Местан взе на мезе Реформаторите

Владимир Йончев 18 май 2015 в 19:59 17229 12

Мине-не мине време и някакви кеймтрейлс и HAARP облъчват дясното пространство, та лидерите му почват да бълват врели-некипели.

Чета как току-що Лютви Местан се е изгаврил с Реформаторския блок. На място е и се чувствам длъжен да я навра тази гавра в очите на десните лидери още сега, за да не станат врелите-некипели официална политика и да не се червят десните избиратели наесен, чудейки се как да я легитимират.

Та Лютви Местан току-що в Кърджали каза, че ДПС с радост ще подкрепят канидата на РБ Соломон Паси за кмет на София, защото няма нищо по-естествено за либералната партия ДПС да подкрепи един доказан либерал като Соломон Паси.

С едно изказване Местан удари 3 заека.

1. Срина кампанията, че ДПС и ГЕРБ са в скрита коалиция. Не че за това твърдение няма основания, но колко е лесно сега да каже: "К'ва коалиция. Ние заедно с Реформаторския блок играем срещу тях в София. Вместо да ни обвинявате в скрита коалиция, вижте явната!" Не че от това към Реформаторския блок ще се прелеят повече от стотина гласа на заблудени депесари, объркали партийната повеля с гаврата. Но символният ефект е огромен.

2. Срина опорната точка, че каквото и РБ да предложи, ДПС все са против. Не че тя не е вярна по същество. Но колко е лесно сега да каже: "Като предлагат глупости сме против. Но като предложат нещо умно като Соломон Паси, винаги ги подкрепяме!".

3. И накрая най-важното - направи ги смешни. Между редовете им каза, че няма никакво значение кого ще предложат за кмет, защото кметът на София не зависи от тях. Ама толкова не зависи, че даже ДПС ще агитират за него и пак нищо няма да стане.

Иначе Соломон Паси е готин. Толкова е готин, че щом едни готини хора са го предложили за кмет на София, той ще даде най-доброто от себе си и ще се състезава. Нищо, че за кмет на София има точно толкова шансове, колкото за кмет на Лондон или Антарктида.

Подобно унижение с неизбираем кандидат десният избирател вече е изживявал. Помните ли, когато Обединената десница (или както там се казваше тогава) издигна Неделчо Беронов за президент. Кристално чист човек. Не чух нито веднъж дори опонентите му да кажат лоша дума за него. Но беше неизбираем. Толкова неизбираем, че на балотажа отидоха Георги Първанов и Волен Сидеров. По-голямо унижение от това - здраве му кажи.

Ако Реформаторският блок иска да пребори Йорданка Фандъкова за кмет на София, нека издигне човек, който наистина може да я победи. Да каже какво не му харесва в нейното кметуване, каква нова политика ще води и да се бори срещу нея като истински опонент.

Ако целта е Фандъкова пак да стане кмет, а РБ да запише участие като спаринг-партньор срещу нея, това не е сериозно. По-добре я подкрепете като истински коалиционен партньор, а не си кривете устата в невъзможното изречение "аз съм за, но също и против".

И за да не ме обвинят, че лобирам за ДСБ срещу ДБГ, да кажа и това: Предложеният от ДСБ Вили Лилков има точно такъв шанс като Соломон Паси. Въпрос на екзактна риторика е, че Лютви Местан използва Паси, а не Лилков в гаврата си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!