Полицията хванала 165 финансови мулета с помощта на банки

OFFNews 04 декември 2023 в 13:56 2590 0

Снимка Асоциация на банките в България

От началото на годината са идентифицирани 165 "финансови мулета" и 20 лица, които ги набират, както и 102 жертви от престъпната дейност, което е три пъти повече в сравнение с миналата година.

Това съобщиха от Асоциацията на банките в България

С помощта на банките в страната са установени 358 неправомерни транзакции – над три пъти повече от миналата година, като са предотвратени щети за над 100 хил. евро.

Финансово "муле" е човек, което прехвърля незаконно придобити пари между различни банкови сметки, често в различни държави, като за тази дейност получава комисионна, обясняват от Асоциацията.

Според статистика на Европол, в 95% от случаите “финансовите мулета” се използват за усвояване на неправомерно трансферирани финансови средства, придобити от киберпрестъпна дейност. Често средствата са предназначени за финансиране на други криминални дейности и изпиране на пари.

За набиране на "финансови мулета" се използват различни схеми като сайтове за запознанства, чрез които престъпниците се опитват да убедят жертвите си да отворят банкови сметки за изпращане или получаване на средства.

Друга често използвана схема е чрез постове в социалните мрежи с примамливи предложения за работа, гарантираща лесно и бързо забогатяване. Така се цели привличането на вниманието на студенти и млади хора.

Други начини са използване на реално съществуващи събития, за да направят предложенията си да изглеждат по-достоверни. Целта е да се привлекат хора от най-уязвимите групи, които имат нужда от пари – студенти, хора, които са загубили работата си и др. Често пъти те използват и информация за набелязаните от тях лица, с която са се сдобили чрез социалните мрежи.

Важно е да се знае, че дори “финансовите мулета”, да не са били наясно, че са такива, те извършват престъпление, като трансферират средства и това може да има тежки последици за тях.

"Мулетата" имат ключова роля при изпирането на средства, придобити чрез онлайн измами, телефонни измами, фишинг измами с имейли, имитиращи реално съществуващи сайтове, измами при електронна търговия, подмяна на сим карти, социално инженерство и други.

В глобалната кампания, организирана от Европейския център за борба с киберпрестъпленията към Европол, за установяване на "финансови мулета" са се включили 26 държави, включително България. 

Тази година са установени общо 10 759 "финансови мулета" и 474 души, които ги набират – двойно повече от миналата година. Арестувани са общо 1 013 души, според данни на Европол.

В хода на кампанията са започнати 4 659 разследвания. Повече от 2 800 банки и други финансови институции и компании за компютърни технологии са докладвали за над 10 736 неправомерни транзакции, довели до загуби за 100 млн. евро, в които са използвани “финансови мулета“. Предотвратени са щети за 32 млн. евро.

От Асоциацията на банките в България са изготвили и кратък въпросник: 

"Получавали ли сте искане да помогнете с паричен превод от страна на:

Онлайн контакт или някой, който проявява романтичен интерес към Вас?

Някой, който Ви предлага да направите бързо “лесни” пари?

Някой, който има нужда от помощ, тъй като твърди, че не може да използва собствената си банкова сметка?

Ако отговорът на един от горните въпроси е Да, тогава вероятно сте имали работа с някой, който набира “финансови мулета“. А ако сте направили това, което са поискали от Вас, вероятно сте извършили престъпление.

Ако се съмнявате, че може да сте станали жертва на такава схема и са ви използвали като “финансово муле“, реагирайте незабавно, преди да е станало късно. Спрете паричните преводи и уведомете веднага банката си и полицията".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!