Мъж насилвал сексуално 13-годишно момиче с аутизъм в софийско училище

Юлиан Христов 07 октомври 2014 в 13:58 39064 40

 IV помощно училище
IV помощно училище "Проф. Димитър Кацаров" в София

13-годишно момиче с аутизъм е било подложено на сексуален тормоз и е било насилвано от мъж в столичното IV помощно училище "Проф. Димитър Кацаров" в София. За скандалния случай разказа майката Радосвета Симеонова, която на 29 септември е сезирала няколко институции.

До момента на жалбите ѝ няма отговор и тя не е викана, за да даде обяснения пред полиция или прокурор. 

Пред OFFNews майката разказа какво се е случило с малката Ана-Мария. След като прибрала дъщеря си от училище на 19 септември, установила, че спортният сутиен на детето липсва. След като не получила смислено обяснение от директорката на училището - г-жа Бочева (Венета Ал-Шериф, бел. ред.), от чистачката разбрала, че сутиенът на детето е бил захвърлен в класната стая, върху гардеробчетата.

След този случай Ана-Мария започнала да отказва да влиза в банята.

"Страшното дойде на 27-ми септември....при влизане в банята Ана-Мария започна да крещи да не давам на чичкото да я пипа, че ще слуша. Бях в шок, бавно започнах да говоря и да питам къде я е пипал. Тя не ме слушаше и в един момент ми посочи гърдите си, започна да се тресе и да плаче", разказва Симеонова.

На следващия ден при повторен опит да влезе с дъщеря си в банята, детето я помолило да я пази и да не дава на "учителя" да я докосва.

"Започна да крещи, че няма да го ядосва и ще си обуе гащите... чичкото и казал че ще я боли... после й казал да си обуе гащите...", разказва жената. 

На 29 септември Радосвета пише няколко жалби - до директорката на училището, до Районната прокуратура, до 6-то Районно управление на полицията, до Министерството на образованието и науката и до Държавната агенция за закрила на детето. До момента никой не я е потърсил за обяснение, а при повторна среща с ръководството на училището се сблъскала с агресивно поведение. Обяснението на директорката на училището било, че детето само си сваляло бельото. 

"Това, което се случи, е най-големият кошмар за майка на дете с увреждания", сподели Симеонова. 

"Помолих да се сведе до моето знание кои мъже от персонала са били на работа на 19 септември. Единственото, което мога да кажа към днешна дата е, че дъщеря ми упоменава човек, който е възрастен. Аз съм убедена, че тя може да го разпознае", разказа пред OFFNews Симеонова.

Тя обясни, че родителите в това училище нямат достъп до класните стаи и не познават персонала.

"На 16 септември нямаше на кого да си предам детето в училището. Над 15 минути съм стояла сама", разказва още Симеонова. Тя обясни, че това училище, което имало репутацията на едно от най-добрите в София, се водило като защитена среда, където режимът и обучителният процес са специални. 

Отправихме допитване до прокуратурата, МВР и МОН за въпросния случай.

Получихме отговор от прокуратурата и МОН. От прокуратурата обясниха, че преди седмица е била разпоредена проверка. От 6-то РУП имат 60-дневен срок, за да съберат данни по случая, след което да ги предадат в прокуратурата. Едва тогава ще бъде взето решение дали има извършено престъпление и дали да започне досъдебно производство.

От просветното министерство също отговориха, че правят проверка.

Наш екип се опита безуспешно да се свърже с ръководството на училището за коментар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Какво иска да промени Глас Народен в образованието