Иван Нейков: Не сме некадърни, но ни остаряват знанията

OFFNews Последна промяна на 01 май 2015 в 09:58 2911 2

"Не сме некадърни, но ни остаряват знанията", това заяви експертът и бивш социален министър Иван Нейков пред Нова телевизия.

По думите му работещите в България са 3,2 млн. души. Поне 2,50 млн. от тях имат нужда от повишаването на квалификацията. И ако това не се случи, то работодателите ще започнат да търсят по-високо квалифицирани чужди работници, категоричен е Нейков. 

„Усещам, че работодателите започват да мислят за внос на работна сила, да търсят отвън по-квалифицирана работна сила. Това ще създаде много сериозен проблем”, допълни той.

Проблемът, според експерта, не е обаче само в квалификацията, тъй като последните изследвания показват, че знанията ни остаряват много бързо. "Само десетина години след университета вече половината от това, което сме учили не е актуално", допълни Нейков. 

Липса и мотивацията в хората. "Тогава когато аз започвам да се колебая дали да избера една работа с минимална работна заплата или да си избера социални помощи, тогава наистина се появява този мотив: по-добре да си лежа вкъщи на социални помощи отколкото да взимам толкова пари." Когато заплатата е съизмерима със социалните помощи, то хората предпочитат второто, допълни бившият социален министър.   

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.05 2015 в 13:44

какво излезе не повече от 700 хиляди души дето работим във по-сериозни фирми издържаме 7 милиона.......

После защо няма пенсии, болници, изтребители и не знам си какво....еми като всеки нормално трудещ се човек издържа 10-тина други......

А сметнете че от тия 700 хиляди има хора в сектора на услугите работещи за вътрешния пазар т.е. въртят едни пари, но не генерират износ. Оставаме сигурно 70-тина гхиляди дето сме в туризъм, ИТ и фармация дето издържаме цялата държава.

Бате Бойко иска и нямкак фермерите да се включат малко от малко.....поне там не за всички позиции се изисква квалификация.

01.05 2015 в 11:02

Може и да има нещо вярно. Но ми е интересно как голяма част от работодателите ще намерят по-висококвалифицирани хора от чужбина за тези заплати, които предлагат.