Папазов: Незаконното строителство в Аспарухово е причина за потопа във Варна

OFFNews 22 юни 2014 в 11:05 4308 19

Данаил Папазов

"При строителството в това дере до улица "Горна Студена" има допуснати сериозни слабости. Не може да има къщи в самото дере. И при силен дъжд цялата вода се излива в една улица, която е около три метра широка, асфалтирана е и от двете страни има бетонни огради. Нали разбирате, че тази вода няма къде да отиде и тя тръгва по тази улица като в канал."

Това заяви транспортният министър Данаил Папазов в предаването "Неделя 150" по БНР по темата за потопа във Варна.

По думите на Папазов допуснатите слабости при строителството в Аспарухово са една от причините за бедствието във Варна.

Вчера вътрешният министър Цветлин Йовчев заяви, че природното бедствие, а не човешката грешка са в основата на трагедията във Варна.

"Още веднага след като се разбра, че има много тежки поражения в кв. "Аспарухово", от всички министри аз бях най - близо в Русе, веднага тръгнах и около 9 часа вечерта бях на място в Областна управа. Запознах се с обстановката, след което с командващия флота адмирал Румен Николов отидохме на най - пострадалата улица "Горна Студена", където съществуваше все още голяма опасност", разказа Папазов.

В нощта на потопа транспортният министър е работил на място заедно с военните, за да разчистят натрупаните десетки автомобили, които на тясната улица образували бент.

"Военноморските сили заедно с "Гражданска защита" извикаха войници от Военноморската база и почти на ръка изчистихме натрупания материал, тъй като водата започна да си пробива път под този бент. Оставихме дежурни на място, които да следят нивото на водата в дерето. Нямаше пряка опасност през нощта да възникне, тъй като електричеството беше спряно. При нас имахме само локално осветление от агрегати от военните и от "Гражданска защита"", допълни още Папазов.

На 20 юнив Youtube бе публикуван интересен видеоклип, подкрепен със снимков материал, показва как отводнителното дере на варненския кв. "Аспарухово", който пострада най-тежко от пороя в града, е унищожено, а върху него има няколко незаконни постройки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!