Полиция обискира училище за душевно болни

Александра Маркарян Последна промяна на 21 февруари 2012 в 12:22 4160 8

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Полицаи са влезли в училище за душевно болни деца в София на 20 февруари през деня, по време на часовете. Прекратили са занятията на учител, преровили са компютъра му, след което са започнали да разпитват ученици един по един - без знанието на родителите, без присъствие на учител по време на разпитите.

За случилото се вчера в Първо помощно училище "Проф. дпн Георги Ангушев" сигнализира потърпевшият учител. Той се свърза с репортер на OFFNews. Ето какво разказа:

Влязоха деветима полицаи. Отстраниха ме от компютъра. Беше по време на час. Претърсиха стаята, преровиха и компютъра ми. Търсеха порно материали. В него не откриха такива, но установиха, че през компютъра е влизано в един порно сайт. Започнаха разпити на деца - бяха само момчета от 8-и, 9-и и 10-и клас. 7 или 8 ученика, част от тях - с умерена умствена изостаналост, други - с множество увреждания. Разпитваха ги един по един. Не присъстваше учител. После децата ми разказаха, че са казали, че са влизали в сайта в мое отсъствие и без мое знание. Родителите не са били уведомени от полицията.

По думите на учителя акцията е била разпоредена от Виолета Аланджийска, началник група "Детска престъпност" към Криминална полиция в СДВР.

Питали са момчетата дали са идвали вкъщи, дали са имали отношения с мен. Не мога да говоря по-конкретно, около мен в момента има деца... Стана ми зле. Усещах болка в гърдите. Викнах линейка. Откара ме в ИСУЛ. Кръвното ми беше 195 на 110, пулсът - 105. Не съм престъпник, не съм знаел.

Днес предстоят разпити на момичетата, каза още учителят. Част от децата, разпитвани вчера, са много разстроени. Част от тях днес не са на училище.

Името на учителя, който в последствие бе заподозрян в педофилия, е изтрито, защото обвиненията срещу него не се доказаха.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.10 2012 в 18:55

ЕТО КОЙ НАБЕДИ УЧИТЕЛЯ ОТ СТРАХ ДА НЕ Е КОНКУРЕНТ ЗА ДИРЕКТОРСКИЯ СТОЛ.

В началото на февруари`2012 г. образователните среди и обществото скочиха по темата “Педофили в училищата”. И това не бе случайно. За главен „герой” във въпросното театро беше посочен набеденият за педофил, а също и за гей, учител по география в Първо помощно училище "Проф. дпн Георги Ангушев" – гр. София Христо Птухин. Последният застана в центъра на прожекторите, понеже служители на МВР нахлуха по „анонимен” сигнал в кабинета му, ровиха в компютъра му, разпитваха непълнолетни ученици с умствени и физически недъзи, без родители и педагог в нарушение на всички закони, но не установиха нищо, което да го уличи в престъпление. Но с това не свърши тази история. Даскалът набързо бе уволнен от школото, в което работи от 1993 г., защото временната директорката решила внезапно да обяви точно неговото мястото за заемане от лица с намалена трудоспособност и назначила студент-инвалид, който към онзи момент не си е взел държавните изпити.
Птухин обаче не се отказва. Решен е да докаже невинността си и да изчисти името си. Свързва се с небезизвестния борец за справедливост в образователните среди, познат на обществото със спечелената битка за отмяна на задължителните матури през 2003 г. – юристът Кристиан Гьошев. Тогавашният “кошмар” на екс-образователният министър Владимир Атанасов оказва правна помощ на учителя, като изготвя исковата молба за отмяна на уволнението и му осигурява адвокат. Софийският районен съд отсъжда в полза на набеденият в педофилия даскал и го възстановява на работа. Временната директорка обаче обжалва и сега делото ще се гледа на втора инстанция.
Но коя е тя ? Коя е тази шефка, раздаваща правосъдие в “чуждите дворове”, погазвайки законите ? Кой я поставя на постове и защо винаги временно ?

