Траур. Погребват Ангел днес, арестуваха 127 от протеста

OFFNews 25 септември 2011 в 08:00 2641 0

Граждани се събраха в София, за да изразят негодуванието си срещу убийството в Катуница и да покажат съпричастността си с почерненото семейство на убития Ангел

Снимка Стефан Марков/Булфото

Граждани се събраха в София, за да изразят негодуванието си срещу убийството в Катуница и да покажат съпричастността си с почерненото семейство на убития Ангел

Катуница е в траур. Днес съселяните и хора от всички краища на страната, съпричастни към трагедията на семействата на убития Ангел Петров и починалия му приятел Павел, ще изпратят Ангел в последния му път. Погребението е в 15 часа.

Тялото му е в местния храм. Цяла нощ е имало бдение на хора от селото. В момента младежи също се събират пред църквата. В 12 хората от Катуница отново се събират пред изгорелите палати на Кирил Рашков, т. нар. цар Киро. И отново ще искат ромската фамилия да се изсели завинаги. Според приятел на загиналия Ангел, който е бил с него в деня на смъртта му, всичко е било преднамерено, организирано.

Шествие към Аджисан махала на протестиращи срещу убийството на Ангел от Катуница

Ромите от „Столипиново” са дошли в Катуница с цел да убиват, те са били с ножове. До момента на място са останали дежурни полицаи. В Катуница все още има полиция, но по-малко, отколкото вчера.

Днес от 11 часа в сградата на ОД на МВР – Пловдив главният секретар на вътрешното министерство Калин Георгиев, директорът на дирекцията старши комисар Тодор Чонов и окръжният прокурор дават пресконференция.

По обед днес граждани се събират на площад Централен в Пловдив.

Предисторията

19-годишният Ангел бе умишлено блъснат и премазан от циганска наказателна бригада в микробус в петък вечерта пред очите на баща му, Атанас. Той изтичва на улицата, вижда как тялото на детето му се преобръща и е влачено поне десетина метра, после машината-убиец изчезва от селото. За няколко минути се събира цялото село. Идва и полиция. Кървавият бус отново се появява, хората се опитват да го спрат с жива верига. Шофьорът дори не намалява скоростта. Минава през хората. Прегазва двама от приятелите на починалия на път за болницата Ангел - Атанас Васев и Петър. Под гумите попадат и трима служители на реда.

Преди да бъде убито, момчето е било заплашвано от група около наследниците на ромския алкохолен бос Кирил Рашков, известен още като цар Киро. Павел – приятел на Ангел, се включва в протестното шествие към палата на циганския бос на следващия ден. По пътя присаденото му сърце не издържа, припада, а по-късно младежът издъхва в болница.

Протестът на хиляди избухна 24 часа след убийството – към 20 часа в събота. Агитките на „Ботев”-Пловдив и „Локомотив”-Пловдив се обединиха, към Катуница се стекоха над 2000 хиляди българи, потресени от ставащото. Изпепелени бяха къщите в „имението” на ромския бос в селото и колите му. Сутринта в събота той избяга с фамилията, пазен от 20-ина полицейски коли. По телефона той отричаше да има нещо общо със случилото се и до последно твърдеше, че си е в Катуница и никъде няма да ходи, нито да се изселва.

Нито един не пострада в протеста. Но след края му – към полунощ, започнаха арести. 127 души, според официално обявеното от МВР, от участниците в протеста са били задържани. Обвинени са във вандализъм, хулиганство, палеж, рушене на чужда собственост. Полицията задържа шофьора-убиец, криминално проявен, с инициали С.Й. Нищо не се споменава за бригадата, част от която е бил той. Както и за това къде и защо полиция пази Кирил Рашков и семейството му.

OFFNews.bg изказва съболезнованията си на близките.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!