Екзакта: Продължаваме промяната води пред БСП, Радев бие Герджиков на балотаж с 63,5% срещу 36,5%

OFFNews 07 ноември 2021 в 12:33 16991 0

В началото на ноември ГЕРБ-СДС има най-висока електорална тежест и запазва позицията си на първа политическа сила. Втори са "Продължаваме промяната" с малка преднина пред БСП. 

Това показва социологичеко проучване на на „Екзакта Рисърч Груп“, проведено в периода 29 октомври - 5 ноември 2021 г. сред 1025 пълнолетни български граждани, цитирано от бТВ. 

Предимството на ПП пред БСП е в потенциала на новата формация сред политически апатичните и сред колебаещите се избиратели, посочват от социологическата агенция. 

Според проучването 25% от хората, които не са отишли до урните на 11 юли, заявяват готовност да подкрепят ПП през ноември. В столицата, електоратът на ПП надхвърля като дял електората на БСП. 

„Екзакта“ не регистрира отлив на доверие сред сегашните избиратели на ПП след обявяване на решението на КС. Не изключваме, обаче, решението да има някакво влияние върху част от потенциалния електорат на ПП“, допълват социолозите.

БСП е постигнала мобилизация на електората си, каквато не е имала отдавна, се казва в проучването. Това се дължи на самочувствието на социалистите, че са незаобиколим фактор при съставяне на следваща управленска конфигурация. Проучването нарежда на четвърто място „Има такъв народ“ (12,5%). Според данните от началото на кампанията ИТН губи между 2 и 3 пункта от електоралната си тежест. ИТН остава предпочитана от младите българи на възраст под 30 години. Все още ИТН има сериозен електорален дял и сред хората на възраст между 30 и 40 години, както и в малките населени места. 

Противоборството за петото място е между ДПС (9,5%) и „Демократична България“ (9,2%). Социолозите коментират, че при силна финална част на кампанията, всяка една от двете формации би могла да се доближи до групата на водещите партии.

„По 90% от гласувалите за ГЕРБ и за БСП на 11 юли, декларират готовност да подкрепят тези две партии и на 14 ноември. ДПС разчитат на цели 97% от избирателите си от юли, а ДБ - на малко над 80%. Една трета от бившите избиратели на ИТН понастоящем декларират, че ще гласуват за ПП“, уточняват от „Екзакта“. 

Под чертата, но с шанс да прескочат 4-процентовата бариера остават „Изправи се БГ! Ние идваме“, „Възраждане“ и ВМРО. 

Електорални намерения за президенския вот 

Балотаж ще има, ако се запазят тенденциите към 5 ноември, показва проучването на „Екзакта“. Сигурни участници в него са сегашният президент Румен Радев и проф. Анастас Герджиков. Резултатът от него би бил 63,5% срещу 36,5% в полза на сегашния президент на страната. 

„Дълбочинният анализ на „Екзакта“ показва, че Румен Радев има значително поголям ресурс от Анастас Герджиков при балотаж сред политически изкушените избиратели, както и сред нерешилите кого да подкрепят за президент“, уточняват социолозите.

------------------------------------------------
Настоящото национално изследване на Екзакта Рисърч Груп е проведено в периода 29 октомври - 5 ноември 2021 г. сред 1025 пълнолетни български граждани в 123 гнезда, в 91 населени места от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци, която възпроизвежда структурата на населението по местоживеене, пол и възраст.

Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано “face to face” интервю. Максималната грешка при 50%-вите дялове е +/- 3%.
Изследването е финансирано със собствени средства на „Екзакта Рисърч Груп”

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови