Великите български географски открития

Димитър Петров 18 юни 2014 в 18:30 18824 21

Петър Стоянович

Великите български географски открития датират още от края на второто хилядолетие след Христа. В далечната 1992 година депутатът от СДС Васил Михайлов споделя в интервю, че „отношенията ни с Нубия не са на необходимото ниво и трябва да се подобрят”. С това изказване той си спечелва прозвището Васил Михайлов – БългароНубиец.

Пояснение за по-младите читатели: Нубия е измислена държава в Африка, която съществува като художествено понятие във втория сезон на сериала „На всеки километър”. Във филма се разказва как „героите на тихия фронт” от вече нова, социалистическа България, дават решителен отпор на империалистическата диверсия във всяка точка на планетата. Включително и в несъществуващата Нубия. Репортерите, който питат Михайлов какво мисли за отношенията между двете държави, твърдят пред него, че са от нубийската телевизия, но всъщност са африкански студенти, наети от популярното тогава телевизионно предаване „Ку-ку”. По този повод се появява виц, в който се твърди, че български депутат напомня на себе си следното: „да не забравя да проверя къде са Лангерхансовите острови, че да не стана за смях като колегата с Нубия”.

Няколко години по-късно министър-председателят и лидер на БСП Жан Виденов заявява, че „ние трябва да разглеждаме Европа като единно цяло – от Ванкувър до Владивосток”. С което тотално преобръща представите не само за географията, но и за геополитиката. Оказва се, че българският народ е ощастливен от Бога, пардон, от Партията-майка-кърмилница, с един величав държавник, който притежава изключително широк хоризонт. А това, че оглавяваното от него правителство впоследствие докара страната до хуманитарна катастрофа (по едно време в магазините нямаше хляб), месечните доходи до заплата от 10 долара и пенсия от 3 долара, и накрая същият този народ изгони „с камъни и дървье” партията му от властта, са само дребни детайли, който няма как да засенчат поредното велико българско географско откритие.

Всичко, описано дотук, обаче щеше да си остане само мил спомен, ако не беше изненадващото откритие на настоящия министър на културата Петър Стоянович, според когото България има не само източно, но и западно крайбрежие. При това, министърът твърди, че източното крайбрежие било 100 пъти по-хубаво от западното! С други думи, „крайбрьежието мьи е по-добро от крайбрьежието тьи”...

Преди 30-ина години, за шестия си рожден ден получих като подарък глобус и още тогава започнах да уча наизуст столиците на държавите по света. Към момента помня столиците на около 90% от държавите (тези в южната част на Тихия океан ме затрудняват), но се оказва, че за всички тези години съм тънал в невежество по отношение на българските брегове. Хвала на министър Стоянович, задето, макар и със закъснение, ми помогна да се просветя! Явно вместо да се изучава география по карти и глобуси е много по-ефикасно да се следят публичните изяви на някои български политици.

Поради тази причина се присъединявам към благодарността, която Младежки консервативен клуб отправя към министъра културен наш:

Младежкият консервативен клуб възхитено благодари на почитаемия министър Стоянович за точното и навременно изказване относно българското източно и българското западно крайбрежие. Призоваваме към незабавно преразглеждане на Ньойския, Вестфалския и Ункярискелесийския мирни договори, както и към възвръщане на изконните български колонии, доминиони и отвъдморски департаменти. Надяваме се, че почитаемият министър Стоянович след неминуемата и съвсем скоро предстояща оставка на кабинета ще заеме достойно място като генерал-губернатор на българска Ямайка - ключова наша позиция в западното ни крайбрежие. България на три океана!

В началото на 2010 година сомалийски пирати похитиха два търговски кораба и държаха екипажите в плен, като сред моряците имаше и 13 българи. Тогава нашите управници умуваха дали да изпратят фрегатата „Дръзки” в помощ на подготвяната международна спасителна операция. В крайна сметка Министерството на отбраната се отказа, посочвайки като основна причина липсата на средства. Реших, че подобно мишкуване на нашите политици се дължи на липсата на широки хоризонти и широкомащабно мислене. А това от своя страна, е резултат от липсата на колонизаторски традиции и на имперско самочувствие.

Оказа се, че министър Стоянович е на път да ме опровергае. Имаме държавници с размах и много скоро експедициите на Христофор Колумб, Вашку да Гама (да не се бърка с филмовия герой от село Рупча) и Фернандо Магелан ще избледнеят пред бъдещите велики български географски открития. И както в онези времена това е довело до експанзия на християнската култура в новооткритите земи, така и нашите открития ще посеят семето на българщинАта. На всички континенти по земното кълбо (не се наемам да кажа колко точно са те, защото твърде е възможно да бъдат открити и нови).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!