Разлюби ли Москва Бокова? "Комерсант" с критична статия към нея!

OFFNews 06 септември 2016 в 16:36 14883 5

Възможно ли е Москва да е оттеглила подкрепата си за българския кандидат за шеф на ООН Ирина Бокова?

Според бившия ни посланик в руската столица Илиян Василев това е точно така, а изводът му се базира на критична статия за Бокова, публикувана от реномираното издание "Комерсант".

В публикацията с автор Николай Марченко от 5 септември надълго и нашироко се разказва как в челната тройка на фаворитите за генерален секретар на ООН попада и българката, завършила висшето си образование в Москва, която има най-много противници за кандидатурата си именно в родината си.

"Комерсант" обяснява на руснаците и че сегашният генерален директор на ЮНЕСКО е дъщеря на един от идеолозите на комунистическия режим по време на управлението на Тодор Живков  - Георги Боков. Изтъква се, че той е бил член на Централния комитет на БКП и главен редактор на държавния официоз  "Работническо дело".

"По правилата на руската журналистика и връзката и с Кремъл подобен материал не може да се появи, ако той противоречи на настроенията "на върха". Което означава, че там имат друг фаворит или вече не залагат само на Бокова", написа Илиян Василев във фейсбук.

Според него кандидатура на госпожа Бокова е неизбираема, тъй като тя няма рефлекс на западен политик и не знае как се печелят сърца и умове извън комфортната зона на номенклатурната среда.

"Бокова твърде много афишира близостта си с Путин и то във време, когато той е в ярка и открита конфронтация със Запада. И втората, основна грешка, бе пренебрежението към необходимостта от изграждането на мостове към несъгласните с нея в българското общество. Не е речено, че щеше да успее да ги убеди, но поне щеше да изпрати послание, че го желае", убеден е бившият ни посланик в Москва. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12031

5

Holocene

08.09 2016 в 11:22

Някои мислят, че ако баба Бока застане начело на ООН, България ще прокопса, и току се бият в гърдите като Бай Ганьо: "Булгар,булгар!". Нищо подобно. Какво спечелиха Гана, Египет, Бирма и пр. от генералното секретарство? Дръжки! Само ибрикчиите й ще се наместят на сладки служби, руснаците ще спечелят агент за влияние, а България пак ще си остане с пръст в вустата.

20374

4

Стринка Минка

06.09 2016 в 23:24

Интересно развитие. И що така?

11841

3

трафоПОСТ

06.09 2016 в 19:52

Малее, каква снимка са и сложили.

Вярно е, че Комертсант е солидно издание, което си позволява опозиционност, но едва ли биха ударили по Бокова, ако от Кремъл не са си намерили друг, така че да е необходимо нейното отстраняване за да може да пробие той. Доколкото знам на последното гласуване словак се изкачил до Бокова, така че може той да е новият любимец на кремълското джудже и аканата му империйка.

15914

2

поп Дръвчо

06.09 2016 в 18:20

КомерсантЪ го играе опозиционна медия в РФ. Нормално е да пуска от време на време някой фитил.

11751

1

Big Smile

06.09 2016 в 16:56

Ами, добре че има подкрепата на колегите си от кабинета на Жан Виденов!!!!
Viva Rumen Getchefff