Кметът на Мизия: Препълнени язовири са причина за наводнението

Мира Даскалова 12 август 2014 в 12:15 4463 2

Виолин Крушовенски, кмет на Мизия.

"В медиите се тиражира, че наводнението е в резултат на голямото количество дъждове, които са паднали. Причината обаче е съвсем друга - лошо стопанисване на язовирите".  

Това обяви за OFFNews кметът на Мизия Виолин Крушовенски. Той не оспорва факта, че дъждовете са помогнали за повишаване нивото на река Скът.

"Съставих една общинска комисия, която извърши оглед на всичките тези язовири и констатацията на моите колеги е ужасяваща - всички проверени язовири във Врачанска област са пълни до горе и в момента преливащи. Язовирите трябва да се държат на две трети празни, за да може едната трета да стане буфер, а да не са водна бомба", обясни Крушовенски.

Той уточни, че разполага със снимков доказателствен материал, който е предал на министъра на вътрешните работи Йордан Бакалов, който от своя страна се е ангажирал да предаде материалите в прокуратурата.

"Първо трябва да се каже чия е отговорността за това произтекло събитие. Приливната вълна е толкова голяма защото е минала през всички тези язовири", смята кметът на Мизия.

Служебният вътрешен министър разпоредил да се изпратят полицаи, които денонощно да следят състоянието на язовирите.

"Нивото на реката се нормализира, тя се върна във коритото си. Офанзивно изпомпваме с каквато техника имат военните и пожарната. В различните квартали обстановката е различна. Там, където водата може да се изпомпва е паднала”, обясни Крушовенски моментната ситуация в наводнения град.

На пострадалите помагат от Българския червен кръст. Хората са настанени в два базови лагера, един от които е детската градина в центъра на града.

Градината е единствената останала незасегната училищна инфраструктура, другите две - основно и професионално училище, се нуждаят от сериозен ремонт.

Отводняването в Мизия продължава. Водата се отдръпва, но в града има опасност от зарази заради труповете на животни. Днес специална комисия, изпратена от кмета на София Йорданка Фандъкова, ще направи оценка на сградите и ще каже дали са безопасни за живеене.

След източването на водата къщите отново се пълнят с вода. 10% от домовете на хората са тотално разрушени. Отводнените все още не стават за живот, защото са мухлясали.

Според кмета Крушовенски най-важните въпроси са дали държавата ще намери сили най-сетне да се справи с проблема с язовирите и кой ще обезщети хората.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews