Смърт при евентуална умисъл: Прокуратурата повдигна обвинение за убийството на 15-годишния пешеходец

OFFNews 03 септември 2023 в 15:40 6373 3

Снимка БГНЕС

Иво Илиев, заместник-ръководител на Софийска градска прокуратура

Прокуратурата повдигна обвинения на Петър Тодоров, водач на лекия автомобил, причинил в центъра на София снощи катастрофа, при която загина 15-годишно момче. За привличането на Тодоров като обвиняем  съобщи на брифинг пред журналисти Иво Илиев, заместник градски прокурор от Софийската градска прокуратура.

Обвинението срещу Петър Тодоров е по текста от НК за причиняване на смърт след умишлено нарушаване на правилата за движение по пътищата. 

"Извършват се неотложните действия, събират се материали, които днес преди час бяха докладвани на дежурен прокурор от Софийската градска прокуратура, който след запознаване с тях прецени, че са на лице достатъчно доказателства за привличане на водача на лекия автомобил в качеството му на обвиняем за извършено престъпление по член 343, ал. 1, буква В от Наказателния кодекс или това е причиняване на смърт след умишлено нарушаване на правилата за движение по пътищата, като това е станало при евентуален умисъ. Квалификацията е, че това е станало при евентуална умисъл, каквото е обвинението за катастрофата, при която загина Милен Цветков, както и за катастрофата на Околовръстното шосе ,при която загина френски гражданин", заяви прокурор Илиев.

Прокурорът добави, че водачът е управлявал автомобила си по начин, по който неминуемо би довел до обществено опасни последици и причиняването на смърт. Смята се, че шофьорът е допускал, че може да има опасни последици, тъй като първоначалните данни са, че колата се е движела с много висока скорост, може би в рамките на 80 км/ч, не е имало и спирачен път. Според експертизата водачът е употребил алкохол – дрегерът е показал 2 промила, информира Илиев. Той допълни, че мъжът е разчитал на шанса и случайността и не е предприел никакви действия за предотвратяване на евентуално произшествие. Затова прокурорът е преценил, че деянието е извършено при евентуален умисъл. За това престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода от 10 до 20 години. Ако съдът го признае за виновен, той ще бъде лишен от право да управлява моторно превозно средство до живот.

Директорът на СДВР ст. комисар Любомир Николов обяви, че преди да блъсне и убие на място 15-годишния пешеходец Тодоров изминал едва 400 метра. Мъжът се качил в колата си на "Славянска" беседа и катастрофирал на кръстовището на "Гурко" и "Иван Шишман. Николов допълни, че автомобилът е бил марка "Мерцедес", Е класа, който не е на името на водача. Шофьорът - 37 годишен е бил придружаван от жена, която не е негова съпруга. Тя е била с дете, чиито баща не е обвиняемият. Колата не се води и на името на жената, а на друго лице. Николов поясни, че водачът не е направил опит да избяга. Той има регистрация през 2005 г., по която има образувано досъдебно производство за управление на автомобил след употреба на алкохол и едно провинение за превишена скорост през 2020 г., за което му е наложена глоба в размер на 100 лева. Обвиняемият има и няколко санкции за неспазване на пътната маркировка, но той не се води като активен контингент по линия на пътната безопасност, каза директорът на СДВР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8769

3

flatko

03.09 2023 в 20:11

"има законодателно решение" = това би решило проблемите. Както съм го написал, някой да не се изпонадява, че такова е внесено ...

8769

2

flatko

03.09 2023 в 20:10

Джони, не съм сигурен, че могат да го приравнят към умишлено убийство, но има законодателно решение - да направят съденето като в Щатите - по всички обвинения, а не само по най-голямото.
Така ще се акумулират наказания за каране пиян, за превишена скорост, за неспазено предимство, за блъснат пешеходец и за непредумишлено убийство. Така идиоти като този ще има да лежат и плащат, докато остареят. Хем ще подейства възпитателно на останалите, хем ще бъде за дълго премахнат от обществото един опасен кретен.

2073

1

Johnny B Goode

03.09 2023 в 16:05

Не е "евентуална умисъл", напълно умишлено убийство е. Подготвено и изпълнено. А кифлата която е била с него в колата трябва да я съдят като помагач.
Когато започнат да се дават по 15-20 години без право на помилване за такива убийства (защото това е точно убийство), може и да им просветне нещо в главата тъпа дървена на някои индивиди
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика