Откриха втори елемент от ракета, този път край Несебър

OFFNews 22 юли 2022 в 21:10 2779 1

Ракета 9М335 за Панцир-С1

Снимка livejournal / Said Aminov

Ракета 9М335 за Панцир-С1

Още един елемент от ракета е открит днес - този път в района на Несебър, предаде бТВ.

В 13:10 ч. е подаден сигнал от рибарски кораб, който е забелязал плаващ по повърхността обект, на четири километра югоизточно от Несебър.

Подаден е сигнал до дежурната служба на Главна дирекция “Гранична полиция”, която предава сигнала на  Военноморските сили.

Търсенето на обекта е възложено на корвета „Решителни“ от състава на Военноморските сили, която го открива и вдига на борда си в 16:05 ч.

Вчера следобед беше открита находка, която прилича на ракета или торпедо със стабилизатори. Тя изплува на плажа между Поморие и Ахелой. Летовниците са подали сигнал на телефон 112. На място са изпратени екипи на полицията. Пристигнал е и екип от Военноморската база в Атия, който е прибрал боеприпаса за обезвреждане.

"Това е празен стартови двигател на противовъздушна ракета", коментира малко по-късно адмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили на България. Обектът е напълно безопасен, това е част от ракета, която е паднала в морето, поясни той.

Според експерт, с когото се консултира OFFNews, на снимката е първа степен, ускорител, от ракета 57E6 на ПВО комплекса Панцир, който е на въоръжение в руската армия.

Системата Панцир-С1 е на въоръжение в армията на Русия и е използвана активно за обстрел на украински позиции през последните месеци. Комплексът има версии за наземно и морско базиране, няколко руски комплекса бяха разположени и на Змийския остров до освобождаването му от ВСУ. Като се има предвид на интензивността на употребата на комплекса на базата на военните сводки през последните месеци, е възможно в акваторията на Черно море да има още такива елементи от използвани ракети, които периодично могат да стряскат летовници и жители на крайбрежието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1215

1

Lyubo

22.07 2022 в 22:05

Офнюз, системата Панцир-С1 не се използва за обстрел на украински позиции, Това е ЗРК ( зенитно-ракетен комплекс), т.е за стрелба по въздушни цели - самолети, въртолети и БПЛА. Това не ви ли го каза експертът, който сте питали !!!