Изиграхме картите си слабо, няма да имаме генерален секретар на ООН

Николай Слатински 11 септември 2016 в 08:17 10381 11

Моето лично усещане е, че правителството на България вече е изчерпало лимита си от предложения за генерален секретар на ООН и всякакви опити да се замаже грубата грешка са само задълбочаване на абсолютно обърканата и тотално сбъркана стратегия на правителството ни.

Това пише във фейсбук специалистът по национална сигурност Николай Слатински, по повод очакванията, че до дни кабинетът ще издигне еврокомисар Кристалина Георгиева вместо Ирина Бокова.

Няма да обсъждам качествата на евентуалната ни нова кандидатка, ще споделя само защо смятам предлагането й за лишено от смисъл и дори нелепо.

1. Никой няма да има доверие в кандидат на държава, която сама е признала своята слепота и грешка и сега се опитва да я поправи, безпрецедентно за практиката на ООН издигайки нов кандидат - на международната сцена също така важи правилото "кьорав карти не играе"....

2. Дава се очевиден знак, че ние се хващаме като удавник за сламка за ПОЛА на кандидата, а даже при известната склонност да се избере този път жена, не е добра идея главният ти аргумент да е именно полът; още повече, че досегашните гласувания в СС на ООН показват, че полът не е водещият мотив при гласуването.

3. Поне двама от другите кандидати вече са получили ясни сигнали за подкрепа от основните държави-играчи и особено единият от тях, а именно безспорният фаворит, който печели с лекота и убедително всички досегашни "тестови" гласувания; ето защо е практически малко вероятно да настъпят резки промени в обещаните и заявени поддръжки за тези кандидати.

4. С рязкото антиевропейско и антизападно говорене и проруско и протурско поведение на българския премиер се прерязва практически до корен илюзията, че новият ни кандидат може да мине като проевропейска инициатива на страната ни.

И така, аз в никакъв случай не се включвам в хора на отрицателите на кандидатурата на Кристалина Георгиева (моето лично отношение към нея си е мое лично отношение), но смятам, че с грубата грешка на българския премиер, българския външен министър и българското правителство като цяло да лансира Ирина Бокова, България разигра картите си изключително слабо, профука шансовете ни да имаме генерален секретар на ООН и всякакви опити като са ни изгонили през вратата да се върнем през прозореца, само допълнително подронват авторитета ни на държава, която има стратегия, знае към какво се стреми и разполага с поне известна реалистична представа как да го постигне.
За мен разумното поведение е да не се лансира втори кандидат като замазване на грешката, а Ирина Бокова да се оттегли от надпреварата, след като дори правителството на България вече я отписва от своите намерения за подкрепа и с това я обрича да остане в седма глуха в тази изключително престижна надпревара.

P.S. Аз имам опасението, че новата ни кандидатура би получила при "тестово" гласуване още по-малка подкрепа, защото онези, които са подкрепяли Бокова и заради България, а и заради това, че е жена, сега вече няма да направят това заради детинските импровизации на нашето правителство и шикалкаването, паническите действия "иди ми - дойди ми"; плюс факта, че Русия си падаше по тоталитарно-репресивния произход на Бокова, а освен това Бокова си имаше, според мен, три сигурни, железобетонни гласа, които получаваше заради самата себе си и своя авторитет. Сега всичкото това вече няма да се пренасочи автоматически, почти съм сигурен, към Георгиева... И България може да изпадне в още по-неестетична ситуация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11563

9

Black Wolf

15.09 2016 в 18:40

Проблемът е, че избора на Бокова беше малоумен. Ако разбира се е бил избор, а не е било наредено от бащицата от Кремъл, както предполагам.
Бокова е била за руснаците е била пионка в някаква тяхна игра, и и всеки си казва "Може пък да мине някак".

Въобще избора на тази жена беше позор за България и ярка демонстрация, че у нас нищо не се е променило и на власт са същите бандити, които управляваха след 1944 г.

12373

8

Emigirl

15.09 2016 в 14:18

еми то не става с тука има, тука няма, Бокова ще е, Георгиева ще е..сигурно ни се смеят

20374

7

Стринка Минка

12.09 2016 в 16:18

При слаби карти и баба знае да дава съвети.

21668

5

Руслан

11.09 2016 в 22:04

При Гоце по-добре ли храниха?

12256

4

Stamboloff

11.09 2016 в 16:28

Надявам се да не е истина...Не че харесвам Бокова, но достойнството на България ми е важно. Като не я изберат, оттегля се и толкова. На системата "казах, но се отмятам" се ръкопляска само в държавата на тарикатите. Аналогията с комисарството в ЕС е неприложима. Разчитам много на Кристалина Георгиева...Дано.
 
X

Да помогнем на украинските деца!