Освободиха още един заподозрян за палежите на коли

Юлиан Христов 27 декември 2011 в 11:29 1597 0

Освободиха още един заподозрян за палежите на коли
Освободиха още един заподозрян за палежите на коли

Софийският апелативен съд освободи от ареста един от заподозрените за палежи на автомобили в столицата -  Юлиян Ковачки, предаде репортер OFFNews. Съдът му наложи най-леката мярка за неотклонение - "подписка"

Съдиите мотивираха решението си с това, че по делото няма събрани годни доказателства, които да уличават Ковачки за палежите, за които е обвинен.

Ковачки беше задържан на 15 декември по обвинение в 13 палежа в квартал "Хаджи Димитър и ж.к. "Младост". След ареста му от МВР съобщиха, че той е направил пълни самопризнания, че е палил от неудовлетвореност от живота и че е познавал част от пострадалите, защото са му съседи.

Освен адвокатите на обвиняемия прокуратурата също сметна, че задържането му под стража не е законово обосновано. Прокурор Юлияна Петкова сметна, че искането за промяна на мярката за неотклонение на адвокатите на Ковачки е основателна. Защитниците поискаха промяна на постоянния арест с по-лека мярка с мотивите, че свидетелските показания с нищо не посочват Юлиян като извършител на палежите. Според свидетелите мъжът бил забелязан в района на запалените автомобили. Това обаче не е достатъчно, за да се припишат палежите на сметката на Юлиян, смятат адвокатите.

Според апелативните съдии срещу Ковачки няма годни доказателства, които да го уличават в палежите. Срещу него са свидетелствали собствениците на запалени автомобили, но от тези показания не може да се обоснове заключение за авторството на деянието, аргументираха се съдиите. Още повече, че в тези показания имало и противоречия - едни описвали извършителя на палежите като облечен в светли дрехи, докато други двама души заявяват, че в няколко от случаите Ковачки е бил облечен с черно яке.

Показанията на Ковачки, които той е направил пред детектора на лъжата и според които той признава вина, не могат да послужат като доказателство пред съда. В същото време Ковачки е разпитан достатъчно професионално от психолози, но проведените беседи не са записани в протокол и подписани от обвиняемия и негов адвокат, така както изисква Наказателно-процесуалния кодекс. Според съдиите има противоречия и в изготвените по делото експертизи. Според пожаро-техническата експертиза палежите били предизвикани от "сериен подпалвач". В същото време психолозите смятат, че Ковачки е психически здрав, а ако той е извършител на палежите, то това е станало след употребата на алкохол.

Съдиите не оспорват доказателствата, според които Юлиян е бил в района на палежите и това се доказва от мобилна клетка, която е засекла телефона му. Това обаче не доказва, че той е извършител на палежите, защото на едното място той живее, а на другото - често е ходил на гости.

Съдът отчете и факта, че в дома на обвиняемия не са открити запалими вещества или доказателства, които да го свързват с палежите, а по дрехите му също не са открити следи от запалими вещества. Според магистратите остава необяснимо, защо след като е бил заподозрян от органите на МВР, Ковачки не е бил подслушван или следен, за да се докаже вина.

С днешното решение на апелативния съд освободените от ареста обвиняеми за палежите в София стават трима.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews