Quantcast

Алфа рисърч: По-малко купен вот и повече партии в НС при задължително гласуване

Вероника Шербанова Последна промяна на 06 юни 2014 в 14:22 7976 9

Геновева Петрова

По-малко купени гласове и повече партии в Народното събрание, ако бъде въведено задължително гласуване. Това прогнозира социологът от Алфа рисърч Геновева Петрова пред OFFNews.

Коментирахме въпроса още по времето на дебатите за предложения от президента референдум. Задължителното гласуване е важно за намаляването на тежестта на купения вот, на контролирания вот, на организирания вот за сметка на автономния, посочи Петрова.

В същото време обаче Петрова коментира, че в момента има по-важни въпроси, които чакат своя отговор и целта на това искане е да се предизвика дебат, за да се отклони вниманието от тези въпроси.

Повдигането на въпроса за задължителното гласуване от страна на БСП цели да неутрализира негативите след евроизборите. Освен това е начин да избегнат въпроса за неуспеха на правителството, за управлението, което вече една година се опитват да представят като работещо и успешно, но вече се вижда, че е изключително нестабилно и няма подкрепа, каза социологът.

Още е спекулативно да се коментира как би изглеждал парламентът след евентуално въвеждане на задължително гласуване, тъй като вотът на хората се влияе – от актуалните събития, актуалната обстановка, и няма гаранция, че той наистина би бил такъв, уточни Геновева Петрова.

При големите партии не може да се каже коя ще има повече гласове. Що се отнася до цялостния вид на парламента, аз лично предполагам, че в него ще влязат повече партии. Много партии останаха под чертата, но е възможно да успеят да прескочат прага. Възможна е мобилизация на дясноцентристките партии и конкретно на Реформаторския блок. На евроизборите те получиха само един мандат, но това показва нагласите в обществото. При един вот в момента, независимо дали ще е със задължително гласуване, те биха имали по-добро представяне, категорична е Петрова.

По думите й независимо дали ще се вземе решение за въвеждане на задължителен вот или не, трябва да се решат проблемите.

Трябва да се въведат механизми, които да ограничат купуването на гласове. Но и при промените трябва да се внимава, особено ако някой мисли да направи такива промени, които да са в негова помощ. Нека само да припомня, че БСП направиха промените в Изборния кодекс, но въпреки това резултатът показа, че са направили грешка, коментира социологът от Алфа рисърч.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.06 2014 в 11:52

1. Задължително гласуване - ДА
2. 50/50 - пропрционално/мажоритарно - ДА
3. Електронно(влизаш в кабинката, пред теб монитор и ... четеш-избираш-натискаш, четеш-избираш-натискаш ... и ето законен образователен ценз) - ДА
4. Преференция и при пропорционалното(за партии) гласуване. Избирам партия1, партия2 и партия3. Ако партия1 не мине бариерата гласът ми отива за партия2 и ...т.н. Ако и 3-те партии не влизат тогава нека се разпределя пропорционално за влезлите в парламента. ДА

07.06 2014 в 09:47

може и без платен вот, ако държата плаща на избирателите, а не на избираните

06.06 2014 в 21:05

Не се мъчете толкова,едно условие за предварително записване за изборите със саморъчно попълван формуляр без помощ при попълването свършва половината задача.
Второто е условието да попълваш преференцията саморъчно с цифри в кръгчето или две задължителни преференции за да бъде бюлетината валидна.
И целта е постигната много необразовани хора няма да се справят или ще объркат, а платения вот еддва се справя с правилото за една преференция две му идват в повече.

06.06 2014 в 20:36

Подкрепете: Образователен ценз за избирателите! https://www.facebook.com/pages/%D0%94%D0%B0-%D0%B2%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BC-%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0 %BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B7-%D0%B7%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0 %D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5/1442439862673621

06.06 2014 в 20:17

Всъщност задължителното гласуване ще промени само цената на платения вот и относителната тежест на купените гласове спрямо подадените честно. Не че е лошо, дори и толкова, но няма съвсем да оправи нещата, поне ако не се научат избирателите, хем да упражняват твърд протестен вот, винаги когато са недоволни, вместо да си реват вкъщи, хем да не търчат като изоглавени да избират нов "месия" на всеки 4-8 години, който отново да разбие наивните им сърчица, и да се чудят пак през следващите осем, какво да правят.
Задължителното гласуване не е по-важно от задължителното премахване на изборната бариера от 4 % за националните избори и задължителните преференции, което доказано проработва на последните евроизбори точно срещу купения вот.

06.06 2014 в 15:14

Да си спомним, че задължителният вот е една от точките в президентския референдум, който беше блокиран от Миков, т.е. от БСП!? Така че извъртането на Станишев на 180 градуса е по-скоро ответен удар на ДПСарския шут. Както и да е. Обществото може само да спечели от този двубой, защото очевидно партиите с твърд и прост електорат като ДПС и БСП ще олекнат. Ако пък се въведе електронно гласуване и избирателен ценз 8-ми клас, направо "пиши ги бегали".

06.06 2014 в 14:51

БЪЛГАРИ, пак не мислите с главите си! ВИЕ в коя държава живяхте последните 25 години (че и повече)?! Да се радвате на предложение дошло от Станишев и незабавно подкрепено от Борисов?! Що за дебилщина е това? За толкова години тези индивиди доказаха, че работят единствено и само за СЪСИПВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ, а сега аплодирате техните предложения.

И трите големи партии са се разбрали, това е повече от ясно! Задължителното гласуване няма да промени нищо, да процентът на ДПС ще падне, но не забравяйте, че те вече си имат "България без цензура" и вместо всички да подскачате от кеф как ще останат с 5% помислете колко идиота ще гласуват за ББЦ. Да не се окаже накрая, че ДПС + ББЦ имате повече депутати отколкото са имали САМО ДПС във всички предишни парламенти?

"Отцепилият" се от БСП професор Георги Близнашки заедно с някакъв измислен Инициативен комитет инициира подписка за референдум преди няколко месеца за задължително гласуване, от около 2 седмици започна да обикаля телевизионните студия (беше и при учиндолския олигофрен, известен червен шоумен), за да се оплаква как Михаил Миков спъвал референдума. И сега изведнъж всички се обединяват зад тази идея? Цялата ситуация е повече от прозрачна! Подготвя се нещо чудовищно, третата национална катастрофа чука на вратата ни, мислете и дано бъде по-леко от предначертаното!

06.06 2014 в 14:50

ти да не си минал към Реформаторския Блок? Щото на Атака избирателите са тъпаци, не много по-различни от останалите. Само РБ гледах статистика, че блести с ценз на избирателя.
за чии ти е ценз?

06.06 2014 в 14:43

Винаги ще има купуване на гласове, обаче след въвеждане на образователен ценз поне няма да е толкова масово, както досега. И това е нещо.