Силна миризма на газ в много квартали на София (снимки, обновена)

По първоначални данни тя идва от вещество, което не е опасно за здравето

Екип на OFFNews 24 ноември 2023 в 14:02 16062 1

Измервателната станция

Снимка БГНЕС/Ралица Белчева

Измервателната станция

Силна миризма на газ се появи по обед в част от северните и западните квартали на София.

Граждани свидетелстват за много силна миризма и призовават да не се излиза навън. Миризмата се усеща около "Военна рампа", "Надежда", "Толстой", "Илиянци", Банишора", "Овча купел", "Св. Троица", "Разсадника", Женския пазар, "Зона Б 5", "Зона Б 18", "Красна поляна" и др.

От МВР и МОСВ проверяват сигнала.

По информация на OFFNews в района на гара "Север" (Военна рампа) са били разлети варели с вещество, което се ползва за ароматизатор (маркер) за пропан-бутан. Самото вещество не е опасно.

То е било в бидони и отделя силна миризма.

Читатели разказаха, че са били пуснати от работа заради силно обгазяване.

Няколко училища в засегнатите райони са освободили учениците си.

За момента не се съобщава да има опасност за населението.

От Столичната регионална здравна инспекция направиха проверка, която установи, че няма опасност за здравето на хората в района. Няма да се евакуират нито деца от детските градини, нито работниците от близкия цех за скрап. От Столичната здравна инспекция увериха, че веществото не е токсично, но миризмата му е силно неприятна и може да доведе до замайване, предаде бТВ. 

Междувременно са подадени три сигнала за леко обгазени хора. Изпратени са три екипа на Спешна помощ в района. По първоначална информация двама от обгазените - на 18 и 19 години, са прегледани в "Пирогов". Впоследствие от лечебното заведение съобщиха, че само един човек е приет, като е оставен в болницата за наблюдение. 

Началникът на Сектор "Оперативен център" към Столична дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен инспектор Мария Стоянова обясни, че при пристигането на екипите е установена силна задушлива миризма, която наподобява тази на пропан-бутан.

При анализиране с газанализатори и други уреди е установено, че концентрацията идва от депото за скрап. След връзка с управителите на депото е станало ясно, че са получили варели, в които е съдържан меркаптан.
Меркаптанът е веществото, с което се облагородява пропан-бутанът, за да усещаме тази миризма, тъй като самият пропан-бутан няма мирис, каза Стоянова.

Варелите са обезопасени и изолирани, за да не изтичат. "Става въпрос за минимални количества меркаптан в самите варели, но миризмата е много обилна и трябва минимално количество, за да овкуси доста голям обем", каза още Стоянова, като уточни, че не става въпрос за изтичане, а за остатъчно меркаптан вещество във варелите, в които се е съхранявало.

Варелите са дадени за унищожаване, като пресоването попада в атмосферата.

"Няма пропан-бутан. Реално пропан-бутанът е веществото, което е по-опасно. Ако миризмата е по-силна, може да има леко замайване, но ако стоите по-дълго", отбеляза тя.

Столична община съдейства за извозването на варелите на безопасно разстояние от столицата. "Част от фирмите, които подадоха сутринта сигнал, доколкото имаме информация, са освободили служителите си", допълни инспектор Стоянова и подчерта, че няма нужда от евакуация.

По случая ще бъдат наложени санкции.

Мобилна автоматична измервателна станция за качеството на атмосферния въздух ще остане на място в следващите 24 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови