Мъж насилвал сексуално 13-годишно момиче с аутизъм в софийско училище

Юлиан Христов Последна промяна на 07 октомври 2014 в 13:58 37274 40

 IV помощно училище
IV помощно училище "Проф. Димитър Кацаров" в София

13-годишно момиче с аутизъм е било подложено на сексуален тормоз и е било насилвано от мъж в столичното IV помощно училище "Проф. Димитър Кацаров" в София. За скандалния случай разказа майката Радосвета Симеонова, която на 29 септември е сезирала няколко институции.

До момента на жалбите ѝ няма отговор и тя не е викана, за да даде обяснения пред полиция или прокурор. 

Пред OFFNews майката разказа какво се е случило с малката Ана-Мария. След като прибрала дъщеря си от училище на 19 септември, установила, че спортният сутиен на детето липсва. След като не получила смислено обяснение от директорката на училището - г-жа Бочева (Венета Ал-Шериф, бел. ред.), от чистачката разбрала, че сутиенът на детето е бил захвърлен в класната стая, върху гардеробчетата.

След този случай Ана-Мария започнала да отказва да влиза в банята.

"Страшното дойде на 27-ми септември....при влизане в банята Ана-Мария започна да крещи да не давам на чичкото да я пипа, че ще слуша. Бях в шок, бавно започнах да говоря и да питам къде я е пипал. Тя не ме слушаше и в един момент ми посочи гърдите си, започна да се тресе и да плаче", разказва Симеонова.

На следващия ден при повторен опит да влезе с дъщеря си в банята, детето я помолило да я пази и да не дава на "учителя" да я докосва.

"Започна да крещи, че няма да го ядосва и ще си обуе гащите... чичкото и казал че ще я боли... после й казал да си обуе гащите...", разказва жената. 

На 29 септември Радосвета пише няколко жалби - до директорката на училището, до Районната прокуратура, до 6-то Районно управление на полицията, до Министерството на образованието и науката и до Държавната агенция за закрила на детето. До момента никой не я е потърсил за обяснение, а при повторна среща с ръководството на училището се сблъскала с агресивно поведение. Обяснението на директорката на училището било, че детето само си сваляло бельото. 

"Това, което се случи, е най-големият кошмар за майка на дете с увреждания", сподели Симеонова. 

"Помолих да се сведе до моето знание кои мъже от персонала са били на работа на 19 септември. Единственото, което мога да кажа към днешна дата е, че дъщеря ми упоменава човек, който е възрастен. Аз съм убедена, че тя може да го разпознае", разказа пред OFFNews Симеонова.

Тя обясни, че родителите в това училище нямат достъп до класните стаи и не познават персонала.

"На 16 септември нямаше на кого да си предам детето в училището. Над 15 минути съм стояла сама", разказва още Симеонова. Тя обясни, че това училище, което имало репутацията на едно от най-добрите в София, се водило като защитена среда, където режимът и обучителният процес са специални. 

Отправихме допитване до прокуратурата, МВР и МОН за въпросния случай.

Получихме отговор от прокуратурата и МОН. От прокуратурата обясниха, че преди седмица е била разпоредена проверка. От 6-то РУП имат 60-дневен срок, за да съберат данни по случая, след което да ги предадат в прокуратурата. Едва тогава ще бъде взето решение дали има извършено престъпление и дали да започне досъдебно производство.

От просветното министерство също отговориха, че правят проверка.

Наш екип се опита безуспешно да се свърже с ръководството на училището за коментар.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.10 2014 в 13:26

@Лъчо, новината e нова, излезе оня ден след фейсбук пост на майката. Никой не е спрял да мисли за свинщината около политическата ни криза. Или намекваш, че българския народ не умее да мисли за 2 неща едновременно?

09.10 2014 в 13:24

Тука долу някакъв малоумен коментар на някакво типоче, което поставя под съмнение диагнозата на детето. WTF?! Абе льольо, ти изобщо знаеш ли какво е аутизъм?! Ходи да си четеш блиц, като ти жълтеят всички толко.

А в случая основния проблем е, че институциите НИЩО не правят, и на който от нас да ни се случи такава неприятна случка, не дай си боже, първата стъпка е наемане на адвокат и мачкане на де що инстанции има с ежедневен тормоз... Да очакваш да отидеш в полицията или Агенцията за закрила на детето и да ти окажат съдействие е абсурд! Тогава за какво са ни тези две институции?! Да разпускаме МВР и да се оправяме сами.

08.10 2014 в 18:28

В тези Помощни училища обучават по 5-6 деца с увреждания , които могат да се интегрират в ОБЩООБРАЗОВАТЕЛНО УЧИЛИЩЕ и не извършват никакъв образователен процес. В Помощно училище Сливен след удар дете получава епилептични Защо не се даде гласност на този случай?

08.10 2014 в 09:11

Като по учебник!Сега когато държавата се тресе от безброй следизборни проблеми, медиите тръбят за затлачен от пролетта скучай.Къде бяха тогава? Ама не, трябва да извадят нещо от ръкава за отклоняване на общественото внимание.

08.10 2014 в 08:32

Офф-нюз, представяте случая едностранно и тенденциозно. Бие ви само Николайчо от Нова-тв тази сутрин!
Препоръки лично към главния редактор, ако има такъв:
1. Да се изясни подробно кога и при какви обстоятелства е обявена диагнозата на детето - аутизъм.
2. Да се изясни какви прояви е имало дете ПРЕДИ този инцидент в това училище, както и в другите училища, в които е учило.
3. Да се изясни дали въпросните родители са имали имали претенции към други учители от това и от други учебни и лечебни заведения. Какви са били те, опитвали ли са да получат разрешение на даден конфликт с намесването на медии?

Въобще положете малко повече усилия да осветлите ФАКТИТЕ за случилото се между 19 и 27 септември. Втората дата е визирана лично от майката като начало на цитирам "Страшното дойде на 27-ми септември....при влизане в банята". Нека родителите изяснят защо до момента не е направен гинекологичен преглед при всичките публично изразени страхове, че с детето им е насилвано.
В заключение ще посоча, че съм силно разочарован от подхода ви. Малко е да се каже, че жълтеете. Заприличвате все повече на малтретирана мечка с халка на носа, която по команда "разтрива за здраве", "пада за дузпа" или просто се клати в транс. Само да ви щракнат с пръсти или да застържат с лъка.

07.10 2014 в 21:09

СЪМНЯВАМ СЕ!
СЛЕД ФИЛМА, КОЙТО НАПРАВИ ВАЛЯ АХЧИЕВА ЗА ПЪРВО ПОМОЩНО УЧИЛИЩЕ СОФИЯ ПРЕЗ АПРИЛ И НИЩО НЕ СЕ ПРОМЕНИ. ЛАТИНКА КОВАЧЕВА ПРОДЪЛЖАВА ДА СИ Е ДИРЕКТОР НА ПЪРВО ПОМОЩНО "ГЕОРГИ АНГУШЕВ" И ДА СЕ РАЗПОРЕЖДА С БЮДЖЕТНИ СРЕДСТВА. ПОКРИХА Я ОТ МОН И РИО СОФИЯ.

07.10 2014 в 21:05

Кой да отговори на майката, като Четвърто помощно училище е включено в проект за 14 милиона лева с ръководител Грета Ганчева, която е и директор на дирекция достъп до образевание в министерство на образованието. Вие не разбирате ли, че ще се загубят милиони ......
http://vkluchvashto.mon.bg/html/CCF06102014_00003.pdf

07.10 2014 в 20:41

НАДЯВАМ СЕ ТОЗИ СЛУЧАЙ ДА БЪДЕ РАЗНИЩЕН,ДАНО И ПРЕСАТА ДА ПОМОГНЕ,ЗАЩОТО ЯВНО НЯКОЙ СЕ ОПИТВА ДА СКРИЕ НЕЩО,ОТ ДАЛЕЧЕ НАМИРИСВА.....