Пламен Димитров: В Горни Лом са тествали нов продукт

OFFNews 02 октомври 2014 в 12:02 4423 1

Взривът във фабриката край Горни Лом е станал в деня, когато е изпробван нов продукт. Това твърди председателят на КНСБ Пламен Димитров.

"Материалната база е изключително стара. Начинът на организация на производството е допотопен, почти ръчно се работи, доколкото бях информиран. На всичко отгоре най-важната констатация на Министерство на труда е за мен, най-фрапиращото нарушение е, че работниците не знаят какво правят, т.е. няма инструкции за работа в отделните отдели. Другото, което получих като информация е, че вчера са въвели и са тествали експериментално как се утилизира нов продукт. Дали това има връзка с взрива не мога да твърдя, никой не знае всъщност, но е факт, че вчера това се е работило, по нов продукт, отново без инструкция как се прави", коментира той, цитиран от БНР.

Синдикалният лидер обяви, че вината за трагедията е на всички институции.

"Всички се опитват да бъдат невинни в момента, а всички са виновни, в това число и ние. За мен контролните органи са свършили работа като са дали предписание, но затова, че не са изискали да бъдат гарантирано изпълнени тези предписания, те също носят вина. И инспекцията по труда, и всички други контролни органи, на- вече всъщност става дума за взривни и взривоопасни производства, където те имат водещо място", обясни още Димитров.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Българинът от Украйна проф. Михаил Станчев в подкаста на OFFNews