Барометър България: Четири партии влизат в ЕП, 36,4% ще решават в деня на вота за кого да гласуват

Последна промяна на 17 май 2019 в 12:40 7519 2

Четири партиите влизат със сигурност в следващия европарламент - това са ГЕРБ, БСП, ДПС и ВМРО. 

33,8% от хората заявяват, че със сигурност ще гласуват, 36,5% се колебаят, а 29,7% категорично няма да гласуват, показват данните от проучване на "Барометър България", проведено от 10 до 15 май (характеристиките на изследването в края на статията)

Изборите в края на май по всяка вероятност няма да променят тенденцията за ниска избирателна активност, но делът на колебаещите се дали да го направят е относително висок – 36,5%, като решението им има потенциал да повлияе на резултатите в полза на една или друга политическа сила. 

Сред тези, които твърдо са решили да гласуват, за ГЕРБ ще пуснат бюлетина 31,9%, а за БСП - 31,2 на сто. 

За ВМРО с водач на листата Ангел Джамбазки – 7% към момента заявяват твърдо намерение да гласуват за кандидатурата на воеводите. 

ДПС получават подкрепа от 8,8%, но трябва да се има предвид че резултатът им на изборите е трудно прогнозируем с точност поради спецификата на традиционния им електорат и вътрешните процеси, протичащи в движението, коментират от Барометър България. 

Останалите формации към момента остават под прага за излъчване на представител в Европейския парламент, като се наблюдава значим дял избиратели, които все още се колебаят дали да отидат до урните и за кого да дадат вота си, ако го сторят. 

В случай, че все пак решите да гласувате за кого сте склонни да дадете гласа си?*

ГЕРБ биха могли да мобилизират 14,3% от колебаещите се избиратели и да подобрят резултата си. ВМРО имат потенциал да привлече допълнително 21,4% от тези, които все още не са взели решение. В случая значение има фактът, че Ангел Джамбазки като водач на листа печели одобрение и привлича гласове и извън тясно партийния електорат, както и че след решението на партиите от ОП да се явят самостоятелно на избори част от симпатизиращите на коалицията като единна формация могат да насочат гласовете си към ВМРО.

БСП много трудно поне на този етап и за тези избори ще разширят значително подкрепата си извън традиционните си гласоподаватели, но все пак биха могли да привлекат вота на част от колебаещите се с леви убеждения - 8% от колебаещите се, в конкуренция с „Коалиция за България“ (АБВ). Има и значителен дял колебаещи се, които не изявяват склонност да гласуват за конкретна листа към момента, но все пак съществува вероятност да отидат до урните, като вотът им ще бъде решен в последния момент – това са 36,4% от колебаещите се. 

*Посочените резултати са само за отговорилите с „Колебая се“ на Въпрос 1.

ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ИЗСЛЕДВАНЕТО

Период на провеждане на изследването: 10-15.05.2019 г. 

Методология: Количествено проучване

Представителност: населението на България с избирателни права

Обем на извадката: 843 души на възраст над 18 г.

Методика: Стратифицирана квотна извадка по признаците възраст и пол

Метод: Телефонно интервю

Финансиране: Собствено

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

873

2

ЛАФЪРДИЕВ

17.05 2019 в 16:13

Другите социоЛЪЖСКИ агенции течението в офисите го усещат поне от 1001 УЖ интервюирани..

1172

1

Стърголета

17.05 2019 в 13:47

Поредната платена публикация на ГЕРБ