Само 200 от 700 къщи в Мизия са годни

OFFNews Последна промяна на 23 август 2014 в 18:51 954 0

Къщи под вода в Мизия.

От близо 700 къщи в град Мизия около 150 до 200 ще са годните за живеене, сочи проверка. 

Това каза Виолин Крушовенски, кмет на град Мизия, пред "Фокус".

„Продължава огледът на къщите в Мизия, кои са годни за живеене. Трудно е да се огледат всички неща. Има паднали къщи, обозначени със знак червено, също така има къщи, които на пръв поглед са здрави, но също са обозначени с червен код, което значи, че не са годни за живеене. Къщите, обозначени с жълт код, са с повишена опасност, а със зелен код са годни за живеене", обясни Крушовенски.

„Най-малко са къщите, които са маркирани със зелен код. От близо 700 къщи в град Мизия около 150 до 200 ще са годните за живеене според статистическите резултати, но не мога да се ангажирам напълно с тези данни. Трябва с точност да бъдат преброени къщите, а не да се говори с предсказания. Статистиката се променя постоянно. До сряда ще знаем точната бройка на къщите, които трябва да бъдат съборени и укрепени", допълни той.

Кметът напомни, че описването на щетите започна преди няколко дни.

"Имаме представители от община Перник, Мездра, Плевен и др. Очакваме днес да дойдат още оценители. В момента работят около 8 оценителя, като за всички имоти в Мизия са малко", каза още градоначалникът.

Виолин Крушовенски уточни, че снощи към 23:30 часа в Мизия е пристигнал автобус с доброволци от София.

„Така общо с нашите доброволци са 40. Те са позиционирани в детската градина в новото село, там където сме определили да бъде базовият лагер на доброволците. Отделно доброволци от няколко общини работят по адреси - около 10 човека. В момента доброволците на територията на град Мизия са 50", обобщи Крушовенски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови