Искат дисциплинарно наказание за учителя, обвинен в педофилия

Александра Маркарян Последна промяна на 02 април 2012 в 11:44 2590 1

Снимка: БГНЕС

Обвиненият в педофилия учител* от Първо помощно училище в София е оставял децата сами, без надзор по време на час, заради което трябва да бъде дисциплинарно наказан. Това е предписание, направено от Държавната агенция за закрила на детето след проверка.

Предписанията са изпратени на изпълняващата длъжността директор Латинка Ковачева, която трябва да ги изпълни до края на април, съобщиха от ДАЗД. Проверката е извършена на 27 и 28 февруари след акция на полицията в училището. На 20 февруари там влизат полицаи - деветима, по думите на обвинения учител, които прекъсват часа му, преравят компютъра и откриват, че през него е влизано в порно сайт. Започват разпити на ученици, които, отново според учителя, признават, че са влизали в порно сайт, но уточняват, че това е ставало в отсъствието и без знанието на учителя им. Учителят по география и изобразително изкуство не е присъствал на разпитите на учениците, но им се е обаждал по телефоните. С гимназистите е контактувал и чрез Фейсбук в извънучебно време, разказаха от агенцията. На 8 март и.д. директор Ковачева връчи заповед за уволнение на учителя. Той отказа да я подпише.

* Името на учителя е изтрито, защото обвиненията срещу него не се доказаха.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.10 2012 в 19:36

ЕТО КОЙ НАБЕДИ УЧИТЕЛЯ ЗА ДА НЕ БЪДЕ КОНКУРЕНТ ЗА ДИРЕКТОРСКИЯ ПОСТ:

ВЕЧНАТА „ПЪРВА”, НО ВЕЧНО ВРЕМЕННО...
Коя е Латинка Ковачева и кой я лансира в образователни среди ?
“Аз от тук директор, смятам да стана депутат !”, гордо заявява “Първата”.

В началото на февруари`2012 г. образователните среди и обществото скочиха по темата “Педофили в училищата”. И това не бе случайно. За главен „герой” във въпросното театро беше посочен набеденият за педофил, а също и за гей, учител по география в Първо помощно училище "Проф. дпн Георги Ангушев" – гр. София Христо Птухин. Последният застана в центъра на прожекторите, понеже служители на МВР нахлуха по „анонимен” сигнал в кабинета му, ровиха в компютъра му, разпитваха непълнолетни ученици с умствени и физически недъзи, без родители и педагог в нарушение на всички закони, но не установиха нищо, което да го уличи в престъпление. Но с това не свърши тази история. Даскалът набързо бе уволнен от школото, в което работи от 1993 г., защото временната директорката решила внезапно да обяви точно неговото мястото за заемане от лица с намалена трудоспособност и назначила студент-инвалид, който към онзи момент не си е взел държавните изпити.
Птухин обаче не се отказва. Решен е да докаже невинността си и да изчисти името си. Свързва се с небезизвестния борец за справедливост в образователните среди, познат на обществото със спечелената битка за отмяна на задължителните матури през 2003 г. – юристът Кристиан Гьошев. Тогавашният “кошмар” на екс-образователният министър Владимир Атанасов оказва правна помощ на учителя, като изготвя исковата молба за отмяна на уволнението и му осигурява адвокат. Софийският районен съд отсъжда в полза на набеденият в педофилия даскал и го възстановява на работа. Временната директорка обаче обжалва и сега делото ще се гледа на втора инстанция.
Но коя е тя ? Коя е тази шефка, раздаваща правосъдие в “чуждите дворове”, погазвайки законите ? Кой я поставя на постове и защо винаги временно ?

Латинка Борисова Ковачева – това е лицето, назначено за временно изпълняващ длъжността директор в Първо помощно училище "Проф. дпн Георги Ангушев" – гр. София от месец февруари`2012 г.. До 1995 г. е била учител по практика - "Шивачество" в междуучилищен център, след което е назначена временно като директор на Шесто помощно училище в гр.София до провеждане на конкурс. Същата не е допусната да се бори за постоянен пост в това училище, поради факта, че няма нужния ценз, за да бъде директор, тъй като е с полувисше образование. След това “някой” и намира място отново като директор на Дом за деца лишени от родителски грижи "П. Славейков" – гр.София. Естествено и там временно, и там без конкурс. След отстраняването и от този пост (според непотвърдени източници, поради съмнения, че в дома се ширила проституция и наркомания), Ковачева е назначена за кой ли път временно – до конкурс, като експерт в РИО – София-област, отговарящ за специалните училища. Логично не е допусната и на този конкурс, поради образователния си ценз. Там обаче е забъркана в скандал, свързан с интеграцията, като по думите на родители на дете, което е аутист, Ковачева им е заявила, че щом са родили такова дете, “трябва да си го гледат”.
Отново обаче “някой” намира работа на Латинка в образованието, този път като педагогически съветник в софийско школо. И пак вероятно не отговаряща на изискванията за този пост, поради образованието й. Но това не я задоволява, защото не е директор и при първа възможност “яхва” поредната нова вълна на управленческия пост в образованието – временно, до завръщането на титуляра Верка Русинова – спечелила конкурс без “връзки”, която и до днес е в дълъг болнични, но ако се върне на работя я чака “скалъпено” дисциплинарно уволнение за измислени провинения, понеже не играе по свирката на шефовете си, а работи честно и съвестно.
В образователните среди шушукат, че началника на РИО – София-град Ваня Кастрева, държаща се дълго на върха при няколко правителства, е именно човека, който лансира Латинка Ковачева. Явно последната е най-удобната “маша”, когато трябва да се свърши нещо мръсно, да се уволни някой или да се закрие училище. Като разбира се отплатата е ясна – уреждане на директорско място – може и временно...
Амбициите на Ковачева обаче не свършват до тук. Едвам новодошла в поредното си училище, тя гордо и самоуверено заявява пред колегите си: “Аз от тук директор, смятам да стана депутат следващият мандат”. Последната реплика е цитат от автентичен запис на Ковачева, направен от лице, все още работещо в училището, но пожелало анонимност.
И какво невъзможно има в това, уважаеми избиратели ? Щом Калинка, без диплома беше шеф на цял държавен фонд, защо пък и Латинка да не стане депутат ? Явно който й да ни управлява, под него винаги ще има и калинки, и латинки, които да плетат мрежите си в различни сфери на обществения живот. И тези винаги ще са удобни на всеки власт имащ, защото дребната и бедна душица би заиграла под свирката на всеки, който и предложи пост, макар и временно...
 
X