Бокова: Кристалина Георгиева ме саботира

OFFNews 11 септември 2016 в 07:57 23949 10

Слуховете за подмяна на кандидата на България за генерален секретар на ООН Ирина Бокова с Кристалина Георгиева влияят негативно върху гласуването на Съвета за сигурност за ООН, защото показват непоследователност и липса на държавническа позиция. Това се казва в позиция, публикувана на официалната фейсбук страницата в подкрепа на Бокова Support Irina Bokova.

В изявлението се казва още, че е нелепо да се говори, че Кристалина Георгиева може да бъде кандидат на ЕНП за генерален секретар на ООН.

"За генерален секретар не номинират партии, а държави", се казва в становището.

В разпространената позиция има и любопитен коментар за ролята на самия вицепрезидент на ЕК:

"Ирина Бокова е единственият официален кандидат в състезанието за генерален секрертар на ООН, който на практика е систематично саботиран от конкурент от собствената си държава. Припомняме, че до този момент Кристалина Георгиева многократно е отговаряла уклончиво на въпроса дали има амбиции за поста.

Останалите кандидати в състезанието също имат противоречиво възприемане в своите собстевени държави, но нито една друга държава не саботира активно свой съгражданин. За сравнение, Гутиереш, който е социалист е активно подкрепян от испанското правителство, което принадлежи на неговите политически опоненти от Народната партия.
Въпреки кампанията от слухове Ирина Бокова успя да запази резултата от предишното гласуване, но сега се класира пета, след Сърбия и Македония."

От Support Irina Bokova заявяват още, че правителството на България трябва да отхвърли решително слуховете и да подкрепи официалният си кандидат.

След четвърто гласуване в Съвета за сигурност за нов генерален секретар на ООН в петък се заговори активно за това, че шансовете на българския кандидат Ирина Бокова са твърде малки и през следващата седмица правителството ще номинира Кристалина Георгиева за поста.

Тази информация се появи първо в онлайн изданието Pass Blue и в туитър акаунта на шефа на кореспондентското бюро на телевизия "Ал Арабия" в ООН Халал Ал-Хадж.

Кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН е договорена по време на срещата на лидерите на държавите от Г-20 на 4 и 5 септември в Китай, пише онлайн изданието Pass Blue, което следи дейността на международната организация.

Българският еврокомисар разчита на подкрепата на Унгария, Хърватия и Латвия, а на срещата на Г-20 германският канцлер Ангела Меркел е догорила с президента Владимир Путин одобрението на Русия Георгиева да се кандидатира за генерален секретар на ООН, твърди Pass Blue.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17898

12

кикимора

11.09 2016 в 23:09

Затъне ли една работа в уговорки край с нея.

20374

9

Стринка Минка

11.09 2016 в 12:02

При слабо представяне никакви саботажи не играят. А представянето е било слабо по всички линии на информация.
Жалко.

12138

5

Окомер

11.09 2016 в 10:30

За недостатъците си комунистите винаги се оптват да обвинят накой друг, дори собственият си народ.
Кристалина била отговаряла уклончиво, още малко ще я обвини че е жива.