Тони Николов: Ердоган напада Макрон не само заради карикатурите, отдавна иска да е султан

OFFNews 27 октомври 2020 в 08:40 8589 0

Снимка СБЖ

Милиард, милиард и нещо вече са загубите на Франция от бойкота на френски стоки в Близкия Изток. Мощната антифренска вълна от протести и бойкоти е заради карикатурите на Мохамед, които президентът Еманюел Макрон защити след варварското убийство на учител, показал сатиричните изображения в час. Турският лидер Реджеп Ердоган се опитва да използва ситуацията, за да печели позиции на международната сцена.

Това коментира журналистът и философ Тони Николов по бТВ. По думите му Ердоган напада точно Макрон, защото си търси битка с лидер - мъж, който олицетворява Европа. 

Отдавна Ердоган иска да е султанът, заяви Николов в отговор на въпрос дали президентът на Турция иска да бъде гласът на мюсюлманския свят. Това обаче не е признато от повечето близкоизточни лидери, смята журналистът.

Той подчерта, че напрежението между двете държави е голямо и причина за това не са само карикатурите. 

Не трябва да забравяме намесата на Турция в Либия, където Франция има традиционни интереси, 
ситуацията в Нагорни Карабах, където от френското разузнаване дойде информация, че Анкара помага на мюсюлманските си съюзници. Именно Париж преди 15 години каза категорично „Не“ на Турция в ЕС, напомни журналистът.

Всички си дават сметка, че Ердоган винаги копира Тръмп, който се държи благосклонно с него, чувства един гръб. Промяна на президентския вот в САЩ може да доведе до промяна и у Ердоган“, прогнозира Тони Николов.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови