Не "Кой", а "Защо" подпалиха колата на Генка Шикерова

OFFNews 02 април 2014 в 18:49 8706 10

Генка Шикерова.
Генка Шикерова.

Коментар за повторния палеж на колата на Генка Шикерова от bgglas.com.

Автомобилът на водещата на сутрешния блок на bTV Генка Шикерова беше запален и изгоря напълно. Извършителите са неизвестни. Според полицията става въпрос за умишлен палеж.

Това е втори палеж на автомобил на Генка. През септември беше подпален личният ѝ автомобил.

Според директора на Столичната дирекция на МВР Ивайло Спиридонов, най-вероятно палежът е свързан с работата на Генка Шикерова като журналист.

Генка Шикерова също подозира умишлен палеж. „Това ни каза снощи експертът от пожарната – колата е била залята откъм купето. Този път беше много добре полята, изгоря напълно”, разказа водещата на „Тази сутрин”.

Засега извършителите на предишната акция срещу нея не са заловени, а мотивите им не са известни.

Това са само сухите данни, зад които стоят добре обмислени и организирани акции. А те потвърждават най-малко три факта:

- Генка е журналист, който си върши добре работата;

- Държавата ни е тежко болна. Въпреки постоянните възторжени заявления, че се е справила с битовата и "дребната" криминална престъпност, държавата равнодушно поставя случаите на посегателство срещу обществени фигури в графата "нерешени".

Ако подобно нещо се случи в Австрия, където ние имаме опит, ще последва мигновена официална реакция най-малко на ниво министър на вътрешните работи, разследващите органи ще държат обществото непрекъснато в течение за хода на разследването, а няма да се крият зад клишето "следствена тайна", усилията им ще бъдат насочени не само върху разкриване на извършителя, а най-вече върху мотивите, и не на последно място - няма да бъде допуснато извършването на повторен палеж;

- Обществото ни е в състояние на изкуствена кома и живее в паралелна реалност. Реакцията на съсловните организации, СЕМ, политическите сили и останалите медии са около точката на замръзването. Формалната подкрепа, изразена с декларация или писмо, със сигурност не е достатъчна. В случаи като този трябва да бъде оказан реален натиск върху държавата да си свърши работата и да не допуска нови подобни посегателства. Вместо това немалка част от медиите се занимават с личния живот на Генка, заплатата ѝ, а някои дори си позволиха да публикуват и точния ѝ адрес. Що се отнася до публиката - голяма част от коментарите под информацията за инцидента и в социалните мрежи са меко казано гнусни и звучат в стила на партийните тролове.

И докато в последните 10 месеца основният въпрос, задаван в общественото пространство, е "Кой", в този случай е много важно да получим отговор на въпроса "Защо".

Защо точно Генка Шикерова? Защо в XXI в., в държава-членка на ЕС, властта допуска извършването на толкова опасен рецидив срещу едно и също лице? Защо обществото и колегията са толкова пасивни...

Посегателството срещу Генка не е насочено само срещу нея. То е поредният опит да бъдат сплашени малкото останали в България журналисти, които си позволяват да задават правилните въпроси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!