Латинка Борисова Ковачева – това е лицето, назначено за временно изпълняващ длъжността директор в Първо помощно училище "Проф. дпн Георги Ангушев" – гр. София от месец февруари`2012 г.. До 1995 г. е била учител по практика - "Шивачество" в междуучилищен център, след което е назначена временно като директор на Шесто помощно училище в гр.София до провеждане на конкурс. Същата не е допусната да се бори за постоянен пост в това училище, поради факта, че няма нужния ценз, за да бъде директор, тъй като е с полувисше образование. След това “някой” и намира място отново като директор на Дом за деца лишени от родителски грижи "П. Славейков" – гр.София. Естествено и там временно, и там без конкурс. След отстраняването и от този пост (според непотвърдени източници, поради съмнения, че в дома се ширила проституция и наркомания), Ковачева е назначена за кой ли път временно – до конкурс, като експерт в РИО – София-област, отговарящ за специалните училища. Логично не е допусната и на този конкурс, поради образователния си ценз. Там обаче е забъркана в скандал, свързан с интеграцията, като по думите на родители на дете, което е аутист, Ковачева им е заявила, че щом са родили такова дете, “трябва да си го гледат”.
Отново обаче “някой” намира работа на Латинка в образованието, този път като педагогически съветник в софийско школо. И пак вероятно не отговаряща на изискванията за този пост, поради образованието й. Но това не я задоволява, защото не е директор и при първа възможност “яхва” поредната нова вълна на управленческия пост в образованието – временно, до завръщането на титуляра Верка Русинова – спечелила конкурс без “връзки”, която и до днес е в дълъг болнични, но ако се върне на работя я чака “скалъпено” дисциплинарно уволнение за измислени провинения, понеже не играе по свирката на шефовете си, а работи честно и съвестно.
В образователните среди шушукат, че началника на РИО – София-град Ваня Кастрева, държаща се дълго на върха при няколко правителства, е именно човека, който лансира Латинка Ковачева. Явно последната е най-удобната “маша”, когато трябва да се свърши нещо мръсно, да се уволни някой или да се закрие училище. Като разбира се отплатата е ясна – уреждане на директорско място – може и временно...
Амбициите на Ковачева обаче не свършват до тук. Едвам новодошла в поредното си училище, тя гордо и самоуверено заявява пред колегите си: “Аз от тук директор, смятам да стана депутат следващият мандат”. Последната реплика е цитат от автентичен запис на Ковачева, направен от лице, все още работещо в училището, но пожелало анонимност.
И какво невъзможно има в това, уважаеми избиратели ? Щом Калинка, без диплома беше шеф на цял държавен фонд, защо пък и Латинка да не стане депутат ? Явно който й да ни управлява, под него винаги ще има и калинки, и латинки, които да плетат мрежите си в различни сфери на обществения живот. И тези винаги ще са удобни на всеки власт имащ, защото дребната и бедна душица би заиграла под свирката на всеки, който и предложи пост, макар и временно...

22.02 2012 в 17:04

Хубаво, ама политкоректността не променя нищо, освен да изгаря мозъците и на още уж вменяемите. Тука по същия начин казват например "негър", вместо "афроафриканец", "циганин" вместо "ром", или просто "инвалид" на такива като мене. От което светът става само по-нормален.
И не журналистите са виновни за тия думи, ами например аз. Понеже аз и им крещя, когато сменят нормалните понятия с извратени.

22.02 2012 в 14:34

Цветелина Недялкова, никой не мисли за децата и за техните проблеми! Временната директорка Латинка Ковачева изпълнила поръчка да омаскарят човека, защото се кандидатирал в конкурс за директор на столична гимназия! За никого не е тайна, че В. Кастрева (началничката на РИО) е главен дистрибутор на директорски постове и учителски места в училищата в София! Ценоразписа е в евро и започва от 2000 нагоре! Така се заГЕРБва образованието-с Латинки :)

22.02 2012 в 12:59

Журналистиии, това там не са ДУШЕВНО БОЛНИ ДЕЦА! ЯСНО!?? Това са деца с проблеми или иначе казано това са РАЗЛИЧНИ ДЕЦА!!! А това е така и този учител искам да бъде изгонен!

21.02 2012 в 14:19

Ако някой е престъпил закона, нека това се докаже. Но как ще се докаже чрез разпити на душевно болни деца?

21.02 2012 в 13:56

Сигурно ли е, че са влизали в порно сайт, а не в сайта на парното?!
В порното на парното е много яко, там са лъснали задниците на властта, ама полицаите търсят порното в училище за деца с увреждания?!

21.02 2012 в 13:55

Явно сатърсили престъпник,но не сред децата.Те са най-доверчиви и там лесно може да се укрива работник или възпитател с нечисти намерения.Аз нямам какво да крия от полицията и не бих се притеснявал от проверки и разпити

21.02 2012 в 13:02

Toва е безобразие! Кой позволи това? Затова ли плащам данъци на тая държава? Алооо, Цецо! Алооо Борисов? Престъпниците в помощното училище ли търсите????