Иван Нейков: 2016 г. в най-добрия случай ще е като 2015 г.

OFFNews 03 януари 2016 в 13:09 4099 3

Иван Нейков.

2016 г. вече сме я изживели от гледна точка на социалната сфера, заяви пред БГНЕС бившият социален министър Иван Нейков, като добави, че социалната сфера зависи от бюджета, а ако гледаме настоящият - 2016 г. в най-добрия случай ще е като 2015 г.

"От гледна точка на доходи и на пенсии, и на социални помощи, всъщност нивото на 2016 г. ще бъде като на 2015 г. Ще бъдем свидетели на това, че много хора няма да усетят положителна разлика", смята той.

Според него няколко неща трябва да бъдат променени: да има нови механизми за повишаване квалификацията на хората; да има връзка между заплатите на работниците и тяхната квалификация.

"Необходимо е и да имаме просветени работодатели, защото голяма част от българските работодатели са вероятно добри специалисти в своя бизнес, но не умеят да управляват човешките ресурси. Това един от дефицитите, които трябва час по-скоро да бъде преодолян. Това, че хора от градския транспорт без средно образование взимат по-високи заплати от научните сътрудници в БАН, например, е по-скоро резултат от натрупани деформации. По-тревожното е, че заплатите у нас по никакъв начин не растат и не са обвързани с квалификацията на хората", категоричен е Нейков.

Нейков е на мнение, че хората трябва да бъдат насърчавани да се квалифицират все повече и повече, като за всяка подобна предприета стъпка да им се увеличава заплатата. По този начин ще са мотивирани да се усъвършенстват.

Ромите, които са една голяма част от тези, които разчитат на социалните помощи, не могат да бъдат обхванати от тази идея за повишаване на квалификацията. Нейков посочи, че точно това е едно от големите предизвикателства пред системите и на пазара на труда, и на образованието.

"Тези хора са загубени за образованието. Наивно е да мислим, че можем да ги върнем обратно в училище. За тези хора обаче има друг механизъм, който трябва да развием и да реализираме. Това е признаването на умения, придобити по неформален начин", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!