bTV по случая "Шикерова": Продължаваме да търсим истината

OFFNews Последна промяна на 02 април 2014 в 15:18 3372 3

Генка Шикерова
Генка Шикерова

bTV излезе с официална позиция за повторния палеж на автомобил на водещата на сутрешния блок Генка Шикерова.

"Продължаваме да търсим истината! Днес, повече от всякога", обявява телевизията. 

Пълният текст на съобщението гласи:

Във връзка с втория умишлен палеж на автомобил на Генка Шикерова, bTV Media Group изразява искрената си съпричастност и подкрепата си към знаковия журналист на bTV и нейните близки.

Това не е първият случай на нападение и агресия към журналист от bTV в последните месеци. Медиата ще предприеме всички необходими действия, за да изпрати ясно послание към лицата, които проявяват агресия над журналисти. Продължаваме да търсим истината! Днес, повече от всякога.

Ролята на журналиста е да бъде критичен и да задава всички въпроси, за да защити обществения интерес. Само по този начин медиите могат да изпълнят функцията си на четвърта власт, на която българските граждани да могат да разчитат. В същото време ние разчитаме, че полицията, следствието и прокуратурата ще изпълнят своята функция и ще изправят пред съда извършителя на поредното посегателство върху наш колега.

Благодарим на всички зрители, колеги и приятели, които изразиха подкрепата си. Бързата реакция на обществото и журналистическата гилдия е показателна за високата нетърпимост към проявата на агресия.

Екипът на bTV призовава цялата общественост и медии да обединим усилия, за да не остане неразкрито поредното престъпление, което застрашава най-ценното: човешкия живот.

Автомобилът на Генка Шикерова беше опожарен тази нощ. Извършителите са неизвестни. Според полицията става въпрос за умишлен палеж.

Това е втори палеж на личната кола на журналистката след като тя пое предаването. Предишният бе през септември 2013 г. И двата пъти автомобилите са били паркирани в близот до дома й.

Отворено писмо по повод инцидента изпрати Хелзинкският комитет (БХК) до МВР, СДВР и Главната прокуратура. БХК припомня, че "досъдебното производство по първия случай не е довело до установяване на извършители. Редица други нападения срещу журналисти през последните години към момента също нямат оповестени конкретни резултати." Правозащитната организация призовава за незабавно и професионално разследване на палежа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!