Quantcast

Човешка грешка е първата версия за взрива в Горни Лом, откриха биологичен материал

OFFNews Последна промяна на 03 октомври 2014 в 18:35 6078 4

Снимка: Булфото / Боян Иванов

Работната версия за инцидента в Горни Лом, при който бяха взривени два цеха за боеприпаси, е голяма човешка грешка - на много хора, обяви на пресконференция окръжният прокурор на Видин Маруся Илиева след направения първи оглед на мястото на инцидента.

Втората версия за инцидента е за нарушаване на правилата на охрана на труда, уточни Илиева.

При днешния оглед на мястото е намерен биологичен материал от телата на загиналите.

Пейзажът на мястото на инцидента е близък до лунен, каза Андрей Цветанов - ръководител на отдел в Националната следствена служба.

При огледа са открити четири кратера. Единият е с големина 6 метра, другите са с размери около половин метър.

На метри от взривените цехове в завод "Миджур" разследващите са открили останки от три леки автомобила. От тях също може да е излязла искра, която да е причинила взрива, коментира пред БНТ бившият заместник-министър на отбраната Валентин Радев, който е един от първите експерти, влезли на мястото на взрива.

Общо 15 следователи работят по инцидента не само в селото, но и във Видин, София и Монтана. Образувани са седем работни екипа, към тях има привлечени технически лица и съдебни лекари и експерти.

Започнали са разпити на хората от първата смяна, която е работила в завода и е напуснала непосредствено преди експлозията. Взети са показания и от направилите снимки от безпилотния самолет.

Към работната версия е приложен и снимков материал от специализираната машина "Пустинна котка".

От хуманни съображения все още не са разпитани близките на загиналите, каза Илиева.

В огледа на района участват освен специалисти на Националната следствена служба, сапьори, обучени кучета и съдебни лекари.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.10 2014 в 23:55

не е кратер ами само липсват стените перфектно се разчитат къде е била основната подова плоча на помешението. и има отломки. глдайте Чернобила за истински кратер като метеорит.

или на Хамериканците хранилището за радиоактивни отпадъци WIPP, никой не може да слезе там да разчисти заради неправилно боравене с рециклирани бомби в следващите 1000000 години защото,. редиацията е космическа, всичкото било човешка грешка, нали, ами до кога човешки грешки бе. докато не остане нищо живо на планетата, до тогава. Своеволията на военнопромишленият комплекс тепърва ще ни излезе през носа. Мини,. бомби. всичкото е тяхно дело. безумие

03.10 2014 в 20:07

Бе, видеонаблюдение. Не чете ли оня ден - то вентилация не е имало ...

03.10 2014 в 19:05

Имало ли е видео наблюдение в цеха?Ако не е имало, добре ще е във всички такива цехове да се поставят камери.

03.10 2014 в 18:55

Така им е най-лесно , сега някой от загиналите ще е главният виновник. Истинският виновник е така наречената "демокрация" и последвалата "приватизация". Това ако се беше случило в Германия , още вчера поне десет души начело със собственика на фирмата щяха да са с белезници.