ВКС потвърди присъдите на ромите, прегазили трима души в Катуница

01 юли 2013 в 14:56 1564 0

Къщата на Рашкови в Катуница, Снимка: БГНЕС
Къщата на Рашкови в Катуница, Снимка: БГНЕС

Върховният касационен съд потвърди (ВКС) изцяло присъдата на Пловдивския окръжен съд, с която бяха осъдени подсъдимите Спас Христов и Георги Йорданов за инцидента в Катуница, съобщиха от Съдебна палата-Пловдив.

Христов влиза в затвора за седем години при първоначален строг режим и лишаване от шофьорски права за срок от 10 години. Йорданов пък ще прекара в затвора с година по-малко, като за 9 години няма да има право да шофира.  

Двамата бяха признати за виновни в това, че на 23 септември 2011 г. в с. Катуница с колите си умишлено са блъснали Петър Георгиев, Валентин Костов и Атанас Васев. Спас Христов и Георги Йорданов бяха осъдени също и да заплатят на гражданския ищец Петър Георгиев общо 10 000 лв. за причинените му телесни повреди. Спас Христов трябва да заплати на Атанас Васев сумата от 5000 лв. за причинените му телесни повреди.

Според обвинителния акт на 23 септември 2011 г. вечерта подсъдимите Христов и Йорданов потеглили с личните си автомобили за с. Катуница, като те трябвало да участват на мешере в дома на Кирил Рашков.

Около 22.00 часа двата автомобила пристигнали в с. Катуница и се насочили съм дома на Кирил Рашков, точно в момента, в който напрежението в селото след прегазения Ангел Петров, рязко се повишило. Жителите на селото се вдигнали на протест срещу ромската фамилия Рашкови, като в района имало засилено полицейско присъствие. 

Двамата не успели да минат с автомобилите си през блокираното кръстовище, но въпреки всичко не се отказали да стигнат до дома на Кирил Рашков. Тогава те надули клаксоните на автомобилите си, а жителите на селото отвърнали, като почнали да удрят по автомобилите им. Като изход от ситуацията Йорданов се опитал да потегли напред, но спрял след около половин метър. Христов опитал да се измъкне на заден ход, след което рязко потеглил напред, преминал покрай автомобила на Йорданов и ускорявайки скоростта си на движение, се врязал в групата от хора, между които се намирали и пострадалите Петър Георгиев, Валентин Костов и Атанас Васев.

При тази маневра автомобилът ранил полицая Атанас Васев, а Петър Георгиев бил блъснат и отхвърлен напред. След това Христов продължил движението си напред към къщата на Рашков, последван от Йорданов. Йорданов блъснал Георгиев, който се намирал пред него паднал на пътното платно.

Само преди 10 дни съдът намали присъдата на Симеон Йосифов, който уби 19-годишния Ангел, след като го прегази. На Йосифов бяха последователно бяха наложени съответно 17, 18 и на последна инстанция - 15 години затвор. 

Размириците в Катуница и убийството на Ангел станаха на 23 септември 2011 година след конфликт между вуйчото на Ангел и членове на ромската фамилия Рашкови. Той подал сигнал в полицейския участък за напрежение между негови близки и фамилията на Кирил Рашков, а веднага след това Рашков го заплашил него и майката на Ангел с убийство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !