното им бъдеще се влияе от терористичната опасност.


Данните говорят за все по-големи страхове от миграцията. Ако през 2013 и 2015 година между една четвърт и една трета от пълнолетните българи все още не са смятали, че бежанците са заплаха за националната ни сигурност, сега само 6% смятат така, а 77% смятат, че бежанците са очевидна заплаха. Останалите се колебаят.

В последните четири години устойчиво нараства делът на тези, които намират, че отделянето на пари за бежанците е несправедливо – от 55% в края на 2013 г. до 75% в днешни дни. Тежестта на противоположното мнение пък устойчиво спадна - от 28% през 2013 г. до 10% сега. 

Проверено беше и по-състрадателното отношение – с твърдението „Бежанците са изпаднали в беда хора – човешко е да им помагаме“. През 2013 и 2015 г. мнозинство от близо две трети се съгласяваше. В навечерието на 2017 г. обаче само 28% бяха на това мнение, 33% бяха на противоположното, а цели 39% се колебаеха. 


Изводите 

Отговорите не бива да стават поводи за обобщения по отношение на толерантността на обществото ни. Данните могат да послужат най-вече за хипотези за следващи изследвания.
Те показват преди всичко страх от неизвестното и непознатото. Показват и липса на увереност, че България има достатъчно съпротивителни сили.
Някои от тестваните твърдения и идеи са крайни – за да се провери до каква степен обществото ни е радикализирано. Очевидно, радикалността расте, макар да не достига до екстремни нагласи.
Обществото вече трудно прави разлика между бежанци и икономически мигранти. Понятията се сливат. Нещо повече, в редица изследвания вече проличава сливане и на понятията „миграция“ и „тероризъм“.
Не личат и особени различия в мненията между различните групи в обществото ни. Може би има малка по-либерално настроена част от него, но преобладаващите навсякъде нагласи са по-скоро традиционалистки и резервирани към чуждото и външното.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1029

12

Na Di

14.03 2017 в 23:54

Трябва да сложат Брайвик да управлява Европа!...

621

11

flyingchair

24.02 2017 в 16:07

Значи поне ти си забелязал, че Офнюз е създал система, която в сегашният си вид толерира руските тролове - давам им предимство при точките и така те потапят постепенно всеки, който е на различно мнение от тях.
Примерно на мен само за 1 ден преди няколко дни ми беше свален рейтинга с близо 500 точки от мишоците тука.

Йончев, Йончеев, нещо да кажеш по въпроса? И ти ли кешираш от руските НПО-та?

838

10

Оффчарче

24.02 2017 в 13:05

"Офнюз цитира Галъп Интернешенъл на Кънчо и Андрей. По-голямо падение от това едва ли може да съществува."

Грозна манипулация на общественото мнение. Отдавна се отказах да се боря срещу ненормални, платени русофили в коментарите.

Надявах се поне в статиите да не се цитират същите такива национални предатели...

13556

9

Стефан

24.02 2017 в 00:11

Разбира се че може. Например ти си по-голямо падение. И истински носител на филмиран военен йод-131:)))

621

8

flyingchair

23.02 2017 в 19:37

Офнюз цитира Галъп Интернешенъл на Кънчо и Андрей. По-голямо падение от това едва ли може да съществува.

15254

7

spirit оригиналът

23.02 2017 в 19:11

„Българите – умерени „тръмписти“?
Бих казал Тръмп -яростен българист.

-7631

6

Ал Кин

23.02 2017 в 17:36

Мда, видно страхът расте. Страх от непознатото и чуждото. Плод на незнание и необразованост. На информацията стил "една жена казала". Уплашен човек по-лесно се отказва от свободите си и по-лесно се управлява. Което е и главната цел на занятието. Другото е само гарнитура.

1525

5

Нормален

23.02 2017 в 17:28

А някой вярва ли на Галъп Бг.

3159

3

Бухльо

23.02 2017 в 16:02

Не е така "професоре", много други европейци са против мангустите, просто тези които са "за", са по властови позиции или са по-гласовити от обикновените хора и създават погрешен фонов шум. В САЩ е същото - не напразно Тръмп спечели. И сега една група кресливци се опитват да изкарат черното бяло.