Човешка грешка е първата версия за взрива в Горни Лом, откриха биологичен материал

OFFNews 03 октомври 2014 в 18:35 7016 4

Снимка: Булфото / Боян Иванов

Работната версия за инцидента в Горни Лом, при който бяха взривени два цеха за боеприпаси, е голяма човешка грешка - на много хора, обяви на пресконференция окръжният прокурор на Видин Маруся Илиева след направения първи оглед на мястото на инцидента.

Втората версия за инцидента е за нарушаване на правилата на охрана на труда, уточни Илиева.

При днешния оглед на мястото е намерен биологичен материал от телата на загиналите.

Пейзажът на мястото на инцидента е близък до лунен, каза Андрей Цветанов - ръководител на отдел в Националната следствена служба.

При огледа са открити четири кратера. Единият е с големина 6 метра, другите са с размери около половин метър.

На метри от взривените цехове в завод "Миджур" разследващите са открили останки от три леки автомобила. От тях също може да е излязла искра, която да е причинила взрива, коментира пред БНТ бившият заместник-министър на отбраната Валентин Радев, който е един от първите експерти, влезли на мястото на взрива.

Общо 15 следователи работят по инцидента не само в селото, но и във Видин, София и Монтана. Образувани са седем работни екипа, към тях има привлечени технически лица и съдебни лекари и експерти.

Започнали са разпити на хората от първата смяна, която е работила в завода и е напуснала непосредствено преди експлозията. Взети са показания и от направилите снимки от безпилотния самолет.

Към работната версия е приложен и снимков материал от специализираната машина "Пустинна котка".

От хуманни съображения все още не са разпитани близките на загиналите, каза Илиева.

В огледа на района участват освен специалисти на Националната следствена служба, сапьори, обучени кучета и съдебни лекари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови