За Нова година изкарват полицаи с автомати и заграждения срещу злонамерени шофьори

OFFNews 29 декември 2017 в 14:11 4455 1

За Нова година изкарват полицаи с авточати и заграждения срещу злонамерени шофьори

Засилени мерки за сигурност е предприела столичната полиция във връзка с празненствата по случай посрещането на Нова година. Само на площад "Батенберг" в София се очаква 20 хиляди да изпратят последната минута на 2017-а.

Сцената вече е под 24-часова охрана от вчера. От МВР не уточняват колко точно униформени ще ни пазят в новогодишната нощ, но стана ясно, че ще има десетина екипа от по двама души, които ще патрулират, въоръжени с автомати. Те ще съблюдават за реда в различни точки в София.

Ще има два реда тежка техника в района на площад „Батенберг”. По този начин ще се противодейства при евентуални злонамерени действия спрямо празнуващите, включително и атаки с автомобили. На площада ще има екипи огнеборци и медицински екип на столичната пожарна, готови да окажат помощ на гражданите, ако това се наложи.

Ще бъдат изградени общо осем КПП-та, които ще пропускат гражданите към площада. Хората не трябва да носят в себе си чадъри, стъклени бутилки и остри предмети, пиротехника и пистолети.

Полицаи ще има и пред всички търговски центрове в столицата, летището, гарите и автогарите. 

Без сериозни инциденти и нарушения на обществения ред са преминали коледните празнични дни. Статистиката на СДВР сочи намаление на престъпността като цяло в столицата, отбеляза комисар Борислав Муеров, началник на отдел „Охранителна полиция“ в столичната дирекция. Четири са заявените джебчийски кражби за периода 22-27 декември. Около 4- 5 са случаите във всяко от деветте районни управления на задържани с наркотични вещества. Той посочи, че зад тези резултати стоят предприетите превантивните мерки от ръководството на СДВР - създадена предварителна организация, проведени срещи с представителите на охранителните фирми, сформирани тактически екипи и засилено полицейско присъствие. Муеров поясни, че с цел недопускане на престъпни посегателства в районите на малките населени места около столицата са били осигурени полицейски екипи, готови да окажат съдействие на жителите.

За периода 23-27 декември в столицата са станали 10 тежки пътнотранспортни произшествия, заловени са 25 шофьори, управлявали след употреба на алкохол и 4-ма – след наркотични вещества, съобщи комисар Тенчо Тенев, началник отдел „Пътна полиция“-СДВР. Той уточни, че през настоящите празнични дни са осигурени по два екипа, които ще дежурят пред големите търговски обекти.

Очаква се засилен трафик на 1 януари на входните артерии на София – по първоначални данни около 150 хиляди коли ще влязат в столицата. Движението ще бъде подпомагано от екипи на отдел „Пътна полиция“ и при необходимост те ще имат готовност да преминат към ръчно регулиране. На Владая ще бъде въведено т.нар. реверсивно движение,/за улеснение на влизащите в София ще бъдат отворени две платна/. Освен, че полицаите ще улесняват движението на моторни превозни средства, ще продължат и проверките за шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества, ще се контролира и движението по пътното платно и др.

През празничните дни са извършени 303 проверки за пиротехнически изделия, като са открити 25 продукта, несъотвестващи с изискванията. Издадени са три заповеди за спиране на фойерверки с нарушена опаковка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови